The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Cenário |
Texto Completo: | https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223 |
Resumo: | This article aims to reflect on the importance and the reflection the influence of culture, dedicated to the analysis of the regional cuisine, which considers the current tension between the global and the regional and their relationship with alimentation, gastronomy and tourism. In the transformations promoted by the development of capitalism, we understand that there are homogenizing forces that act in more distinct territories. These forces cause series of transformations to the territories in which, producing the standardization trends, whether in the forms of productive activities and economic processing in customs and daily habits of the people. We seek, therefore, to discuss the relationship between alimentation, typical cuisine and tourism, as potential elements for the strengthening of territorial identities, constituents of the regional cultural heritage. And while important elements for the conformation of the regional aspect, as a contra homogenizing force. Therefore, by preserving cultural heritage and valuing the identity the place connects to the global dynamics, through tourism, and strengthens locally their ties with their culture. |
id |
UNB-26_c964b975bf65a283bea270fddd2f7ebd |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/15223 |
network_acronym_str |
UNB-26 |
network_name_str |
Revista Cenário |
repository_id_str |
|
spelling |
The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global...A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global e o regionalTurismo; GastronomiaTourism; GastronomyThis article aims to reflect on the importance and the reflection the influence of culture, dedicated to the analysis of the regional cuisine, which considers the current tension between the global and the regional and their relationship with alimentation, gastronomy and tourism. In the transformations promoted by the development of capitalism, we understand that there are homogenizing forces that act in more distinct territories. These forces cause series of transformations to the territories in which, producing the standardization trends, whether in the forms of productive activities and economic processing in customs and daily habits of the people. We seek, therefore, to discuss the relationship between alimentation, typical cuisine and tourism, as potential elements for the strengthening of territorial identities, constituents of the regional cultural heritage. And while important elements for the conformation of the regional aspect, as a contra homogenizing force. Therefore, by preserving cultural heritage and valuing the identity the place connects to the global dynamics, through tourism, and strengthens locally their ties with their culture.Este artigo tem por finalidade refletir sobre a importância e a influência da cultura, voltada à análise da gastronomia regional, considerando a tensão atual verificada entre o global e o regional e sua relação com a alimentação, a gastronomia e o turismo. Nas transformações promovidas pelo desenvolvimento do capitalismo, entendemos que existem forças homogeneizantes que atuam nos mais distintos territórios. Estas forças provocam uma série de transformações nos territórios em que se inserem, produzindo tendências à padronização, seja nas formas de processamento de atividades produtivas e econômicas, seja nos costumes e hábitos cotidianos das pessoas. Procuramos, desse modo, debater a relação entre alimentação, culinária típica e turismo, enquanto elementos potenciais para o fortalecimento das identidades territoriais, constituintes do patrimônio cultural regional; enquanto elementos importantes para a conformação do aspecto regional, como uma força contra homogeneizante. Portanto, ao preservar o patrimônio cultural e valorizar a identidade, o lugar estabelece conexão com a dinâmica global, através da atividade turística, fortalece, localmente, seus laços com a sua cultura.Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)2016-01-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/1522310.26512/revistacenario.v3i5.15223Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 No. 5 (2015)Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 Núm. 5 (2015)Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 No. 5 (2015)Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 3 n. 5 (2015)Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 N.º 5 (2015)2318-8561reponame:Revista Cenárioinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNBporhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223/13534Simon, Everton LuizEtges, Virginia ElisabetaMinasi, Sarah Marroniinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-08-02T17:12:51Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/15223Revistahttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenariohttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/oai||revistacenario.cet.unb@gmail.com2318-85612318-8561opendoar:2022-08-02T17:12:51Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global... A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global e o regional |
title |
The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global... |
spellingShingle |
The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global... Simon, Everton Luiz Turismo; Gastronomia Tourism; Gastronomy |
title_short |
The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global... |
title_full |
The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global... |
title_fullStr |
The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global... |
title_full_unstemmed |
The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global... |
title_sort |
The regional gastronomy and tourism as strengtheners elements of cultural identity facing the tension between global and regional = A gastronomia regional e o turismo como elementos fortalecedores da identidade cultural frente à tensão entre o global... |
author |
Simon, Everton Luiz |
author_facet |
Simon, Everton Luiz Etges, Virginia Elisabeta Minasi, Sarah Marroni |
author_role |
author |
author2 |
Etges, Virginia Elisabeta Minasi, Sarah Marroni |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Simon, Everton Luiz Etges, Virginia Elisabeta Minasi, Sarah Marroni |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Turismo; Gastronomia Tourism; Gastronomy |
topic |
Turismo; Gastronomia Tourism; Gastronomy |
description |
This article aims to reflect on the importance and the reflection the influence of culture, dedicated to the analysis of the regional cuisine, which considers the current tension between the global and the regional and their relationship with alimentation, gastronomy and tourism. In the transformations promoted by the development of capitalism, we understand that there are homogenizing forces that act in more distinct territories. These forces cause series of transformations to the territories in which, producing the standardization trends, whether in the forms of productive activities and economic processing in customs and daily habits of the people. We seek, therefore, to discuss the relationship between alimentation, typical cuisine and tourism, as potential elements for the strengthening of territorial identities, constituents of the regional cultural heritage. And while important elements for the conformation of the regional aspect, as a contra homogenizing force. Therefore, by preserving cultural heritage and valuing the identity the place connects to the global dynamics, through tourism, and strengthens locally their ties with their culture. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-01-29 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223 10.26512/revistacenario.v3i5.15223 |
url |
https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223 |
identifier_str_mv |
10.26512/revistacenario.v3i5.15223 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/15223/13534 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB) |
publisher.none.fl_str_mv |
Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 No. 5 (2015) Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 Núm. 5 (2015) Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 No. 5 (2015) Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 3 n. 5 (2015) Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 3 N.º 5 (2015) 2318-8561 reponame:Revista Cenário instname:Universidade de Brasília (UnB) instacron:UNB |
instname_str |
Universidade de Brasília (UnB) |
instacron_str |
UNB |
institution |
UNB |
reponame_str |
Revista Cenário |
collection |
Revista Cenário |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revistacenario.cet.unb@gmail.com |
_version_ |
1797231709727490048 |