[S]

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Homem, Maria Cecília Naclério
Data de Publicação: 2003
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP (Online)
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/posfau/article/view/47751
Resumo: The concept of work rationalization in the manufacturing as well as in the home environment has been valued by us since 1930. At home, kitchens comprised three major operational hubs, namely storage and conservation, cleaning and preparation, and cooking and serving. These had to feature continuous and compact surfaces, contained in compact areas that maximized use, something which matched the need to save the user’s steps and movements. The kitchen, centered around a triangle consisting of the sink, the stove and the icebox, and a window for a good view, started aggregating small and large appliances, including the electric refrigerator, introduced as of 1927. Nonetheless, this particular appliance would only become widely used after World War II, thanks to improved energy forms, such as electricity and oil, and greater industrial and trade activity. These factors took place concurrently with a burgeoning consumer market and building industry, especially that involving high-rise and high-density structures, which demanded ultimate economical use of space.
id USP-58_76b55d14c00820551481b79dba1139ac
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/47751
network_acronym_str USP-58
network_name_str Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP (Online)
repository_id_str
spelling [S]Princípio da racionalidade e a gênese da cozinha modernaArquitetura – filosofia. Arquitetura – história. Arquitetura – cozinhas – indústria.Arquitetura – moderna – Século 20.Architecturephilosophy of architecturehistory of architecturekitchensarchitectural industrymodern20th century.The concept of work rationalization in the manufacturing as well as in the home environment has been valued by us since 1930. At home, kitchens comprised three major operational hubs, namely storage and conservation, cleaning and preparation, and cooking and serving. These had to feature continuous and compact surfaces, contained in compact areas that maximized use, something which matched the need to save the user’s steps and movements. The kitchen, centered around a triangle consisting of the sink, the stove and the icebox, and a window for a good view, started aggregating small and large appliances, including the electric refrigerator, introduced as of 1927. Nonetheless, this particular appliance would only become widely used after World War II, thanks to improved energy forms, such as electricity and oil, and greater industrial and trade activity. These factors took place concurrently with a burgeoning consumer market and building industry, especially that involving high-rise and high-density structures, which demanded ultimate economical use of space.A partir de 1930, começam a ser valorizados entre nós os princípios de simplificação do trabalho na indústria e no lar. Os três grandes centros de operações existentes na cozinha, a saber: armazenamento e conservação; limpeza e preparo; cocção e serviço, deviam apresentar-se em superfícies contínuas e compactas, contidas em um espaço menor e mais bem aproveitado, o que veio ao encontro da necessidade de economia de passos e de movimentos do usuário. A cozinha, que girava em torno do triângulo constituído pela pia, pelo fogão e pela geladeira, sem perder de vista a janela, foi sendo enriquecida por uma série de eletrodomésticos de pequeno e grande porte, entre os quais a geladeira elétrica, introduzida a partir de 1927. Mas esse equipamento só se vulgarizaria após a Segunda Grande Guerra, graças ao aperfeiçoamento das formas de energia, como a eletricidade e os derivados de petróleo e à intensificação das atividades industriais e comerciais. Tais fatores ocorreram de modo paralelo ao crescimento do mercado de consumo e da indústria da construção civil, em especial da verticalização, a qual propunha o melhor aproveitamento econômico do espaço.Universidade de São Paulo. Faculdade de Arquitetura e Urbanismo.2003-06-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/posfau/article/view/4775110.11606/issn.2317-2762.v13i0p124-154PosFAUUSP; v. 13 (2003); 124-154Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP; Vol. 13 (2003); 124-154Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP; Vol. 13 (2003); 124-1542317-27621518-9554reponame:Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP (Online)instname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/posfau/article/view/47751/51479Copyright (c) 2003 Maria Cecília Naclério Homeminfo:eu-repo/semantics/openAccessHomem, Maria Cecília Naclério2020-03-13T13:31:19Zoai:revistas.usp.br:article/47751Revistahttp://www.revistas.usp.br/posfauPUBhttp://www.revistas.usp.br/posfau/oairvposfau@usp.br||2317-27621518-9554opendoar:2020-03-13T13:31:19Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP (Online) - Universidade de São Paulo (USP)false
dc.title.none.fl_str_mv [S]
Princípio da racionalidade e a gênese da cozinha moderna
title [S]
spellingShingle [S]
Homem, Maria Cecília Naclério
Arquitetura – filosofia. Arquitetura – história. Arquitetura – cozinhas – indústria.Arquitetura – moderna – Século 20.
Architecture
philosophy of architecture
history of architecture
kitchens
architectural industry
modern
20th century.
title_short [S]
title_full [S]
title_fullStr [S]
title_full_unstemmed [S]
title_sort [S]
author Homem, Maria Cecília Naclério
author_facet Homem, Maria Cecília Naclério
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Homem, Maria Cecília Naclério
dc.subject.por.fl_str_mv Arquitetura – filosofia. Arquitetura – história. Arquitetura – cozinhas – indústria.Arquitetura – moderna – Século 20.
Architecture
philosophy of architecture
history of architecture
kitchens
architectural industry
modern
20th century.
topic Arquitetura – filosofia. Arquitetura – história. Arquitetura – cozinhas – indústria.Arquitetura – moderna – Século 20.
Architecture
philosophy of architecture
history of architecture
kitchens
architectural industry
modern
20th century.
description The concept of work rationalization in the manufacturing as well as in the home environment has been valued by us since 1930. At home, kitchens comprised three major operational hubs, namely storage and conservation, cleaning and preparation, and cooking and serving. These had to feature continuous and compact surfaces, contained in compact areas that maximized use, something which matched the need to save the user’s steps and movements. The kitchen, centered around a triangle consisting of the sink, the stove and the icebox, and a window for a good view, started aggregating small and large appliances, including the electric refrigerator, introduced as of 1927. Nonetheless, this particular appliance would only become widely used after World War II, thanks to improved energy forms, such as electricity and oil, and greater industrial and trade activity. These factors took place concurrently with a burgeoning consumer market and building industry, especially that involving high-rise and high-density structures, which demanded ultimate economical use of space.
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-06-20
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/posfau/article/view/47751
10.11606/issn.2317-2762.v13i0p124-154
url https://www.revistas.usp.br/posfau/article/view/47751
identifier_str_mv 10.11606/issn.2317-2762.v13i0p124-154
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/posfau/article/view/47751/51479
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2003 Maria Cecília Naclério Homem
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2003 Maria Cecília Naclério Homem
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Arquitetura e Urbanismo.
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Arquitetura e Urbanismo.
dc.source.none.fl_str_mv PosFAUUSP; v. 13 (2003); 124-154
Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP; Vol. 13 (2003); 124-154
Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP; Vol. 13 (2003); 124-154
2317-2762
1518-9554
reponame:Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP (Online)
instname:Universidade de São Paulo (USP)
instacron:USP
instname_str Universidade de São Paulo (USP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP (Online)
collection Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP (Online)
repository.name.fl_str_mv Pós. Revista do Programa de Pós-Graduação em Arquitetura e Urbanismo da FAUUSP (Online) - Universidade de São Paulo (USP)
repository.mail.fl_str_mv rvposfau@usp.br||
_version_ 1797231648614383616