Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemática
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Rasbran |
Texto Completo: | https://rasbran.com.br/rasbran/article/view/2497 |
Resumo: | ABSTRACT Introduction and Objectives: Ultra-processed foods are determined by the level of processing. There has been a relationship between their consumption and several risk factors for diseases related to these foods, such as cardiovascular disease. These factors can corroborate the illness and increase the risk of mortality of the adult population. The objective of this systematic review was to verify the contribution of the consumption of ultra-processed foods to the risk of mortality. Methods: Through PubMed, Scopus and Web of Science, scientific databases, studies that examine the relationship between the consumption of ultra-processed foods and the risk of mortality up to February 2021 were systematically researched. Results and Conclusion: Evidence analysis was performed using robust tools to assess the risk of bias and methodological quality. A total of five studies were included. The consumption of ultra-processed foods was associated with a higher risk of mortality from all causes, proportional to their consumption (in the largest quartiles of consumption, greater risks were found). |
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Consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemáticaConsumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade: uma revisão sistemáticaABSTRACT Introduction and Objectives: Ultra-processed foods are determined by the level of processing. There has been a relationship between their consumption and several risk factors for diseases related to these foods, such as cardiovascular disease. These factors can corroborate the illness and increase the risk of mortality of the adult population. The objective of this systematic review was to verify the contribution of the consumption of ultra-processed foods to the risk of mortality. Methods: Through PubMed, Scopus and Web of Science, scientific databases, studies that examine the relationship between the consumption of ultra-processed foods and the risk of mortality up to February 2021 were systematically researched. Results and Conclusion: Evidence analysis was performed using robust tools to assess the risk of bias and methodological quality. A total of five studies were included. The consumption of ultra-processed foods was associated with a higher risk of mortality from all causes, proportional to their consumption (in the largest quartiles of consumption, greater risks were found).Introdução e objetivos: Alimentos ultraprocessados são determinados pelo nível de processamento. Existe uma relação entre seu consumo e diversos fatores de risco para doenças relacionadas a esses alimentos, como as cardiovasculares. Esses fatores podem corroborar o adoecimento e aumentar o risco de mortalidade da população adulta. O objetivo desta revisão sistemática foi verificar a contribuição do consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade. Métodos: Por meio do PubMed, Scopus e Web of Science, foram pesquisadas sistematicamente em tais bases de dados científicas, estudos que examinam a relação entre o consumo de alimentos ultraprocessados e o risco de mortalidade até fevereiro de 2021. Resultados e Conclusão: A análise de evidências foi realizada por meio de ferramentas robustas para avaliar o risco de viés e a qualidade metodológica. Um total de cinco estudos foram incluídos. O consumo de alimentos ultraprocessados foi associado a um maior risco de mortalidade por todas as causas, proporcional ao seu consumo (nos maiores quartis de consumo, foram encontrados maiores riscos). Palavras-chave: Alimentos Ultraprocessados, Consumo de Alimentos, Mortalidade, Revisão Sistemática.ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO (ASBRAN)2023-03-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/249710.47320/rasbran.2023.2497Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRAN; v. 14 n. 1 (2023); 1-192357-78941983-3164reponame:Rasbraninstname:Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)instacron:ASBRANporhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/2497/433Copyright (c) 2023 Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRANhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessKrüger Peres, Kathleen Câmara Rocha Menezes, RafaellaCaroline Cristofoli Bertoletti, Anna Rosa da Mata , IsabellaMorelo Dal Bosco, Simone2023-03-13T13:16:38Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2497Revistahttps://www.rasbran.com.br/rasbranONGhttps://rasbran.com.br/rasbran/oaiindex_rasbran@asbran.org.br || rasbran@asbran.org.br2357-78941983-3164opendoar:2023-03-13T13:16:38Rasbran - Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)false |
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