Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Produção Online |
Texto Completo: | https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225 |
Resumo: | Many processes are analyzed from vague or imprecise information. It is important to find strategies that enable the analysis and interpretation of such data. This article presents a strategy for building fuzzy control charts, involving a method for transforming crisp values into fuzzy values and a method for ordering fuzzy numbers. The charts obtained are compared with the traditional Shewhart control charts in a context of inaccurate: the study of some sensory characteristics of a product in a food industry (color, aroma, texture, taste and acidity). It was found that the fuzzy control charts showed more flexibility, with the creation of internal and external warning areas. They are less rigorous in evaluating the central tendency and a little more rigorous in assessing the variability. |
id |
ABEPRO-2_52c6e87f02c731d40daca73e714ca077 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.emnuvens.com.br:article/2225 |
network_acronym_str |
ABEPRO-2 |
network_name_str |
Revista Produção Online |
repository_id_str |
|
spelling |
Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logicGráficos de controle: aspectos teóricos e práticos a partir da lógica formal e da lógica fuzzyQuality. Control Charts. Fuzzy Logic. Production Process.Qualidade. Gráficos de Controle. Lógica Fuzzy. Processo de Produção.Many processes are analyzed from vague or imprecise information. It is important to find strategies that enable the analysis and interpretation of such data. This article presents a strategy for building fuzzy control charts, involving a method for transforming crisp values into fuzzy values and a method for ordering fuzzy numbers. The charts obtained are compared with the traditional Shewhart control charts in a context of inaccurate: the study of some sensory characteristics of a product in a food industry (color, aroma, texture, taste and acidity). It was found that the fuzzy control charts showed more flexibility, with the creation of internal and external warning areas. They are less rigorous in evaluating the central tendency and a little more rigorous in assessing the variability.No monitoramento de variáveis complexas, subjetivas ou mal definidas, alguns processos produtivos podem ser avaliados a partir de informações imprecisas, razão pela qual é importante buscar estratégias que viabilizem a análise e interpretação desses dados. O presente artigo apresenta uma estratégia para construção de gráficos de controle fuzzy, envolvendo também um método para transformar valores crisp em valores fuzzy e um método para ordenar números fuzzy. Os gráficos obtidos são comparados com os tradicionais gráficos de controle de Shewhart em um contexto de informações imprecisas: o estudo de algumas características sensoriais definidoras da qualidade de um produto em uma indústria de alimentos (cor, aroma, consistência, sabor e acidez). Foi constatado que os gráficos de controle fuzzy apresentaram maior flexibilidade, com a criação de zonas de alerta internas e externas, sendo menos rigorosos na avaliação da tendência central e um pouco mais rigorosos na avaliação da variabilidade, quando usado um grau de dominância maior.Associação Brasileira de Engenharia de Produção2016-06-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfaudio/mpeghttps://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/222510.14488/1676-1901.v16i2.2225Revista Produção Online; Vol. 16 No. 2 (2016); 754-778Revista Produção Online; v. 16 n. 2 (2016); 754-7781676-1901reponame:Revista Produção Onlineinstname:Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)instacron:ABEPROporhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225/1408https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225/1424Copyright (c) 2016 Revista Produção Onlineinfo:eu-repo/semantics/openAccessSilvestre, Ismael Batista MaidanaMattos, Viviane Leite Dias deMachado, Cátia Maria dos Santos2016-09-12T14:24:09Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2225Revistahttp://producaoonline.org.br/rpoPUBhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/oai||producaoonline@gmail.com1676-19011676-1901opendoar:2016-09-12T14:24:09Revista Produção Online - Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic Gráficos de controle: aspectos teóricos e práticos a partir da lógica formal e da lógica fuzzy |
title |
Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic |
spellingShingle |
Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic Silvestre, Ismael Batista Maidana Quality. Control Charts. Fuzzy Logic. Production Process. Qualidade. Gráficos de Controle. Lógica Fuzzy. Processo de Produção. |
title_short |
Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic |
title_full |
Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic |
title_fullStr |
Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic |
title_full_unstemmed |
Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic |
title_sort |
Control charts: theoretical and practical aspects from the formal logic and fuzzy logic |
author |
Silvestre, Ismael Batista Maidana |
author_facet |
Silvestre, Ismael Batista Maidana Mattos, Viviane Leite Dias de Machado, Cátia Maria dos Santos |
author_role |
author |
author2 |
Mattos, Viviane Leite Dias de Machado, Cátia Maria dos Santos |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Silvestre, Ismael Batista Maidana Mattos, Viviane Leite Dias de Machado, Cátia Maria dos Santos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Quality. Control Charts. Fuzzy Logic. Production Process. Qualidade. Gráficos de Controle. Lógica Fuzzy. Processo de Produção. |
topic |
Quality. Control Charts. Fuzzy Logic. Production Process. Qualidade. Gráficos de Controle. Lógica Fuzzy. Processo de Produção. |
description |
Many processes are analyzed from vague or imprecise information. It is important to find strategies that enable the analysis and interpretation of such data. This article presents a strategy for building fuzzy control charts, involving a method for transforming crisp values into fuzzy values and a method for ordering fuzzy numbers. The charts obtained are compared with the traditional Shewhart control charts in a context of inaccurate: the study of some sensory characteristics of a product in a food industry (color, aroma, texture, taste and acidity). It was found that the fuzzy control charts showed more flexibility, with the creation of internal and external warning areas. They are less rigorous in evaluating the central tendency and a little more rigorous in assessing the variability. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-06-15 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225 10.14488/1676-1901.v16i2.2225 |
url |
https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225 |
identifier_str_mv |
10.14488/1676-1901.v16i2.2225 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225/1408 https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/2225/1424 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2016 Revista Produção Online info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2016 Revista Produção Online |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf audio/mpeg |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Engenharia de Produção |
publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Engenharia de Produção |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Produção Online; Vol. 16 No. 2 (2016); 754-778 Revista Produção Online; v. 16 n. 2 (2016); 754-778 1676-1901 reponame:Revista Produção Online instname:Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO) instacron:ABEPRO |
instname_str |
Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO) |
instacron_str |
ABEPRO |
institution |
ABEPRO |
reponame_str |
Revista Produção Online |
collection |
Revista Produção Online |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Produção Online - Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO) |
repository.mail.fl_str_mv |
||producaoonline@gmail.com |
_version_ |
1761536949964767232 |