Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carmo, Raquel Mara Ladeira do
Data de Publicação: 2010
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
Texto Completo: https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/564
Resumo: The growth of the elderly population growing rapidly in developed and emerging countries due to improvements in living conditions. It is estimated that within about two decades, Brazil is the fifth largest number of elderly population. The aging process involves changes in physiological characteristics, functional and body of individuals which reflects directly on their nutritional status. Aimed to evaluate the dietary intake and nutritional status of institutionalized elderly and non-institutionalized Paracatu. Therefore, the food assessment was performed using the report points out of 24 hours and the rest swallowed. Nutritional status was measured by means of anthropometric measurements. The food consumption data were evaluated using the nutrition software Avanutri version 1.0 while the anthropometric data were evaluated according to recommendations in the world. Results: lipids were the only macronutrient that showed consumption below the recommendations, however all the fat soluble vitamins like most micronutrients were little consumed. Anthropometric data reflect most inadequate for the institutionalized elderly. Concluded that the inadequate food consumption reflects poor nutritional status in this framework can be reversed by actions to promote health. In Brazil we have a structured data about the nutritional status of elderly and not cut-off points for analysis.
id CUB_89602d5626348c904db059a75378b1cf
oai_identifier_str oai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/564
network_acronym_str CUB
network_name_str Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
repository_id_str
spelling Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.Evaluation of food consumption and nutritional status of institutionalized and non-institutionalized elderly in the city of Paracatu, MG.Promoção da saúdeIdososConsumo alimentarEstado nutricionalCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA::SAUDE PUBLICAThe growth of the elderly population growing rapidly in developed and emerging countries due to improvements in living conditions. It is estimated that within about two decades, Brazil is the fifth largest number of elderly population. The aging process involves changes in physiological characteristics, functional and body of individuals which reflects directly on their nutritional status. Aimed to evaluate the dietary intake and nutritional status of institutionalized elderly and non-institutionalized Paracatu. Therefore, the food assessment was performed using the report points out of 24 hours and the rest swallowed. Nutritional status was measured by means of anthropometric measurements. The food consumption data were evaluated using the nutrition software Avanutri version 1.0 while the anthropometric data were evaluated according to recommendations in the world. Results: lipids were the only macronutrient that showed consumption below the recommendations, however all the fat soluble vitamins like most micronutrients were little consumed. Anthropometric data reflect most inadequate for the institutionalized elderly. Concluded that the inadequate food consumption reflects poor nutritional status in this framework can be reversed by actions to promote health. In Brazil we have a structured data about the nutritional status of elderly and not cut-off points for analysis.O crescimento da população idosa ocorre vertiginosamente nos países desenvolvidos e os países emergentes devido às melhorias das condições de vida. Estima-se que, daqui a aproximadamente duas décadas, o Brasil seja o quinto país com maior número populacional de idosos. O processo do envelhecimento engloba alterações nas características fisiológicas, funcionais e corporais dos indivíduos o que reflete diretamente sobre o seu estado nutricional. Objetivou-se avaliar o consumo alimentar e o estado nutricional dos idosos institucionalizados e não institucionalizados de Paracatu. Para tanto, a avaliação alimentar foi realizada por meio do recordatório de 24 horas e do resto de ingestão. O estado nutricional foi mensurado por meio de medidas antropométricas. Os dados do consumo alimentar foram avaliados por meio do software de nutrição Avanutri versão 1.0 ao passo que os dados antropométricos foram avaliados de acordo com recomendações mundiais. Resultado: os lipídeos foram o único macronutriente que apresentou consumo abaixo das recomendações, entretanto todas as vitaminas lipossolúveis como a maioria dos micronutrientes foram pouco consumidos. Os dados antropométricos refletem maior inadequação para os idosos institucionalizados. Conclui-se que o inadequado consumo alimentar reflete em estado nutricional deficiente quadro este que pode ser revertido com ações de promoção de saúde. No Brasil não se dispõem de base estruturada de dados a respeito do estado nutricional de idosos e nem pontos de corte para sua análise.Universidade de FrancaBrasilPós-GraduaçãoPrograma de Mestrado em Promoção de SaúdeUNIFRANZaia, José Eduardo0035437055660419http://lattes.cnpq.br/0035437055660419Santos, Branca Maria de Oliveira7347966043135611http://lattes.cnpq.br/7347966043135611Chiarello, Paula Garcia2933601735462540http://lattes.cnpq.br/2933601735462540Carmo, Raquel Mara Ladeira do2020-04-22T16:20:01Z2020-04-22T16:20:01Z2010-03-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfCARMO, Raquel Mara Ladeira do. Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu-MG. Franca, 2010. 65 f. Dissertação (Mestrado em Promoção de Saúde) - Universidade de Franca. 2010.https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/564porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubasinstname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)instacron:CUB2020-04-22T16:21:15Zoai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/564Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.brazcubas.edu.br/oai/requestbibli@brazcubas.edu.bropendoar:2020-04-22T16:21:15Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.
