Teores de proteína, gordura e sólidos totais no leite de vacas da raça Jersey criadas no Estado de São Paulo durante o primeiro mês de lactação

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Raimondo, Raquel Fraga Silva
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Saut, João Paulo Elsen, Souza, Regiane Machado, Nunes, Mariana Tikuma, Birgel Junior, Eduardo Harry
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/26784
Resumo: With the aim to establish reference values of the protein, fat and total solids of milk from Jersey cows, raised in the State of São Paulo, during the first month of lactation, as well as to evaluate the influence of the colostral phase, 418 milk samples, obtained from healthy mammary glands without bacterial growth, were analized. Milk samples were aseptically collected before milking and protein, fat and total solids determined by infrared radiation. The milk protein level decrease from first to second day of lactation, while milk total solids level decreased during the first 24 hours after parturition. Milk fat level oscillated in the first 3 days of lactation and then decreased to the minimum values between 15-30 days of lactation. We suggest, for the first 24 hours of lactation (colostral phase) the use of the following reference values: protein- between 7,35 and 11,45 g/dl; fat- between 0,98 and 2,00 g/dl ; total solids - between 12,39 and 19,45 g/dl
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spelling Teores de proteína, gordura e sólidos totais no leite de vacas da raça Jersey criadas no Estado de São Paulo durante o primeiro mês de lactaçãoProteins, fats and total solids content in milk from Jersey cows raised in São Paulo State during the first month of lactationLeiteProteínaGorduraSólidos totaisBovinosRaça JerseyFase colostralMilkProteinsFatTotal solidsCattle Jersey breedColostral phaseWith the aim to establish reference values of the protein, fat and total solids of milk from Jersey cows, raised in the State of São Paulo, during the first month of lactation, as well as to evaluate the influence of the colostral phase, 418 milk samples, obtained from healthy mammary glands without bacterial growth, were analized. Milk samples were aseptically collected before milking and protein, fat and total solids determined by infrared radiation. The milk protein level decrease from first to second day of lactation, while milk total solids level decreased during the first 24 hours after parturition. Milk fat level oscillated in the first 3 days of lactation and then decreased to the minimum values between 15-30 days of lactation. We suggest, for the first 24 hours of lactation (colostral phase) the use of the following reference values: protein- between 7,35 and 11,45 g/dl; fat- between 0,98 and 2,00 g/dl ; total solids - between 12,39 and 19,45 g/dlCom a finalidade de estabelecer os valores de referência dos teores de proteína, gordura e sólidos totais do leite de bovinos da raça Jersey, criados no Estado de São Paulo, durante o primeiro mês de lactação, bem como avaliar a influência da fase colostral, examinaram-se 418 amostras de leite, provenientes de quartos mamários sadios e sem crescimento bacteriano. O leite foi colhido assepticamente antes da ordenha e os valores de proteína, gordura e sólidos totais foram determinados por radiação infra vermelho. Os teores de proteína na secreção láctea diminuíram abruptamente do 1º para o 2º dia de lactação, enquanto os teores de sólidos totais diminuíram abruptamente nas primeiras 24 horas após o parto. Após oscilaram muito nos primeiros três dias de lactação, observou-se que os valores de gordura diminuíam atingindo os valores mínimos entre o 15º e 30º dia de lactação. Sugere-se nas primeiras 24 horas de lactação (período colostral) a adoção dos seguintes valores de referência: proteína - entre 7,35 e 11,45 g/dL; gordura - 0,98 e 2,00 g/dL; e sólidos totais - entre 12,39 e 19,45 g/dLUniversidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia2009-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/2678410.11606/issn.1678-4456.bjvras.2009.26784Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; Vol. 46 Núm. 5 (2009); 355-362 Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; Vol. 46 No. 5 (2009); 355-362 Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; v. 46 n. 5 (2009); 355-362 Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science; V. 46 N. 5 (2009); 355-362 1678-44561413-9596reponame:Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Scienceinstname:Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo (FMVZ-USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/26784/28567Raimondo, Raquel Fraga SilvaSaut, João Paulo ElsenSouza, Regiane MachadoNunes, Mariana TikumaBirgel Junior, Eduardo Harryinfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-06-23T04:11:29Zoai:revistas.usp.br:article/26784Revistahttps://www.revistas.usp.br/bjvrasPUBhttps://www.revistas.usp.br/bjvras/oaibjvras@usp.br1413-95961413-9596opendoar:https://www.revistas.usp.br/bjvras/index2023-01-12T16:43:03.738285Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science - Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo (FMVZ-USP)false
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