THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Estudos Interdisciplinares |
Texto Completo: | https://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816 |
Resumo: | Preserving the gastronomic culture of a territory is essential to keep alive their identity, in addition to safeguarding traditions that passed down from generation to generation. This territorial identity, manifested through culinary habits, memories and traditional know-how linked to food, is what is perceived in Quarta Colônia, located in the central region of Rio Grande do Sul. Its emblematic food is mainly the result of the influences of European immigrants who colonized the territory in the 19th century, being valued and demanded by tourists looking for food authenticity. Through a qualitative approach, using the narrative analysis method and secondary and primary data, the objective is to identify these foods, recall, disseminate and provide material for the promotion of the culture of the Quarta Colônia territory, to contribute to its development and safeguarding its assets. |
id |
CEEINTER-1_ac67b23a80eed48ee67acec8f4dc1512 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/816 |
network_acronym_str |
CEEINTER-1 |
network_name_str |
Revista de Estudos Interdisciplinares |
repository_id_str |
|
spelling |
THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTIONLa COMIDA EMBLEMÁTICA DE LA CUARTA COLONIA COMO MEDIO DE INTERACCIÓN CULTURAL Y SOCIALA COMIDA EMBLEMÁTICA DA QUARTA COLÔNIA COMO MEIO DE INTERAÇÃO CULTURAL E SOCIAL GastronomiaQuarta ColôniaIdentidadePatrimônio CulturalTurismoGastronomiaAlimentação e CulturaDesenvolvimento regionalturismoGastronomyQuarta ColôniaIdentityCultural HeritageTourismGastronomyFood and CultureRegional DevelopmentTourismGastronomíaCuarta ColoniaIdentidadPatrimonio CulturalTurismoGastronomíaComida y CulturaDesarrollo RegionalTurismoPreserving the gastronomic culture of a territory is essential to keep alive their identity, in addition to safeguarding traditions that passed down from generation to generation. This territorial identity, manifested through culinary habits, memories and traditional know-how linked to food, is what is perceived in Quarta Colônia, located in the central region of Rio Grande do Sul. Its emblematic food is mainly the result of the influences of European immigrants who colonized the territory in the 19th century, being valued and demanded by tourists looking for food authenticity. Through a qualitative approach, using the narrative analysis method and secondary and primary data, the objective is to identify these foods, recall, disseminate and provide material for the promotion of the culture of the Quarta Colônia territory, to contribute to its development and safeguarding its assets.Preservar la cultura gastronómica de un territorio es fundamental para mantener viva la identidad de su pueblo, además de resguardar las tradiciones transmitidas de generación en generación. Esta identidad territorial, manifestada a través de los hábitos culinarios, las memorias y los conocimientos tradicionales vinculados a la comida, es evidente en la Cuarta Colonia, ubicada en la región central de Rio Grande do Sul, Brasil. Su comida emblemática es el resultado principalmente de las influencias de los inmigrantes europeos que colonizaron la región en el siglo XIX, y es valorada y demandada por los turistas que buscan autenticidad alimentaria. A través de un enfoque cualitativo, utilizando el método de análisis narrativo y datos secundarios y primarios, el objetivo es identificar estas comidas, recordar, divulgar y proporcionar material para la promoción de la cultura en la región de la Cuarta Colonia, contribuyendo así a su desarrollo y a la salvaguarda de su patrimonio.Preservar a cultura gastronômica de um território é fundamental para manter viva a identidade do seu povo, além de resguardar as tradições passadas de geração em geração. Essa identidade territorial, manifestada através dos hábitos culinários, das memórias e dos saberes fazeres tradicionais vinculados à comida, é o que se percebe na Quarta Colônia, localizada na região central do Rio Grande do Sul. Sua comida emblemática é resultado, principalmente, das influências dos imigrantes europeus que colonizaram o território no século XIX, sendo valorizada e demandada pelos turistas que buscam por autenticidade alimentar. Através de uma abordagem qualitativa, com a utilização do método de análise da narrativa e de dados secundários e primários, objetiva-se identificar essas comidas, rememorar, divulgar e prover material para a promoção da cultura do território Quarta Colônia, de modo a contribuir com o seu desenvolvimento e com a salvaguarda do seu patrimônio. Editora CEEINTER2023-11-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/81610.56579/rei.v5i6.816Interdisciplinary Studies Journal; Vol. 5 No. 6 (2023): INTERDISCIPLINARY STUDIES JOURNAL; 245-258Revista de Estudios Interdisciplinarios; Vol. 5 Núm. 6 (2023): REVISTA DE ESTUDIOS INTERDISCIPLINARIOS; 245-258Revista de Estudos Interdisciplinares ; v. 5 n. 6 (2023): REVISTA DE ESTUDOS INTERDISCIPLINARES ; 245-2582674-870310.56579/rei.v5i6reponame:Revista de Estudos Interdisciplinaresinstname:Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTERinstacron:CEEINTERporhttps://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816/820Copyright (c) 2023 Revista de Estudos Interdisciplinares https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pt-brinfo:eu-repo/semantics/openAccessFRIGO, MARINA SACILOTO FRIGOPONS, MONICA ELISA DIASLUNARDI, RAQUEL2023-11-19T04:13:13Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/816Revistahttps://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinarPRIhttps://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/oaiceeinter01@gmail.com || atendimento@ceeinter.com.br || editora@ceeinter.com.br2674-87032674-8703opendoar:2023-11-19T04:13:13Revista de Estudos Interdisciplinares - Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTERfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION La COMIDA EMBLEMÁTICA DE LA CUARTA COLONIA COMO MEDIO DE INTERACCIÓN CULTURAL Y SOCIAL A COMIDA EMBLEMÁTICA DA QUARTA COLÔNIA COMO MEIO DE INTERAÇÃO CULTURAL E SOCIAL |
