Chemical treatment of polluted vegetables
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1984 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23221 |
Resumo: | The effectiveness of chemicals as desinfectants for reducing the parasite contamination of lettuce leaves (Lactuca sativa, L.) was investigated. Potassium permanganate at 1: 5000 and 1: 10000 was employed, while sodium hypochlorite compound was used in con centrations of 10, 15, 20, 25, 30 and 40 ppm. In all experiments the contact time was 5,10, 20 and 40 minutes. The expousure of lettuce leaves to sodium hypochlorite 40 ppm of free cloro for 10 minutes was found to be highly effective. |
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Chemical treatment of polluted vegetables Tratamento químico de hortaliças poluídas HortaliçasColiformes fecaisEscherichia coliHipoclorito de sódioVegetablesFecal coliformsEscherichia coliSodium hypochlorite The effectiveness of chemicals as desinfectants for reducing the parasite contamination of lettuce leaves (Lactuca sativa, L.) was investigated. Potassium permanganate at 1: 5000 and 1: 10000 was employed, while sodium hypochlorite compound was used in con centrations of 10, 15, 20, 25, 30 and 40 ppm. In all experiments the contact time was 5,10, 20 and 40 minutes. The expousure of lettuce leaves to sodium hypochlorite 40 ppm of free cloro for 10 minutes was found to be highly effective. Das amostras de hortaliças em folhas coletadas no período de abril a agosto de 1981, no Entreposto Comercial da Cidade de São Paulo, SP (Brasil), 75% e 57% apresentaram contagens de coliformes fecais e de Escherichia coli, por grama de produto, superiores a 2 x 10² respectivamente; e em 85% constatou-se a presença de parasitas protozoários ou/e helmintos. O tratamento químico das folhas de alface (Lactuca sativa), com solução de hipoclorito de sódio, por um período de exposição de 10 min à concentração de 40 ppm de cloro livre, mostrou-se eficaz do ponto de vista parasitológico. Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública1984-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/2322110.1590/S0034-89101984000300004Revista de Saúde Pública; Vol. 18 No. 3 (1984); 225-234 Revista de Saúde Pública; Vol. 18 Núm. 3 (1984); 225-234 Revista de Saúde Pública; v. 18 n. 3 (1984); 225-234 1518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/23221/25247Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessBaruffaldi, RenatoPenna, Thereza Christina VessoniMachoshvili, Irene AlexeevnaAbe, Lucia Eiko2012-05-28T15:19:18Zoai:revistas.usp.br:article/23221Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2012-05-28T15:19:18Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false |
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