Microbiological examination of non pasteurized ice cream

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Falcão, Deise Pasetto
Data de Publicação: 1983
Outros Autores: Salgado Filho, Gilberto, Nishida, Nair Keiko, Borges, Solange Rodas
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Saúde Pública
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23144
Resumo: A microbiological examination was made on 24 samples of non pasteurized, non industrial ice cream, all made with milk collected from 12 different ice cream shops in Araraquara, SP, Brazil. For the study, two samples were collected 15 days apart, from each store. The following" tests were made using ice-cream samples: presence or absence of Salmonella; counts of mesophilic and psichrophilic bacteria and Staphylococcus aureus and verification of the Most Probable Number (MPN) of enteric organisms (faecal coliforms and other coliforms). The techniques used were the conventional ones used in such calculations. All samples were negative for Salmonella while about 16.6% showed the presence of Staphylococcus aureus. There were deteriorative microorganisms and faecal coliforms present in varying proportions.
id USP-23_49d7e26e400349666d3570c28272f778
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/23144
network_acronym_str USP-23
network_name_str Revista de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Microbiological examination of non pasteurized ice cream Exame microbiológico de sorvetes não pasteurizados Ice - creamFood contaminationFood microbiologySorveteAlimentoscontaminaçãoMicrobiologia A microbiological examination was made on 24 samples of non pasteurized, non industrial ice cream, all made with milk collected from 12 different ice cream shops in Araraquara, SP, Brazil. For the study, two samples were collected 15 days apart, from each store. The following" tests were made using ice-cream samples: presence or absence of Salmonella; counts of mesophilic and psichrophilic bacteria and Staphylococcus aureus and verification of the Most Probable Number (MPN) of enteric organisms (faecal coliforms and other coliforms). The techniques used were the conventional ones used in such calculations. All samples were negative for Salmonella while about 16.6% showed the presence of Staphylococcus aureus. There were deteriorative microorganisms and faecal coliforms present in varying proportions. Realizou-se exame microbiológico em 24 amostras de sorvetes não pasteurizados, todos preparados de maneira não industrial e à base de leite (creme, nata, chocolate), fabricados por 12 sorveterias diferentes da cidade de Araraquara, SP. Colheram-se duas amostras de cada sorveteria com intervalo de 15 dias entre as colheitas. Realizaram-se as seguintes provas: contagem de bactérias aeróbicas ou facultativas mesófilas e psicrófilas e de Staphylococcus aureus; determinação do Número Mais Provável (NMP) de coliformes totais e fecais e da presença de Salmonella. As técnicas utilizadas foram aquelas convencionalmente usadas para tais determinações. Não foi encontrada Salmonella em nenhuma das amostras e de cerca de 16,6% delas isolou-se Staphylococcus aureus. Em proporções variáveis verificou-se a presença de microrgarnismos deteriorantes e daqueles indicadores de poluição de origem fecal. Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública1983-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/2314410.1590/S0034-89101983000100002Revista de Saúde Pública; Vol. 17 No. 1 (1983); 2-8 Revista de Saúde Pública; Vol. 17 Núm. 1 (1983); 2-8 Revista de Saúde Pública; v. 17 n. 1 (1983); 2-8 1518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23144/25170Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessFalcão, Deise PasettoSalgado Filho, GilbertoNishida, Nair KeikoBorges, Solange Rodas2012-05-28T15:05:25Zoai:revistas.usp.br:article/23144Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2012-05-28T15:05:25Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false
dc.title.none.fl_str_mv Microbiological examination of non pasteurized ice cream
Exame microbiológico de sorvetes não pasteurizados
title Microbiological examination of non pasteurized ice cream
spellingShingle Microbiological examination of non pasteurized ice cream
Falcão, Deise Pasetto
Ice - cream
Food contamination
Food microbiology
Sorvete
Alimentos
contaminação
Microbiologia
title_short Microbiological examination of non pasteurized ice cream
title_full Microbiological examination of non pasteurized ice cream
title_fullStr Microbiological examination of non pasteurized ice cream
title_full_unstemmed Microbiological examination of non pasteurized ice cream
title_sort Microbiological examination of non pasteurized ice cream
author Falcão, Deise Pasetto
author_facet Falcão, Deise Pasetto
Salgado Filho, Gilberto
Nishida, Nair Keiko
Borges, Solange Rodas
author_role author
author2 Salgado Filho, Gilberto
Nishida, Nair Keiko
Borges, Solange Rodas
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Falcão, Deise Pasetto
Salgado Filho, Gilberto
Nishida, Nair Keiko
Borges, Solange Rodas
dc.subject.por.fl_str_mv Ice - cream
Food contamination
Food microbiology
Sorvete
Alimentos
contaminação
Microbiologia
topic Ice - cream
Food contamination
Food microbiology
Sorvete
Alimentos
contaminação
Microbiologia
description A microbiological examination was made on 24 samples of non pasteurized, non industrial ice cream, all made with milk collected from 12 different ice cream shops in Araraquara, SP, Brazil. For the study, two samples were collected 15 days apart, from each store. The following" tests were made using ice-cream samples: presence or absence of Salmonella; counts of mesophilic and psichrophilic bacteria and Staphylococcus aureus and verification of the Most Probable Number (MPN) of enteric organisms (faecal coliforms and other coliforms). The techniques used were the conventional ones used in such calculations. All samples were negative for Salmonella while about 16.6% showed the presence of Staphylococcus aureus. There were deteriorative microorganisms and faecal coliforms present in varying proportions.
publishDate 1983
dc.date.none.fl_str_mv 1983-02-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23144
10.1590/S0034-89101983000100002
url https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23144
identifier_str_mv 10.1590/S0034-89101983000100002
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23144/25170
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Saúde Pública; Vol. 17 No. 1 (1983); 2-8
Revista de Saúde Pública; Vol. 17 Núm. 1 (1983); 2-8
Revista de Saúde Pública; v. 17 n. 1 (1983); 2-8
1518-8787
0034-8910
reponame:Revista de Saúde Pública
instname:Universidade de São Paulo (USP)
instacron:USP
instname_str Universidade de São Paulo (USP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Revista de Saúde Pública
collection Revista de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)
repository.mail.fl_str_mv revsp@org.usp.br||revsp1@usp.br
_version_ 1800221771694080000