Evaluation of food consumption and nutritional status of institutionalized and non-institutionalized elderly in the city of Paracatu, MG.
title Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.
spellingShingle Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.
Carmo, Raquel Mara Ladeira do
Promoção da saúde
Idosos
Consumo alimentar
Estado nutricional
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA::SAUDE PUBLICA
title_short Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.
title_full Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.
title_fullStr Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.
title_full_unstemmed Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.
title_sort Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu, MG.
author Carmo, Raquel Mara Ladeira do
author_facet Carmo, Raquel Mara Ladeira do
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Zaia, José Eduardo
0035437055660419
http://lattes.cnpq.br/0035437055660419
Santos, Branca Maria de Oliveira
7347966043135611
http://lattes.cnpq.br/7347966043135611
Chiarello, Paula Garcia
2933601735462540
http://lattes.cnpq.br/2933601735462540
dc.contributor.author.fl_str_mv Carmo, Raquel Mara Ladeira do
dc.subject.por.fl_str_mv Promoção da saúde
Idosos
Consumo alimentar
Estado nutricional
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA::SAUDE PUBLICA
topic Promoção da saúde
Idosos
Consumo alimentar
Estado nutricional
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA::SAUDE PUBLICA
description The growth of the elderly population growing rapidly in developed and emerging countries due to improvements in living conditions. It is estimated that within about two decades, Brazil is the fifth largest number of elderly population. The aging process involves changes in physiological characteristics, functional and body of individuals which reflects directly on their nutritional status. Aimed to evaluate the dietary intake and nutritional status of institutionalized elderly and non-institutionalized Paracatu. Therefore, the food assessment was performed using the report points out of 24 hours and the rest swallowed. Nutritional status was measured by means of anthropometric measurements. The food consumption data were evaluated using the nutrition software Avanutri version 1.0 while the anthropometric data were evaluated according to recommendations in the world. Results: lipids were the only macronutrient that showed consumption below the recommendations, however all the fat soluble vitamins like most micronutrients were little consumed. Anthropometric data reflect most inadequate for the institutionalized elderly. Concluded that the inadequate food consumption reflects poor nutritional status in this framework can be reversed by actions to promote health. In Brazil we have a structured data about the nutritional status of elderly and not cut-off points for analysis.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-03-09
2020-04-22T16:20:01Z
2020-04-22T16:20:01Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv CARMO, Raquel Mara Ladeira do. Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu-MG. Franca, 2010. 65 f. Dissertação (Mestrado em Promoção de Saúde) - Universidade de Franca. 2010.
https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/564
identifier_str_mv CARMO, Raquel Mara Ladeira do. Avaliação do consumo alimentar e do estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados da cidade de Paracatu-MG. Franca, 2010. 65 f. Dissertação (Mestrado em Promoção de Saúde) - Universidade de Franca. 2010.
url https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/564
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de Franca
Brasil
Pós-Graduação
Programa de Mestrado em Promoção de Saúde
UNIFRAN
publisher.none.fl_str_mv Universidade de Franca
Brasil
Pós-Graduação
Programa de Mestrado em Promoção de Saúde
UNIFRAN
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
instname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)
instacron:CUB
instname_str Centro Universitário Braz Cubas (CUB)
instacron_str CUB
institution CUB
reponame_str Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
collection Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
repository.name.fl_str_mv Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)
repository.mail.fl_str_mv bibli@brazcubas.edu.br
_version_ 1798311346936217600