Perceptions on hospitality when visiting secluded communities of guaranis, caiçaras e quilombolas in Paraty region
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Data de Publicação: | 2008 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
Texto Completo: | https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/109 |
Resumo: | Tourism in secluded communities puts different cultures in contact with each other and must be handled carefully not to cause environmental damage as well as cultural loss which might jeopardize the local development and create hostile relationships. The proposal of in sito tourism, considering the local memory and patrimony as a hospitality potential, was observed during technical visitations to three communities located in the Paraty region and surroundings: Guarani, Caiçara (fishermen) and Quilombola(African slaves descendants). Through field work involving visitations to communities and interviews with locals, information regarding cultural differences and the importance of the land occupation in the history of each of the communities was assessed. The common link in the history of these peoples is the struggle for the right of land possession. During visits when people shared their territory various forms of hospitality in each community were verified, issued from different cultures and cultural values. |
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Perceptions on hospitality when visiting secluded communities of guaranis, caiçaras e quilombolas in Paraty regionPercepciones de la hospitalidad en vista comunidades aisladas en la región de paraty: guaranis, caiçaras y quilombolasPercepção da hospitalidade na visitação turística de comunidades isoladas na região de Paraty: guaranis, caiçaras e quilombolasHospitality. Culture. In sito tourism. Communities.Hospitalidad. Cultura. Turismo “en el local”. Comunidades.Hospitalidade. Cultura. Turismo situado. Comunidades.Tourism in secluded communities puts different cultures in contact with each other and must be handled carefully not to cause environmental damage as well as cultural loss which might jeopardize the local development and create hostile relationships. The proposal of in sito tourism, considering the local memory and patrimony as a hospitality potential, was observed during technical visitations to three communities located in the Paraty region and surroundings: Guarani, Caiçara (fishermen) and Quilombola(African slaves descendants). Through field work involving visitations to communities and interviews with locals, information regarding cultural differences and the importance of the land occupation in the history of each of the communities was assessed. The common link in the history of these peoples is the struggle for the right of land possession. During visits when people shared their territory various forms of hospitality in each community were verified, issued from different cultures and cultural values.El turismo en comunidades aisladas coloca diferentes culturas en contacto y debe ser cuidadosamente manejado para no ocasionar daños ambientales o pérdidas culturales que pueden colocar en riesgo el desarrollo local y crear relaciones hostiles. La propuesta de turismo “en el local” que considera la memoria local y el patrimonio como un potencial para la hospitalidad fue observada durante visitas técnicas a tres comunidades localizadas en la región de Paraty y alrededores: Guarani, Caiçara (pescadores) y Quilombola (afro-descendientes). Mediante un trabajo de campo con visita a las comunidades y entrevistas con los residentes, se obtuvo información sobre las diferencias culturales y la importancia de la ocupación de la tierra en la historia de cada comunidad. El común denominador de la historia de esos pueblos es la lucha por el derecho al a tierra. Durante las visitas, cuando las personas compartieron su territorio, se verificaron diferentes formas de hospitalidad en cada comunidad, emanadas de las diferentes culturas y valores culturales. O turismo em comunidades isoladas coloca em contato culturas diversas e deve ser trabalhado com cuidado para não causar danos ambientais e perdas culturais que comprometam o desenvolvimento local e gerem relações hostis. A proposta de turismo situado, considerando a memória e o patrimônio das localidades como fator potencial de hospitalidade, foi observado em visita técnica a três comunidades localizadas na região de Paraty e redondezas: Guarani, Caiçara e Quilombola. Por meio de trabalho de campo, envolvendo a visitação dos locais e entrevistas com residentes, foram levantadas informações considerando as diferenças culturais e a representatividade da terra ocupada na história de cada uma das comunidades. O elo comum na história desses povos é a luta pelo direito de posse do território. Verificaram-se diversas formas de hospitalidade em cada uma delas a partir dos diferentes costumes e valores culturais, percebidas durante as visitas no momento em que cada comunidade exercitou a partilha do seu território com os visitantes.Anptur2008-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedScientific articleEvaluado por paresArtículo científicoAvaliado por paresArtigo científicotext/htmlapplication/pdfhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/10910.7784/rbtur.v2i3.109Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 2 No. 3 (2008); 19-40Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 2 Núm. 3 (2008); 19-40Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 2 n. 3 (2008); 19-401982-6125reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinstname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)instacron:ANPPGTporhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/109/135https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/109/108Copyright (c) 2014 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeares, Luis AlbertoCabral, Samanta Gallo2020-06-02T01:24:26Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/109Revistahttps://rbtur.org.br/rbturONGhttps://rbtur.org.br/rbtur/oai||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br1982-61251982-6125opendoar:2020-06-02T01:24:26Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)false |
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