THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: FRIGO, MARINA SACILOTO FRIGO
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: PONS, MONICA ELISA DIAS, LUNARDI, RAQUEL
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Estudos Interdisciplinares
Texto Completo: https://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816
Resumo: Preserving the gastronomic culture of a territory is essential to keep alive their identity, in addition to safeguarding traditions that passed down from generation to generation. This territorial identity, manifested through culinary habits, memories and traditional know-how linked to food, is what is perceived in Quarta Colônia, located in the central region of Rio Grande do Sul. Its emblematic food is mainly the result of the influences of European immigrants who colonized the territory in the 19th century, being valued and demanded by tourists looking for food authenticity. Through a qualitative approach, using the narrative analysis method and secondary and primary data, the objective is to identify these foods, recall, disseminate and provide material for the promotion of the culture of the Quarta Colônia territory, to contribute to its development and safeguarding its assets.
id CEEINTER-1_ac67b23a80eed48ee67acec8f4dc1512
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/816
network_acronym_str CEEINTER-1
network_name_str Revista de Estudos Interdisciplinares
repository_id_str
spelling THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTIONLa COMIDA EMBLEMÁTICA DE LA CUARTA COLONIA COMO MEDIO DE INTERACCIÓN CULTURAL Y SOCIALA COMIDA EMBLEMÁTICA DA QUARTA COLÔNIA COMO MEIO DE INTERAÇÃO CULTURAL E SOCIAL GastronomiaQuarta ColôniaIdentidadePatrimônio CulturalTurismoGastronomiaAlimentação e CulturaDesenvolvimento regionalturismoGastronomyQuarta ColôniaIdentityCultural HeritageTourismGastronomyFood and CultureRegional DevelopmentTourismGastronomíaCuarta ColoniaIdentidadPatrimonio CulturalTurismoGastronomíaComida y CulturaDesarrollo RegionalTurismoPreserving the gastronomic culture of a territory is essential to keep alive their identity, in addition to safeguarding traditions that passed down from generation to generation. This territorial identity, manifested through culinary habits, memories and traditional know-how linked to food, is what is perceived in Quarta Colônia, located in the central region of Rio Grande do Sul. Its emblematic food is mainly the result of the influences of European immigrants who colonized the territory in the 19th century, being valued and demanded by tourists looking for food authenticity. Through a qualitative approach, using the narrative analysis method and secondary and primary data, the objective is to identify these foods, recall, disseminate and provide material for the promotion of the culture of the Quarta Colônia territory, to contribute to its development and safeguarding its assets.Preservar la cultura gastronómica de un territorio es fundamental para mantener viva la identidad de su pueblo, además de resguardar las tradiciones transmitidas de generación en generación. Esta identidad territorial, manifestada a través de los hábitos culinarios, las memorias y los conocimientos tradicionales vinculados a la comida, es evidente en la Cuarta Colonia, ubicada en la región central de Rio Grande do Sul, Brasil. Su comida emblemática es el resultado principalmente de las influencias de los inmigrantes europeos que colonizaron la región en el siglo XIX, y es valorada y demandada por los turistas que buscan autenticidad alimentaria. A través de un enfoque cualitativo, utilizando el método de análisis narrativo y datos secundarios y primarios, el objetivo es identificar estas comidas, recordar, divulgar y proporcionar material para la promoción de la cultura en la región de la Cuarta Colonia, contribuyendo así a su desarrollo y a la salvaguarda de su patrimonio.Preservar a cultura gastronômica de um território é fundamental para manter viva a identidade do seu povo, além de resguardar as tradições passadas de geração em geração. Essa identidade territorial, manifestada através dos hábitos culinários, das memórias e dos saberes fazeres tradicionais vinculados à comida, é o que se percebe na Quarta Colônia, localizada na região central do Rio Grande do Sul. Sua comida emblemática é resultado, principalmente, das influências dos imigrantes europeus que colonizaram o território no século XIX, sendo valorizada e demandada pelos turistas que buscam por autenticidade alimentar. Através de uma abordagem qualitativa, com a utilização do método de análise da narrativa e de dados secundários e primários, objetiva-se identificar essas comidas, rememorar, divulgar e prover material para a promoção da cultura do território Quarta Colônia, de modo a contribuir com o seu desenvolvimento e com a salvaguarda do seu patrimônio.  Editora CEEINTER2023-11-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/81610.56579/rei.v5i6.816Interdisciplinary Studies Journal; Vol. 5 No. 6 (2023): INTERDISCIPLINARY STUDIES JOURNAL; 245-258Revista de Estudios Interdisciplinarios; Vol. 5 Núm. 6 (2023): REVISTA DE ESTUDIOS INTERDISCIPLINARIOS; 245-258Revista de Estudos Interdisciplinares ; v. 5 n. 6 (2023): REVISTA DE ESTUDOS INTERDISCIPLINARES ; 245-2582674-870310.56579/rei.v5i6reponame:Revista de Estudos Interdisciplinaresinstname:Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTERinstacron:CEEINTERporhttps://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816/820Copyright (c) 2023 Revista de Estudos Interdisciplinares https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pt-brinfo:eu-repo/semantics/openAccessFRIGO, MARINA SACILOTO FRIGOPONS, MONICA ELISA DIASLUNARDI, RAQUEL2023-11-19T04:13:13Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/816Revistahttps://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinarPRIhttps://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/oaiceeinter01@gmail.com || atendimento@ceeinter.com.br || editora@ceeinter.com.br2674-87032674-8703opendoar:2023-11-19T04:13:13Revista de Estudos Interdisciplinares - Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTERfalse
