Prevenção da hipotermia no transoperatório: comparação entre manta e colchão térmicos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Moysés, Ariane Marques
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Trettene, Armando dos Santos, Navarro, Laís Helena Camacho, Ayres, Jairo Aparecido
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
por
Título da fonte: Revista da Escola de Enfermagem da USP (Online)
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/reeusp/article/view/84082
Resumo: 
This study aimed to compare the efficiency of the thermal blanket and thermal mattress in the prevention of hypothermia during surgery. Thirty-eight randomized patients were divided into two groups (G1 – thermal blanket and G2 - thermal mattress). The variables studied were: length of surgery, length of stay in the post-anesthetic care unit, period without using the device after thermal induction, transport time from the operating room to post-anesthetic care unit, intraoperative fluid infusion, surgery size, anesthetic technique, age, body mass index, esophageal, axillary and operating room temperature. In G2, length of surgery and starch infusion longer was higher (both p=0.03), but no hypothermia occurred. During the surgical anesthetic procedure, the axillary temperature was higher at 120 minutes (p=0.04), and esophageal temperature was higher at 120 (p=0.002) and 180 minutes (p=0.03) and at the end of the procedure (p=0.002). The thermal mattress was more effective in preventing hypothermia during surgery.
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This study aimed to compare the efficiency of the thermal blanket and thermal mattress in the prevention of hypothermia during surgery. Thirty-eight randomized patients were divided into two groups (G1 – thermal blanket and G2 - thermal mattress). The variables studied were: length of surgery, length of stay in the post-anesthetic care unit, period without using the device after thermal induction, transport time from the operating room to post-anesthetic care unit, intraoperative fluid infusion, surgery size, anesthetic technique, age, body mass index, esophageal, axillary and operating room temperature. In G2, length of surgery and starch infusion longer was higher (both p=0.03), but no hypothermia occurred. During the surgical anesthetic procedure, the axillary temperature was higher at 120 minutes (p=0.04), and esophageal temperature was higher at 120 (p=0.002) and 180 minutes (p=0.03) and at the end of the procedure (p=0.002). The thermal mattress was more effective in preventing hypothermia during surgery. 
O objetivo deste estudo foi comparar a eficiência da manta e colchão térmicos na prevenção da hipotermia no transoperatório. Participaram 38 pacientes randomizados em 2 grupos (G1 – manta térmica e G2 – colchão térmico). As variáveis estudadas foram: tempo cirúrgico, tempo de permanência na sala de recuperação pós-anestésica, tempo sem a utilização do dispositivo térmico após a indução anestésica, tempo de transporte entre a sala cirúrgica e a de recuperação, infusão defluido no intraoperatório, porte cirúrgico, técnica anestésica, idade, índice de massa corpórea, temperatura axilar, esofágica e da sala cirúrgica. No G2, o tempo cirúrgico e a infusão de amido foram maiores (ambos p=0,03), porém, não ocorreu hipotermia. Durante o procedimento anestésico cirúrgico, a temperatura axilar foi maior aos 120 minutos (p=0,04) e a temperatura esofágica foi maior aos 120 (p=0,002), aos 180 minutos (p=0,03) e ao final da cirurgia (p=0,002). O colchão térmico mostrou-se mais eficaz na prevenção da hipotermia no transoperatório.
 
El objetivo de este estudio fue comparar la eficacia de la manta y el colchón térmico en la prevención de la hipotermia durante el trans-operatorio. Participaron 38 pacientes asignados al azar en dos grupos (G1 – manta térmica y G2 - colchón térmico). Las variables estudiadas fueron: tiempo quirúrgico, tiempo de permanencia en la sala de recuperación post-anestésica (URPA), tiempo sin utilizar el dispositivo térmico después de la inducción anestésica, tiempo de transporte entre el quirófano y la URPA, infusión de fluidos durante el intra-operatorio, tamaño de la cirugía, técnica anestésica, edad, índice de masa corporal, temperatura axilar, esofágica y de la sala quirúrgica. En el G2, el tiempo quirúrgico y la infusión de almidón fueron mayores (ambos p = 0,03), pero no se produjo la hipotermia. Durante la anestesia quirúrgica, la temperatura axilar fue mayor a los 120 minutos (p = 0,04), y la temperatura esofágica fue mayor a los 120 (p = 0,002) y 180 minutos (p = 0,03) y al final de la cirugía (p = 0,002). El colchón térmico fue más eficaz en la prevención de la hipotermia durante la cirugía.
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