Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Laport, Rodrigo Martinelli
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
Texto Completo: https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2949
Resumo: The branch of fast food has as main feature the highly competitive and a peculiar dynamic, which results in an environment of uncertainty. This is due to the fact that this kind of food can be easily replaced by cheaper food or homemade or new businesses that come out every corner. The quest for survival in this industry generates, therefore, an extreme effort of companies to adapt to this turbulent environment. The environment of fast food in Brazil is highly competitive, forcing companies in this sector to continuously implement more efficient processes, with investments in new production technologies, quality programs and training of skilled workers. You could say that the transfer of organizational competence that occurs between the franchisor and the franchisee is based on knowledge and assumes that the share of people in organizations produces all its products all physical and their intangible assets. The constant interaction of people involved and their skills results in organizational structures, internal and external. In this research, carried out an analysis of the franchisor of Organization X organizational skills, in Curitiba, trying to identify how is the transfer of competences between franchisor and franchisees.
id CUB_74fa3b8564ccc38aec860bd064b47486
oai_identifier_str oai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/2949
network_acronym_str CUB
network_name_str Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
repository_id_str
spelling Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de CuritibaGestão por competênciasCompetências organizacionaisCompetências individuaisFranquias de Fast-FoodFranchisingCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAOThe branch of fast food has as main feature the highly competitive and a peculiar dynamic, which results in an environment of uncertainty. This is due to the fact that this kind of food can be easily replaced by cheaper food or homemade or new businesses that come out every corner. The quest for survival in this industry generates, therefore, an extreme effort of companies to adapt to this turbulent environment. The environment of fast food in Brazil is highly competitive, forcing companies in this sector to continuously implement more efficient processes, with investments in new production technologies, quality programs and training of skilled workers. You could say that the transfer of organizational competence that occurs between the franchisor and the franchisee is based on knowledge and assumes that the share of people in organizations produces all its products all physical and their intangible assets. The constant interaction of people involved and their skills results in organizational structures, internal and external. In this research, carried out an analysis of the franchisor of Organization X organizational skills, in Curitiba, trying to identify how is the transfer of competences between franchisor and franchisees.O ramo de Fast-Food possui como principal característica a alta competitividade e uma peculiar dinâmica, o que ocasiona um ambiente de incertezas. Isto se deve ao fato de que este tipo de alimentação pode ser facilmente substituída por alimentação caseira ou mais barata, ou novos negócios que surgem a cada esquina. A busca pela sobrevivência neste setor gera, portanto, um extremo esforço das empresas em se adaptarem a este ambiente turbulento. O ambiente de Fast-Food no Brasil é altamente competitivo, o que obriga as empresas deste setor a implementarem continuamente processos mais eficazes, com investimentos em novas tecnologias de produção, programas de qualidade e formação de trabalhadores especializados. Pode-se dizer que as transferências de competência organizacional que ocorrem entre o franqueador e o franqueado são baseadas no conhecimento e parte do princípio de que a ação das pessoas nas organizações produz todos os seus produtos físicos e todos os seus bens intangíveis. A interação constante das pessoas envolvidas e de suas competências resulta em estruturas organizacionais internas e externas. Nesta pesquisa, realiza-se uma análise das competências organizacionais da franqueadora Organização X, na cidade de Curitiba, tentando identificar como se dá à transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueados.Universidade PositivoBrasilPós-GraduaçãoPrograma de Pós-Graduação em AdministraçãoUPMeneghetti, Francis Kanashirohttp://lattes.cnpq.br/8238451312475074Laport, Rodrigo Martinelli2021-10-26T19:39:20Z20112021-10-26T19:39:20Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttps://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2949porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubasinstname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)instacron:CUB2021-11-03T18:39:40Zoai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/2949Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.brazcubas.edu.br/oai/requestbibli@brazcubas.edu.bropendoar:2021-11-03T18:39:40Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)false
dc.title.none.fl_str_mv Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba
title Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba
spellingShingle Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba
Laport, Rodrigo Martinelli
Gestão por competências
Competências organizacionais
Competências individuais
Franquias de Fast-Food
Franchising
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO
title_short Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba
title_full Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba
title_fullStr Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba
title_full_unstemmed Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba
title_sort Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba
author Laport, Rodrigo Martinelli
author_facet Laport, Rodrigo Martinelli
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Meneghetti, Francis Kanashiro
http://lattes.cnpq.br/8238451312475074
dc.contributor.author.fl_str_mv Laport, Rodrigo Martinelli
dc.subject.por.fl_str_mv Gestão por competências
Competências organizacionais
Competências individuais
Franquias de Fast-Food
Franchising
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO
topic Gestão por competências
Competências organizacionais
Competências individuais
Franquias de Fast-Food
Franchising
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO
description The branch of fast food has as main feature the highly competitive and a peculiar dynamic, which results in an environment of uncertainty. This is due to the fact that this kind of food can be easily replaced by cheaper food or homemade or new businesses that come out every corner. The quest for survival in this industry generates, therefore, an extreme effort of companies to adapt to this turbulent environment. The environment of fast food in Brazil is highly competitive, forcing companies in this sector to continuously implement more efficient processes, with investments in new production technologies, quality programs and training of skilled workers. You could say that the transfer of organizational competence that occurs between the franchisor and the franchisee is based on knowledge and assumes that the share of people in organizations produces all its products all physical and their intangible assets. The constant interaction of people involved and their skills results in organizational structures, internal and external. In this research, carried out an analysis of the franchisor of Organization X organizational skills, in Curitiba, trying to identify how is the transfer of competences between franchisor and franchisees.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2011
2021-10-26T19:39:20Z
2021-10-26T19:39:20Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2949
url https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2949
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Positivo
Brasil
Pós-Graduação
Programa de Pós-Graduação em Administração
UP
publisher.none.fl_str_mv Universidade Positivo
Brasil
Pós-Graduação
Programa de Pós-Graduação em Administração
UP
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
instname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)
instacron:CUB
instname_str Centro Universitário Braz Cubas (CUB)
instacron_str CUB
institution CUB
reponame_str Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
collection Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
repository.name.fl_str_mv Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)
repository.mail.fl_str_mv bibli@brazcubas.edu.br
_version_ 1798311347841138688