dc.title.none.fl_str_mv THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION
La COMIDA EMBLEMÁTICA DE LA CUARTA COLONIA COMO MEDIO DE INTERACCIÓN CULTURAL Y SOCIAL
A COMIDA EMBLEMÁTICA DA QUARTA COLÔNIA COMO MEIO DE INTERAÇÃO CULTURAL E SOCIAL
title THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION
spellingShingle THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION
FRIGO, MARINA SACILOTO FRIGO
Gastronomia
Quarta Colônia
Identidade
Patrimônio Cultural
Turismo
Gastronomia
Alimentação e Cultura
Desenvolvimento regional
turismo
Gastronomy
Quarta Colônia
Identity
Cultural Heritage
Tourism
Gastronomy
Food and Culture
Regional Development
Tourism
Gastronomía
Cuarta Colonia
Identidad
Patrimonio Cultural
Turismo
Gastronomía
Comida y Cultura
Desarrollo Regional
Turismo
title_short THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION
title_full THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION
title_fullStr THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION
title_full_unstemmed THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION
title_sort THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION
author FRIGO, MARINA SACILOTO FRIGO
author_facet FRIGO, MARINA SACILOTO FRIGO
PONS, MONICA ELISA DIAS
LUNARDI, RAQUEL
author_role author
author2 PONS, MONICA ELISA DIAS
LUNARDI, RAQUEL
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv FRIGO, MARINA SACILOTO FRIGO
PONS, MONICA ELISA DIAS
LUNARDI, RAQUEL
dc.subject.por.fl_str_mv Gastronomia
Quarta Colônia
Identidade
Patrimônio Cultural
Turismo
Gastronomia
Alimentação e Cultura
Desenvolvimento regional
turismo
Gastronomy
Quarta Colônia
Identity
Cultural Heritage
Tourism
Gastronomy
Food and Culture
Regional Development
Tourism
Gastronomía
Cuarta Colonia
Identidad
Patrimonio Cultural
Turismo
Gastronomía
Comida y Cultura
Desarrollo Regional
Turismo
topic Gastronomia
Quarta Colônia
Identidade
Patrimônio Cultural
Turismo
Gastronomia
Alimentação e Cultura
Desenvolvimento regional
turismo
Gastronomy
Quarta Colônia
Identity
Cultural Heritage
Tourism
Gastronomy
Food and Culture
Regional Development
Tourism
Gastronomía
Cuarta Colonia
Identidad
Patrimonio Cultural
Turismo
Gastronomía
Comida y Cultura
Desarrollo Regional
Turismo
description Preserving the gastronomic culture of a territory is essential to keep alive their identity, in addition to safeguarding traditions that passed down from generation to generation. This territorial identity, manifested through culinary habits, memories and traditional know-how linked to food, is what is perceived in Quarta Colônia, located in the central region of Rio Grande do Sul. Its emblematic food is mainly the result of the influences of European immigrants who colonized the territory in the 19th century, being valued and demanded by tourists looking for food authenticity. Through a qualitative approach, using the narrative analysis method and secondary and primary data, the objective is to identify these foods, recall, disseminate and provide material for the promotion of the culture of the Quarta Colônia territory, to contribute to its development and safeguarding its assets.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-11-19
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816
10.56579/rei.v5i6.816
url https://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816
identifier_str_mv 10.56579/rei.v5i6.816
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816/820
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Revista de Estudos Interdisciplinares
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pt-br
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Revista de Estudos Interdisciplinares
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pt-br
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora CEEINTER
publisher.none.fl_str_mv Editora CEEINTER
dc.source.none.fl_str_mv Interdisciplinary Studies Journal; Vol. 5 No. 6 (2023): INTERDISCIPLINARY STUDIES JOURNAL; 245-258
Revista de Estudios Interdisciplinarios; Vol. 5 Núm. 6 (2023): REVISTA DE ESTUDIOS INTERDISCIPLINARIOS; 245-258
Revista de Estudos Interdisciplinares ; v. 5 n. 6 (2023): REVISTA DE ESTUDOS INTERDISCIPLINARES ; 245-258
2674-8703
10.56579/rei.v5i6
reponame:Revista de Estudos Interdisciplinares
instname:Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTER
instacron:CEEINTER
instname_str Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTER
instacron_str CEEINTER
institution CEEINTER
reponame_str Revista de Estudos Interdisciplinares
collection Revista de Estudos Interdisciplinares
repository.name.fl_str_mv Revista de Estudos Interdisciplinares - Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTER
repository.mail.fl_str_mv ceeinter01@gmail.com || atendimento@ceeinter.com.br || editora@ceeinter.com.br
_version_ 1814983750630506496