title |
THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION |
spellingShingle |
THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION FRIGO, MARINA SACILOTO FRIGO Gastronomia Quarta Colônia Identidade Patrimônio Cultural Turismo Gastronomia Alimentação e Cultura Desenvolvimento regional turismo Gastronomy Quarta Colônia Identity Cultural Heritage Tourism Gastronomy Food and Culture Regional Development Tourism Gastronomía Cuarta Colonia Identidad Patrimonio Cultural Turismo Gastronomía Comida y Cultura Desarrollo Regional Turismo |
title_short |
THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION |
title_full |
THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION |
title_fullStr |
THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION |
title_full_unstemmed |
THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION |
title_sort |
THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION |
author |
FRIGO, MARINA SACILOTO FRIGO |
author_facet |
FRIGO, MARINA SACILOTO FRIGO PONS, MONICA ELISA DIAS LUNARDI, RAQUEL |
author_role |
author |
author2 |
PONS, MONICA ELISA DIAS LUNARDI, RAQUEL |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
FRIGO, MARINA SACILOTO FRIGO PONS, MONICA ELISA DIAS LUNARDI, RAQUEL |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Gastronomia Quarta Colônia Identidade Patrimônio Cultural Turismo Gastronomia Alimentação e Cultura Desenvolvimento regional turismo Gastronomy Quarta Colônia Identity Cultural Heritage Tourism Gastronomy Food and Culture Regional Development Tourism Gastronomía Cuarta Colonia Identidad Patrimonio Cultural Turismo Gastronomía Comida y Cultura Desarrollo Regional Turismo |
topic |
Gastronomia Quarta Colônia Identidade Patrimônio Cultural Turismo Gastronomia Alimentação e Cultura Desenvolvimento regional turismo Gastronomy Quarta Colônia Identity Cultural Heritage Tourism Gastronomy Food and Culture Regional Development Tourism Gastronomía Cuarta Colonia Identidad Patrimonio Cultural Turismo Gastronomía Comida y Cultura Desarrollo Regional Turismo |
description |
Preserving the gastronomic culture of a territory is essential to keep alive their identity, in addition to safeguarding traditions that passed down from generation to generation. This territorial identity, manifested through culinary habits, memories and traditional know-how linked to food, is what is perceived in Quarta Colônia, located in the central region of Rio Grande do Sul. Its emblematic food is mainly the result of the influences of European immigrants who colonized the territory in the 19th century, being valued and demanded by tourists looking for food authenticity. Through a qualitative approach, using the narrative analysis method and secondary and primary data, the objective is to identify these foods, recall, disseminate and provide material for the promotion of the culture of the Quarta Colônia territory, to contribute to its development and safeguarding its assets. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-11-19 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816 10.56579/rei.v5i6.816 |
url |
https://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816 |
identifier_str_mv |
10.56579/rei.v5i6.816 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ceeinter.com.br/revistadeestudosinterdisciplinar/article/view/816/820 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista de Estudos Interdisciplinares https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pt-br info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista de Estudos Interdisciplinares https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pt-br |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora CEEINTER |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora CEEINTER |
dc.source.none.fl_str_mv |
Interdisciplinary Studies Journal; Vol. 5 No. 6 (2023): INTERDISCIPLINARY STUDIES JOURNAL; 245-258 Revista de Estudios Interdisciplinarios; Vol. 5 Núm. 6 (2023): REVISTA DE ESTUDIOS INTERDISCIPLINARIOS; 245-258 Revista de Estudos Interdisciplinares ; v. 5 n. 6 (2023): REVISTA DE ESTUDOS INTERDISCIPLINARES ; 245-258 2674-8703 10.56579/rei.v5i6 reponame:Revista de Estudos Interdisciplinares instname:Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTER instacron:CEEINTER |
instname_str |
Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTER |
instacron_str |
CEEINTER |
institution |
CEEINTER |
reponame_str |
Revista de Estudos Interdisciplinares |
collection |
Revista de Estudos Interdisciplinares |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Estudos Interdisciplinares - Centro de Estudos Interdisciplinares - CEEINTER |
repository.mail.fl_str_mv |
ceeinter01@gmail.com || atendimento@ceeinter.com.br || editora@ceeinter.com.br |
_version_ |
1814983750630506496 |