Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Catani, R. A.
Data de Publicação: 1960
Outros Autores: Pellegrino, D.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181
Resumo: This paper deals with a modification in the solubilization technique of natural phophates in the 2% citric acid solution. The proposed technique is as follows: 2,5 g of phosphatic material and 250 ml of 2% citric acid solution, in a 500 ml Erlenmeyer flask, are shaken for 30 minutes at 30-40 rpm. The phosphorus (P2O5) was determined by the usual method. The data obtained were compared with the conventional technique in which a Stohmann bottle is used. The natural phosphates used were: Phosphorita de Olinda (Pernambuco), Flórida Phosphate (USA) and Hiperphosphate (África). Statistical analysis was applied to the data and the following conclusions were arrived at: a) The precision is equivalent in both techniques. b) There is no significant variation between the means obtained with the two technique.
id USP-46_d195aed1051e94894225d50b7ea7e86d
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/43181
network_acronym_str USP-46
network_name_str Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
repository_id_str
spelling Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitaçãoThis paper deals with a modification in the solubilization technique of natural phophates in the 2% citric acid solution. The proposed technique is as follows: 2,5 g of phosphatic material and 250 ml of 2% citric acid solution, in a 500 ml Erlenmeyer flask, are shaken for 30 minutes at 30-40 rpm. The phosphorus (P2O5) was determined by the usual method. The data obtained were compared with the conventional technique in which a Stohmann bottle is used. The natural phosphates used were: Phosphorita de Olinda (Pernambuco), Flórida Phosphate (USA) and Hiperphosphate (África). Statistical analysis was applied to the data and the following conclusions were arrived at: a) The precision is equivalent in both techniques. b) There is no significant variation between the means obtained with the two technique.Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz1960-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/4318110.1590/S0071-12761960000100022Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; v. 17 (1960); 247-2542316-89350071-1276reponame:Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queirozinstname:Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181/46806Catani, R. A.Pellegrino, D.info:eu-repo/semantics/openAccess2012-09-18T13:31:28Zoai:revistas.usp.br:article/43181Revistahttps://www.revistas.usp.br/aesalq/about/contactPUBhttps://www.revistas.usp.br/aesalq/oaiscientia@esalq.usp.br0071-12760071-1276opendoar:2012-09-18T13:31:28Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP)false
dc.title.none.fl_str_mv Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação
title Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação
spellingShingle Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação
Catani, R. A.
title_short Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação
title_full Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação
title_fullStr Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação
title_full_unstemmed Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação
title_sort Solubilidade de fosfatos naturais em solução de ácido cítrico a 2%: modificação nas condições de agitação
author Catani, R. A.
author_facet Catani, R. A.
Pellegrino, D.
author_role author
author2 Pellegrino, D.
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Catani, R. A.
Pellegrino, D.
description This paper deals with a modification in the solubilization technique of natural phophates in the 2% citric acid solution. The proposed technique is as follows: 2,5 g of phosphatic material and 250 ml of 2% citric acid solution, in a 500 ml Erlenmeyer flask, are shaken for 30 minutes at 30-40 rpm. The phosphorus (P2O5) was determined by the usual method. The data obtained were compared with the conventional technique in which a Stohmann bottle is used. The natural phosphates used were: Phosphorita de Olinda (Pernambuco), Flórida Phosphate (USA) and Hiperphosphate (África). Statistical analysis was applied to the data and the following conclusions were arrived at: a) The precision is equivalent in both techniques. b) There is no significant variation between the means obtained with the two technique.
publishDate 1960
dc.date.none.fl_str_mv 1960-01-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181
10.1590/S0071-12761960000100022
url https://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181
identifier_str_mv 10.1590/S0071-12761960000100022
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/aesalq/article/view/43181/46806
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
dc.source.none.fl_str_mv Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; v. 17 (1960); 247-254
2316-8935
0071-1276
reponame:Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
instname:Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP)
instacron:USP
instname_str Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
collection Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz
repository.name.fl_str_mv Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ-USP)
repository.mail.fl_str_mv scientia@esalq.usp.br
_version_ 1797050007768006656