Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santos, Vidiany Aparecida Queiroz [UNESP]
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Hoffmann, Fernando Leite [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://revistas.bvs-vet.org.br/rialutz/article/view/6365
http://hdl.handle.net/11449/122268
Resumo: In order to assure the maintenance of foods integrity and quality, for avoiding chemical, physical or biological contamination, it is essential to follow the Good Manufacturing Practices (GMP). Among the techniques used for evaluating GMP there is the observational analysis carried out by means of a check-list form application. The present study evaluated the suitability of GMP in a dairy industry producer of Minas fresh and ricotta cheeses, located in São José do Rio Preto, SP, by applying a check-list form. A significant improvement in conformity was evidenced, increasing from 43% to 78%. Neither the blocks related to the handlers nor the existing documentation in the company showed any improvements, as poor conditions unchanged. All of the other evaluated blocks showed significant improvement after applying the GMPrelated corrective measures. Based on these findings, the observance of corrective measures by the dairy industry on dairy products, physical environment, GMP, and handlers training was crucial for assuring the improvements and to increase the product quality and consumers safety.
id UNSP_c79e1021fd46d23da1b28491c12d8cf9
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/122268
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricotaEvaluation of good manufacturing practices in the processing line of fresh Minas and ricotta cheesesprodutos lácteossegurança alimentarcontrole de qualidadelista de chegagemdairy productsfood securityquality controlcheck-listIn order to assure the maintenance of foods integrity and quality, for avoiding chemical, physical or biological contamination, it is essential to follow the Good Manufacturing Practices (GMP). Among the techniques used for evaluating GMP there is the observational analysis carried out by means of a check-list form application. The present study evaluated the suitability of GMP in a dairy industry producer of Minas fresh and ricotta cheeses, located in São José do Rio Preto, SP, by applying a check-list form. A significant improvement in conformity was evidenced, increasing from 43% to 78%. Neither the blocks related to the handlers nor the existing documentation in the company showed any improvements, as poor conditions unchanged. All of the other evaluated blocks showed significant improvement after applying the GMPrelated corrective measures. Based on these findings, the observance of corrective measures by the dairy industry on dairy products, physical environment, GMP, and handlers training was crucial for assuring the improvements and to increase the product quality and consumers safety.Para a manutenção da integridade e qualidade dos alimentos e evitar contaminações de origem química, física ou biológica, é imprescindível a adoção de Boas Práticas de Fabricação (BPF). Dentre as técnicas utilizadas para a avaliação das BPF, há a análise observacional por meio da aplicação do formulário checklist. Nesse contexto, este estudo avaliou as adequações quanto às BPF em uma indústria de laticínios de pequeno porte produtora de queijos Minas frescal e ricota, localizada em São José do Rio Preto - SP, por meio da aplicação do formulário check-list. Pela avaliação realizada no laticínio, verificou-se importante melhora nos critérios de conformidade, com aumento de 43% para 78%. Os blocos relacionados aos manipuladores e à documentação existente na empresa não apresentaram melhorias, pela evidência de más condições nessas questões. Todos os demais blocos avaliados apresentaram importante melhora após a adoção de ações corretivas relativas às BPF. Diante destas observações, a adoção de ações corretivas pelo laticínio com relação ao ambiente físico, BPF e treinamentos de manipuladores são essenciais para garantir as melhorias observadas, com aumento da qualidade dos produtos e segurança dos consumidores. Palavras-chave. produtos lácteos, segurança alimentar, controle de qualidade, lista de chegagem.Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPQ)Departamento de Engenharia e Ciência de Alimentos - Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas - IBILCE - Universidade Estadual Paulista - UNESPUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Santos, Vidiany Aparecida Queiroz [UNESP]Hoffmann, Fernando Leite [UNESP]2015-04-27T11:55:31Z2015-04-27T11:55:31Z2010info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article222-228application/pdfhttp://revistas.bvs-vet.org.br/rialutz/article/view/6365Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 69, n. 2, p. 222-228, 2010.0073-9855http://hdl.handle.net/11449/122268ISSN0073-9855-2010-69-02-222-228.pdf0654309398298095Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista do Instituto Adolfo Lutzinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-01-20T06:29:07Zoai:repositorio.unesp.br:11449/122268Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-01-20T06:29:07Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota
Evaluation of good manufacturing practices in the processing line of fresh Minas and ricotta cheeses
title Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota
spellingShingle Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota
Santos, Vidiany Aparecida Queiroz [UNESP]
produtos lácteos
segurança alimentar
controle de qualidade
lista de chegagem
dairy products
food security
quality control
check-list
title_short Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota
title_full Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota
title_fullStr Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota
title_full_unstemmed Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota
title_sort Avaliação das boas práticas de fabricação em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota
author Santos, Vidiany Aparecida Queiroz [UNESP]
author_facet Santos, Vidiany Aparecida Queiroz [UNESP]
Hoffmann, Fernando Leite [UNESP]
author_role author
author2 Hoffmann, Fernando Leite [UNESP]
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Santos, Vidiany Aparecida Queiroz [UNESP]
Hoffmann, Fernando Leite [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv produtos lácteos
segurança alimentar
controle de qualidade
lista de chegagem
dairy products
food security
quality control
check-list
topic produtos lácteos
segurança alimentar
controle de qualidade
lista de chegagem
dairy products
food security
quality control
check-list
description In order to assure the maintenance of foods integrity and quality, for avoiding chemical, physical or biological contamination, it is essential to follow the Good Manufacturing Practices (GMP). Among the techniques used for evaluating GMP there is the observational analysis carried out by means of a check-list form application. The present study evaluated the suitability of GMP in a dairy industry producer of Minas fresh and ricotta cheeses, located in São José do Rio Preto, SP, by applying a check-list form. A significant improvement in conformity was evidenced, increasing from 43% to 78%. Neither the blocks related to the handlers nor the existing documentation in the company showed any improvements, as poor conditions unchanged. All of the other evaluated blocks showed significant improvement after applying the GMPrelated corrective measures. Based on these findings, the observance of corrective measures by the dairy industry on dairy products, physical environment, GMP, and handlers training was crucial for assuring the improvements and to increase the product quality and consumers safety.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010
2015-04-27T11:55:31Z
2015-04-27T11:55:31Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revistas.bvs-vet.org.br/rialutz/article/view/6365
Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 69, n. 2, p. 222-228, 2010.
0073-9855
http://hdl.handle.net/11449/122268
ISSN0073-9855-2010-69-02-222-228.pdf
0654309398298095
url http://revistas.bvs-vet.org.br/rialutz/article/view/6365
http://hdl.handle.net/11449/122268
identifier_str_mv Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 69, n. 2, p. 222-228, 2010.
0073-9855
ISSN0073-9855-2010-69-02-222-228.pdf
0654309398298095
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista do Instituto Adolfo Lutz
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 222-228
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1792962385211817984