Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silvestre, Ismael Batista Maidana
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Mattos, Viviane Leite Dias de, Machado, Cátia Maria dos Santos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Produção Online
Texto Completo: https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225
Resumo: Many processes are analyzed from vague or imprecise information. It is important to find strategies that enable the analysis and interpretation of such data. This article presents a strategy for building fuzzy control charts, involving a method for transforming crisp values into fuzzy values and a method for ordering fuzzy numbers. The charts obtained are compared with the traditional Shewhart control charts in a context of inaccurate: the study of some sensory characteristics of a product in a food industry (color, aroma, texture, taste and acidity). It was found that the fuzzy control charts showed more flexibility, with the creation of internal and external warning areas. They are less rigorous in evaluating the central tendency and a little more rigorous in assessing the variability.
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spelling Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logicGráficos de controle: aspectos teóricos e práticos a partir da lógica formal e da lógica fuzzyQuality. Control Charts. Fuzzy Logic. Production Process.Qualidade. Gráficos de Controle. Lógica Fuzzy. Processo de Produção.Many processes are analyzed from vague or imprecise information. It is important to find strategies that enable the analysis and interpretation of such data. This article presents a strategy for building fuzzy control charts, involving a method for transforming crisp values into fuzzy values and a method for ordering fuzzy numbers. The charts obtained are compared with the traditional Shewhart control charts in a context of inaccurate: the study of some sensory characteristics of a product in a food industry (color, aroma, texture, taste and acidity). It was found that the fuzzy control charts showed more flexibility, with the creation of internal and external warning areas. They are less rigorous in evaluating the central tendency and a little more rigorous in assessing the variability.No monitoramento de variáveis complexas, subjetivas ou mal definidas, alguns processos produtivos podem ser avaliados a partir de informações imprecisas, razão pela qual é importante buscar estratégias que viabilizem a análise e interpretação desses dados. O presente artigo apresenta uma estratégia para construção de gráficos de controle fuzzy, envolvendo também um método para transformar valores crisp em valores fuzzy e um método para ordenar números fuzzy. Os gráficos obtidos são comparados com os tradicionais gráficos de controle de Shewhart em um contexto de informações imprecisas: o estudo de algumas características sensoriais definidoras da qualidade de um produto em uma indústria de alimentos (cor, aroma, consistência, sabor e acidez). Foi constatado que os gráficos de controle fuzzy apresentaram maior flexibilidade, com a criação de zonas de alerta internas e externas, sendo menos rigorosos na avaliação da tendência central e um pouco mais rigorosos na avaliação da variabilidade, quando usado um grau de dominância maior.Associação Brasileira de Engenharia de Produção2016-06-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfaudio/mpeghttps://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/222510.14488/1676-1901.v16i2.2225Revista Produção Online; Vol. 16 No. 2 (2016); 754-778Revista Produção Online; v. 16 n. 2 (2016); 754-7781676-1901reponame:Revista Produção Onlineinstname:Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)instacron:ABEPROporhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225/1408https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225/1424Copyright (c) 2016 Revista Produção Onlineinfo:eu-repo/semantics/openAccessSilvestre, Ismael Batista MaidanaMattos, Viviane Leite Dias deMachado, Cátia Maria dos Santos2016-09-12T14:24:09Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2225Revistahttp://producaoonline.org.br/rpoPUBhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/oai||producaoonline@gmail.com1676-19011676-1901opendoar:2016-09-12T14:24:09Revista Produção Online - Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)false
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