Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
Texto Completo: | https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2949 |
Resumo: | The branch of fast food has as main feature the highly competitive and a peculiar dynamic, which results in an environment of uncertainty. This is due to the fact that this kind of food can be easily replaced by cheaper food or homemade or new businesses that come out every corner. The quest for survival in this industry generates, therefore, an extreme effort of companies to adapt to this turbulent environment. The environment of fast food in Brazil is highly competitive, forcing companies in this sector to continuously implement more efficient processes, with investments in new production technologies, quality programs and training of skilled workers. You could say that the transfer of organizational competence that occurs between the franchisor and the franchisee is based on knowledge and assumes that the share of people in organizations produces all its products all physical and their intangible assets. The constant interaction of people involved and their skills results in organizational structures, internal and external. In this research, carried out an analysis of the franchisor of Organization X organizational skills, in Curitiba, trying to identify how is the transfer of competences between franchisor and franchisees. |
id |
CUB_74fa3b8564ccc38aec860bd064b47486 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/2949 |
network_acronym_str |
CUB |
network_name_str |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
repository_id_str |
|
spelling |
Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de CuritibaGestão por competênciasCompetências organizacionaisCompetências individuaisFranquias de Fast-FoodFranchisingCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAOThe branch of fast food has as main feature the highly competitive and a peculiar dynamic, which results in an environment of uncertainty. This is due to the fact that this kind of food can be easily replaced by cheaper food or homemade or new businesses that come out every corner. The quest for survival in this industry generates, therefore, an extreme effort of companies to adapt to this turbulent environment. The environment of fast food in Brazil is highly competitive, forcing companies in this sector to continuously implement more efficient processes, with investments in new production technologies, quality programs and training of skilled workers. You could say that the transfer of organizational competence that occurs between the franchisor and the franchisee is based on knowledge and assumes that the share of people in organizations produces all its products all physical and their intangible assets. The constant interaction of people involved and their skills results in organizational structures, internal and external. In this research, carried out an analysis of the franchisor of Organization X organizational skills, in Curitiba, trying to identify how is the transfer of competences between franchisor and franchisees.O ramo de Fast-Food possui como principal característica a alta competitividade e uma peculiar dinâmica, o que ocasiona um ambiente de incertezas. Isto se deve ao fato de que este tipo de alimentação pode ser facilmente substituída por alimentação caseira ou mais barata, ou novos negócios que surgem a cada esquina. A busca pela sobrevivência neste setor gera, portanto, um extremo esforço das empresas em se adaptarem a este ambiente turbulento. O ambiente de Fast-Food no Brasil é altamente competitivo, o que obriga as empresas deste setor a implementarem continuamente processos mais eficazes, com investimentos em novas tecnologias de produção, programas de qualidade e formação de trabalhadores especializados. Pode-se dizer que as transferências de competência organizacional que ocorrem entre o franqueador e o franqueado são baseadas no conhecimento e parte do princípio de que a ação das pessoas nas organizações produz todos os seus produtos físicos e todos os seus bens intangíveis. A interação constante das pessoas envolvidas e de suas competências resulta em estruturas organizacionais internas e externas. Nesta pesquisa, realiza-se uma análise das competências organizacionais da franqueadora Organização X, na cidade de Curitiba, tentando identificar como se dá à transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueados.Universidade PositivoBrasilPós-GraduaçãoPrograma de Pós-Graduação em AdministraçãoUPMeneghetti, Francis Kanashirohttp://lattes.cnpq.br/8238451312475074Laport, Rodrigo Martinelli2021-10-26T19:39:20Z20112021-10-26T19:39:20Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttps://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2949porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubasinstname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)instacron:CUB2021-11-03T18:39:40Zoai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/2949Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.brazcubas.edu.br/oai/requestbibli@brazcubas.edu.bropendoar:2021-11-03T18:39:40Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba |
title |
Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba |
spellingShingle |
Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba Laport, Rodrigo Martinelli Gestão por competências Competências organizacionais Competências individuais Franquias de Fast-Food Franchising CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO |
title_short |
Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba |
title_full |
Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba |
title_fullStr |
Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba |
title_full_unstemmed |
Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba |
title_sort |
Transferência de competências organizacionais entre franqueador e franqueado: um estudo de franquia fast-food de Curitiba |
author |
Laport, Rodrigo Martinelli |
author_facet |
Laport, Rodrigo Martinelli |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Meneghetti, Francis Kanashiro http://lattes.cnpq.br/8238451312475074 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Laport, Rodrigo Martinelli |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Gestão por competências Competências organizacionais Competências individuais Franquias de Fast-Food Franchising CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO |
topic |
Gestão por competências Competências organizacionais Competências individuais Franquias de Fast-Food Franchising CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO |
description |
The branch of fast food has as main feature the highly competitive and a peculiar dynamic, which results in an environment of uncertainty. This is due to the fact that this kind of food can be easily replaced by cheaper food or homemade or new businesses that come out every corner. The quest for survival in this industry generates, therefore, an extreme effort of companies to adapt to this turbulent environment. The environment of fast food in Brazil is highly competitive, forcing companies in this sector to continuously implement more efficient processes, with investments in new production technologies, quality programs and training of skilled workers. You could say that the transfer of organizational competence that occurs between the franchisor and the franchisee is based on knowledge and assumes that the share of people in organizations produces all its products all physical and their intangible assets. The constant interaction of people involved and their skills results in organizational structures, internal and external. In this research, carried out an analysis of the franchisor of Organization X organizational skills, in Curitiba, trying to identify how is the transfer of competences between franchisor and franchisees. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2011 2021-10-26T19:39:20Z 2021-10-26T19:39:20Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2949 |
url |
https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2949 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Positivo Brasil Pós-Graduação Programa de Pós-Graduação em Administração UP |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Positivo Brasil Pós-Graduação Programa de Pós-Graduação em Administração UP |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubas instname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB) instacron:CUB |
instname_str |
Centro Universitário Braz Cubas (CUB) |
instacron_str |
CUB |
institution |
CUB |
reponame_str |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
collection |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB) |
repository.mail.fl_str_mv |
bibli@brazcubas.edu.br |
_version_ |
1798311347841138688 |