Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1960 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181 |
Resumo: | This paper deals with a modification in the solubilization technique of natural phophates in the 2% citric acid solution. The proposed technique is as follows: 2,5 g of phosphatic material and 250 ml of 2% citric acid solution, in a 500 ml Erlenmeyer flask, are shaken for 30 minutes at 30-40 rpm. The phosphorus (P2O5) was determined by the usual method. The data obtained were compared with the conventional technique in which a Stohmann bottle is used. The natural phosphates used were: Phosphorita de Olinda (Pernambuco), Flórida Phosphate (USA) and Hiperphosphate (África). Statistical analysis was applied to the data and the following conclusions were arrived at: a) The precision is equivalent in both techniques. b) There is no significant variation between the means obtained with the two technique. |
id |
USP-46_d195aed1051e94894225d50b7ea7e86d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.usp.br:article/43181 |
network_acronym_str |
USP-46 |
network_name_str |
Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz |
repository_id_str |
|
spelling |
Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitaçãoThis paper deals with a modification in the solubilization technique of natural phophates in the 2% citric acid solution. The proposed technique is as follows: 2,5 g of phosphatic material and 250 ml of 2% citric acid solution, in a 500 ml Erlenmeyer flask, are shaken for 30 minutes at 30-40 rpm. The phosphorus (P2O5) was determined by the usual method. The data obtained were compared with the conventional technique in which a Stohmann bottle is used. The natural phosphates used were: Phosphorita de Olinda (Pernambuco), Flórida Phosphate (USA) and Hiperphosphate (África). Statistical analysis was applied to the data and the following conclusions were arrived at: a) The precision is equivalent in both techniques. b) There is no significant variation between the means obtained with the two technique.Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz1960-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/4318110.1590/S0071-12761960000100022Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; v. 17 (1960); 247-2542316-89350071-1276reponame:Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queirozinstname:Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181/46806Catani, R. A.Pellegrino, D.info:eu-repo/semantics/openAccess2012-09-18T13:31:28Zoai:revistas.usp.br:article/43181Revistahttps://www.revistas.usp.br/aesalq/about/contactPUBhttps://www.revistas.usp.br/aesalq/oaiscientia@esalq.usp.br0071-12760071-1276opendoar:2012-09-18T13:31:28Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação |
title |
Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação |
spellingShingle |
Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação Catani, R. A. |
title_short |
Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação |
title_full |
Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação |
title_fullStr |
Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação |
title_full_unstemmed |
Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação |
title_sort |
Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação |
author |
Catani, R. A. |
author_facet |
Catani, R. A. Pellegrino, D. |
author_role |
author |
author2 |
Pellegrino, D. |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Catani, R. A. Pellegrino, D. |
description |
This paper deals with a modification in the solubilization technique of natural phophates in the 2% citric acid solution. The proposed technique is as follows: 2,5 g of phosphatic material and 250 ml of 2% citric acid solution, in a 500 ml Erlenmeyer flask, are shaken for 30 minutes at 30-40 rpm. The phosphorus (P2O5) was determined by the usual method. The data obtained were compared with the conventional technique in which a Stohmann bottle is used. The natural phosphates used were: Phosphorita de Olinda (Pernambuco), Flórida Phosphate (USA) and Hiperphosphate (África). Statistical analysis was applied to the data and the following conclusions were arrived at: a) The precision is equivalent in both techniques. b) There is no significant variation between the means obtained with the two technique. |
publishDate |
1960 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1960-01-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181 10.1590/S0071-12761960000100022 |
url |
https://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181 |
identifier_str_mv |
10.1590/S0071-12761960000100022 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181/46806 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz |
dc.source.none.fl_str_mv |
Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; v. 17 (1960); 247-254 2316-8935 0071-1276 reponame:Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz instname:Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP) instacron:USP |
instname_str |
Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP) |
instacron_str |
USP |
institution |
USP |
reponame_str |
Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz |
collection |
Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz |
repository.name.fl_str_mv |
Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP) |
repository.mail.fl_str_mv |
scientia@esalq.usp.br |
_version_ |
1797050007768006656 |