Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Krüger Peres, Kathleen
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Câmara Rocha Menezes, Rafaella, Caroline Cristofoli Bertoletti, Anna, Rosa da Mata , Isabella, Morelo Dal Bosco, Simone
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Rasbran
Texto Completo: https://rasbran.com.br/rasbran/article/view/2497
Resumo: ABSTRACT Introduction and Objectives: Ultra-processed foods are determined by the level of processing. There has been a relationship between their consumption and several risk factors for diseases related to these foods, such as cardiovascular disease. These factors can corroborate the illness and increase the risk of mortality of the adult population. The objective of this systematic review was to verify the contribution of the consumption of ultra-processed foods to the risk of mortality. Methods: Through PubMed, Scopus and Web of Science, scientific databases, studies that examine the relationship between the consumption of ultra-processed foods and the risk of mortality up to February 2021 were systematically researched. Results and Conclusion: Evidence analysis was performed using robust tools to assess the risk of bias and methodological quality. A total of five studies were included. The consumption of ultra-processed foods was associated with a higher risk of mortality from all causes, proportional to their consumption (in the largest quartiles of consumption, greater risks were found).
id ASBRAN_8551de8522a97777ff91a8e83ceee43c
oai_identifier_str oai:ojs.emnuvens.com.br:article/2497
network_acronym_str ASBRAN
network_name_str Rasbran
repository_id_str
spelling Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemáticaConsumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemáticaABSTRACT Introduction and Objectives: Ultra-processed foods are determined by the level of processing. There has been a relationship between their consumption and several risk factors for diseases related to these foods, such as cardiovascular disease. These factors can corroborate the illness and increase the risk of mortality of the adult population. The objective of this systematic review was to verify the contribution of the consumption of ultra-processed foods to the risk of mortality. Methods: Through PubMed, Scopus and Web of Science, scientific databases, studies that examine the relationship between the consumption of ultra-processed foods and the risk of mortality up to February 2021 were systematically researched. Results and Conclusion: Evidence analysis was performed using robust tools to assess the risk of bias and methodological quality. A total of five studies were included. The consumption of ultra-processed foods was associated with a higher risk of mortality from all causes, proportional to their consumption (in the largest quartiles of consumption, greater risks were found).Introdução e objetivos: Alimentos ultraprocessados ​​são determinados pelo nível de processamento. Existe uma relação entre seu consumo e diversos fatores de risco para doenças relacionadas a esses alimentos, como as cardiovasculares. Esses fatores podem corroborar o adoecimento e aumentar o risco de mortalidade da população adulta. O objetivo desta revisão sistemática foi verificar a contribuição do consumo de alimentos ultraprocessados ​​e o risco de mortalidade. Métodos: Por meio do PubMed, Scopus e Web of Science, foram pesquisadas ​​sistematicamente em tais bases de dados científicas, estudos que examinam a relação entre o consumo de alimentos ultraprocessados ​​e o risco de mortalidade até fevereiro de 2021. Resultados e Conclusão: A análise de evidências foi realizada por meio de ferramentas robustas para avaliar o risco de viés e a qualidade metodológica. Um total de cinco estudos foram incluídos. O consumo de alimentos ultraprocessados ​​foi associado a um maior risco de mortalidade por todas as causas, proporcional ao seu consumo (nos maiores quartis de consumo, foram encontrados maiores riscos). Palavras-chave: Alimentos Ultraprocessados, Consumo de Alimentos, Mortalidade, Revisão Sistemática.ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO (ASBRAN)2023-03-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/249710.47320/rasbran.2023.2497Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRAN; v. 14 n. 1 (2023); 1-192357-78941983-3164reponame:Rasbraninstname:Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)instacron:ASBRANporhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/2497/433Copyright (c) 2023 Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRANhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessKrüger Peres, Kathleen Câmara Rocha Menezes, RafaellaCaroline Cristofoli Bertoletti, Anna Rosa da Mata , IsabellaMorelo Dal Bosco, Simone2023-03-13T13:16:38Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2497Revistahttps://www.rasbran.com.br/rasbranONGhttps://rasbran.com.br/rasbran/oaiindex_rasbran@asbran.org.br || rasbran@asbran.org.br2357-78941983-3164opendoar:2023-03-13T13:16:38Rasbran - Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)false
dc.title.none.fl_str_mv Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
title Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
spellingShingle Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
Krüger Peres, Kathleen
title_short Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
title_full Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
title_fullStr Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
title_full_unstemmed Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
title_sort Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
author Krüger Peres, Kathleen
author_facet Krüger Peres, Kathleen
Câmara Rocha Menezes, Rafaella
Caroline Cristofoli Bertoletti, Anna
Rosa da Mata , Isabella
Morelo Dal Bosco, Simone
author_role author
author2 Câmara Rocha Menezes, Rafaella
Caroline Cristofoli Bertoletti, Anna
Rosa da Mata , Isabella
Morelo Dal Bosco, Simone
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Krüger Peres, Kathleen
Câmara Rocha Menezes, Rafaella
Caroline Cristofoli Bertoletti, Anna
Rosa da Mata , Isabella
Morelo Dal Bosco, Simone
description ABSTRACT Introduction and Objectives: Ultra-processed foods are determined by the level of processing. There has been a relationship between their consumption and several risk factors for diseases related to these foods, such as cardiovascular disease. These factors can corroborate the illness and increase the risk of mortality of the adult population. The objective of this systematic review was to verify the contribution of the consumption of ultra-processed foods to the risk of mortality. Methods: Through PubMed, Scopus and Web of Science, scientific databases, studies that examine the relationship between the consumption of ultra-processed foods and the risk of mortality up to February 2021 were systematically researched. Results and Conclusion: Evidence analysis was performed using robust tools to assess the risk of bias and methodological quality. A total of five studies were included. The consumption of ultra-processed foods was associated with a higher risk of mortality from all causes, proportional to their consumption (in the largest quartiles of consumption, greater risks were found).
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-03-13
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://rasbran.com.br/rasbran/article/view/2497
10.47320/rasbran.2023.2497
url https://rasbran.com.br/rasbran/article/view/2497
identifier_str_mv 10.47320/rasbran.2023.2497
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://rasbran.com.br/rasbran/article/view/2497/433
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRAN
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRAN
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO (ASBRAN)
publisher.none.fl_str_mv ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO (ASBRAN)
dc.source.none.fl_str_mv Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRAN; v. 14 n. 1 (2023); 1-19
2357-7894
1983-3164
reponame:Rasbran
instname:Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)
instacron:ASBRAN
instname_str Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)
instacron_str ASBRAN
institution ASBRAN
reponame_str Rasbran
collection Rasbran
repository.name.fl_str_mv Rasbran - Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)
repository.mail.fl_str_mv index_rasbran@asbran.org.br || rasbran@asbran.org.br
_version_ 1797049026936307712