The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Simon, Everton Luiz
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Etges, Virginia Elisabeta, Minasi, Sarah Marroni
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Cenário
Texto Completo: https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223
Resumo: This article aims to reflect on the importance and the reflection the influence of culture, dedicated to the analysis of the regional cuisine, which considers the current tension between the global and the regional and their relationship with alimentation, gastronomy and tourism. In the transformations promoted by the development of capitalism, we understand that there are homogenizing forces that act in more distinct territories. These forces cause series of transformations to the territories in which, producing the standardization trends, whether in the forms of productive activities and economic processing in customs and daily habits of the people. We seek, therefore, to discuss the relationship between alimentation, typical cuisine and tourism, as potential elements for the strengthening of territorial identities, constituents of the regional cultural heritage. And while important elements for the conformation of the regional aspect, as a contra homogenizing force. Therefore, by preserving cultural heritage and valuing the identity the place connects to the global dynamics, through tourism, and strengthens locally their ties with their culture.
id UNB-26_c964b975bf65a283bea270fddd2f7ebd
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/15223
network_acronym_str UNB-26
network_name_str Revista Cenário
repository_id_str
spelling The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global e o regionalTurismo; GastronomiaTourism; GastronomyThis article aims to reflect on the importance and the reflection the influence of culture, dedicated to the analysis of the regional cuisine, which considers the current tension between the global and the regional and their relationship with alimentation, gastronomy and tourism. In the transformations promoted by the development of capitalism, we understand that there are homogenizing forces that act in more distinct territories. These forces cause series of transformations to the territories in which, producing the standardization trends, whether in the forms of productive activities and economic processing in customs and daily habits of the people. We seek, therefore, to discuss the relationship between alimentation, typical cuisine and tourism, as potential elements for the strengthening of territorial identities, constituents of the regional cultural heritage. And while important elements for the conformation of the regional aspect, as a contra homogenizing force. Therefore, by preserving cultural heritage and valuing the identity the place connects to the global dynamics, through tourism, and strengthens locally their ties with their culture.Este artigo tem por finalidade refletir sobre a importância e a influência da cultura, voltada à análise da gastronomia regional, considerando a tensão atual verificada entre o global e o regional e sua relação com a alimentação, a gastronomia e o turismo. Nas transformações promovidas pelo desenvolvimento do capitalismo, entendemos que existem forças homogeneizantes que atuam nos mais distintos territórios. Estas forças provocam uma série de transformações nos territórios em que se inserem, produzindo tendências à padronização, seja nas formas de processamento de atividades produtivas e econômicas, seja nos costumes e hábitos cotidianos das pessoas. Procuramos, desse modo, debater a relação entre alimentação, culinária típica e turismo, enquanto elementos potenciais para o fortalecimento das identidades territoriais, constituintes do patrimônio cultural regional; enquanto elementos importantes para a conformação do aspecto regional, como uma força contra homogeneizante. Portanto, ao preservar o patrimônio cultural e valorizar a identidade, o lugar estabelece conexão com a dinâmica global, através da atividade turística, fortalece, localmente, seus laços com a sua cultura.Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)2016-01-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/1522310.26512/revistacenario.v3i5.15223Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 No. 5 (2015)Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 Núm. 5 (2015)Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 No. 5 (2015)Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 3 n. 5 (2015)Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 N.º 5 (2015)2318-8561reponame:Revista Cenárioinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNBporhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223/13534Simon, Everton LuizEtges, Virginia ElisabetaMinasi, Sarah Marroniinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-08-02T17:12:51Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/15223Revistahttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenariohttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/oai||revistacenario.cet.unb@gmail.com2318-85612318-8561opendoar:2022-08-02T17:12:51Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)false
dc.title.none.fl_str_mv The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...
A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global e o regional
title The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...
spellingShingle The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...
Simon, Everton Luiz
Turismo; Gastronomia
Tourism; Gastronomy
title_short The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...
title_full The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...
title_fullStr The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...
title_full_unstemmed The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...
title_sort The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...
author Simon, Everton Luiz
author_facet Simon, Everton Luiz
Etges, Virginia Elisabeta
Minasi, Sarah Marroni
author_role author
author2 Etges, Virginia Elisabeta
Minasi, Sarah Marroni
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Simon, Everton Luiz
Etges, Virginia Elisabeta
Minasi, Sarah Marroni
dc.subject.por.fl_str_mv Turismo; Gastronomia
Tourism; Gastronomy
topic Turismo; Gastronomia
Tourism; Gastronomy
description This article aims to reflect on the importance and the reflection the influence of culture, dedicated to the analysis of the regional cuisine, which considers the current tension between the global and the regional and their relationship with alimentation, gastronomy and tourism. In the transformations promoted by the development of capitalism, we understand that there are homogenizing forces that act in more distinct territories. These forces cause series of transformations to the territories in which, producing the standardization trends, whether in the forms of productive activities and economic processing in customs and daily habits of the people. We seek, therefore, to discuss the relationship between alimentation, typical cuisine and tourism, as potential elements for the strengthening of territorial identities, constituents of the regional cultural heritage. And while important elements for the conformation of the regional aspect, as a contra homogenizing force. Therefore, by preserving cultural heritage and valuing the identity the place connects to the global dynamics, through tourism, and strengthens locally their ties with their culture.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-01-29
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223
10.26512/revistacenario.v3i5.15223
url https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223
identifier_str_mv 10.26512/revistacenario.v3i5.15223
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223/13534
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)
publisher.none.fl_str_mv Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)
dc.source.none.fl_str_mv Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 No. 5 (2015)
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 Núm. 5 (2015)
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 No. 5 (2015)
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 3 n. 5 (2015)
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 N.º 5 (2015)
2318-8561
reponame:Revista Cenário
instname:Universidade de Brasília (UnB)
instacron:UNB
instname_str Universidade de Brasília (UnB)
instacron_str UNB
institution UNB
reponame_str Revista Cenário
collection Revista Cenário
repository.name.fl_str_mv Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)
repository.mail.fl_str_mv ||revistacenario.cet.unb@gmail.com
_version_ 1797231709727490048