Desempenho e qualidade dos ovos de diferentes linhagens de poedeiras comerciais pós-muda forçada recebendo rações com níveis variáveis de cálcio
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2000 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/5810 |
Resumo: | One experiment was conducted to study performance of laying hens of four strains after forced molt: Lohmann White, Babcok, Embrapa-011 (light weight) and Lohmann Brown (semi-heavy weight). Different levels of calcium were applied during the production period (2, 3, 4, 5 and 6%), the experimental design was a random block design with whole 400 birds. Hens were 74 week old at the beginning of the molt phase. The birds fed 2% of calcium showed lower feed consumption and lower egg production. The highest levels of calcium increased the egg shell quality. The color of egg yolk was lower for levels 2 and 6% of calcium. Egg weight, Haugh unit and egg yolk color were related to strain, and the Embrapa-011 showed the lower performance among strains. |
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Desempenho e qualidade dos ovos de diferentes linhagens de poedeiras comerciais pós-muda forçada recebendo rações com níveis variáveis de cálcioPerformance and egg quality of strains of laying hens after forced molt with different levels of calciumLinhagensGalinhas poedeirasMudaCálcioDesempenhoLinesLaying hensMoultCalciumPerformanceOne experiment was conducted to study performance of laying hens of four strains after forced molt: Lohmann White, Babcok, Embrapa-011 (light weight) and Lohmann Brown (semi-heavy weight). Different levels of calcium were applied during the production period (2, 3, 4, 5 and 6%), the experimental design was a random block design with whole 400 birds. Hens were 74 week old at the beginning of the molt phase. The birds fed 2% of calcium showed lower feed consumption and lower egg production. The highest levels of calcium increased the egg shell quality. The color of egg yolk was lower for levels 2 and 6% of calcium. Egg weight, Haugh unit and egg yolk color were related to strain, and the Embrapa-011 showed the lower performance among strains.O experimento foi conduzido com o objetivo de comparar o desempenho produtivo de poedeiras, de 4 linhagens (Lohmann White, Babcock, Embrapa-011 e Lohmann Brown), pós-muda forçada recebendo diferentes níveis de cálcio nas rações (2, 3, 4, 5 e 6%). O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, sendo utilizadas 100 aves por linhagem, com 74 semanas de idade. As aves que receberam 2% de cálcio apresentaram menor consumo de ração e produção de ovos; os maiores níveis de cálcio aumentaram a qualidade da casca dos ovos. A cor da gema foi menor para os níveis 2 e 6%. As variáveis peso dos ovos, Unidades Haugh e cor da gema foram relacionadas com a linhagem, e a Embrapa-011 apresentou o pior desempenho entre as linhagens.Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia2000-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/581010.1590/S1413-95962000000400015Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; Vol. 37 Núm. 4 (2000); 334-338Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; Vol. 37 No. 4 (2000); 334-338Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; v. 37 n. 4 (2000); 334-338Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; V. 37 N. 4 (2000); 334-3381678-44561413-9596reponame:Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Scienceinstname:Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo (FMVZ-USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/5810/62499Albano Jr., MiltonAlbuquerque, RicardoLima, César GonçalvezGhion, EsleibeLima, Félix RibeiroMorais, Cintra Suzane Diasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-06-23T04:41:54Zoai:revistas.usp.br:article/5810Revistahttps://www.revistas.usp.br/bjvrasPUBhttps://www.revistas.usp.br/bjvras/oaibjvras@usp.br1413-95961413-9596opendoar:https://www.revistas.usp.br/bjvras/index2023-01-12T16:42:23.578413Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science - Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo (FMVZ-USP)false |
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