Estudo comparativo de métodos de hierarquização de resíduos sólidos em uma indústria de processamento de uva
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
Texto Completo: | https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2462 |
Resumo: | The generation of waste is inevitable in any production process. As the world population grows up, does the need to increase in all areas in order to meet the demand for food and products. Going for this production growth, demand for cleaner production practices, the objective of this research emerged, that is to compare two ranking methods of waste generated in the production line of a grape fruit processing industry, from the arrival of raw materials to the output of the final product, in seeking to provide the best way to consign them. Therefore, this research was carried out by observing the production line flow chart and practice of company employees, identifying, qualifying and quantifying the waste generated. Later, two models of hierarchy were applied to prioritize waste, the model developed by Cercal (2000), which requires the applicator a mathematical knowledge to be used and the method used by Scaramal (2002) which proved to be less complex, but both when applied proved viable and efficient when it comes to the results obtained in a grape processing industry and can thus serve as a tool in a waste minimization program. |
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Estudo comparativo de métodos de hierarquização de resíduos sólidos em uma indústria de processamento de uvaResíduos agrícolasUva - Cultivo e processamentoMétodos de priorização - ComparaçãoCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICASCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA SANITARIAThe generation of waste is inevitable in any production process. As the world population grows up, does the need to increase in all areas in order to meet the demand for food and products. Going for this production growth, demand for cleaner production practices, the objective of this research emerged, that is to compare two ranking methods of waste generated in the production line of a grape fruit processing industry, from the arrival of raw materials to the output of the final product, in seeking to provide the best way to consign them. Therefore, this research was carried out by observing the production line flow chart and practice of company employees, identifying, qualifying and quantifying the waste generated. Later, two models of hierarchy were applied to prioritize waste, the model developed by Cercal (2000), which requires the applicator a mathematical knowledge to be used and the method used by Scaramal (2002) which proved to be less complex, but both when applied proved viable and efficient when it comes to the results obtained in a grape processing industry and can thus serve as a tool in a waste minimization program.A geração de resíduos é inevitável em qualquer processo de produção. À medida que a população mundial cresce, também cresce a necessidade do aumento em todas as áreas a fim de suprir a demanda de alimentos e produtos. Indo a favor deste crescimento produtivo, à procura de práticas produtivas mais limpas, surgiu o objetivo desta pesquisa, que foi comparar dois métodos de hierarquização de resíduos gerados na linha de produção de uma indústria de processamento de uva, desde a chegada de insumos até a saída do produto final, na procura de propiciar a melhor forma para destiná-los. Para tanto, essa pesquisa foi realizada por meio da observação do fluxograma da linha de produção e da prática dos funcionários da empresa, assim, identificando, qualificando e quantificando os resíduos gerados. Posteriormente, foram aplicados dois modelos de hierarquização para priorizar os resíduos, o modelo desenvolvido por Cercal (2000), que exige do aplicador um conhecimento matemático para ser utilizado e o método utilizado por Scaramal (2002) que demonstrou ser menos complexo, mas ambos quando aplicados se mostraram viáveis e eficientes no que se refere aos resultados obtidos em uma indústria de processamento de uvas, podendo assim, servir de ferramenta num programa de minimização de resíduos.Universidade PositivoBrasilPós-GraduaçãoPrograma de Pós-Graduação em Gestão AmbientalUPCarvalho Filho, Marco Aurélio da Silvahttp://lattes.cnpq.br/3833309149531309Teixeira, Marco Aurélio de Velasco2021-07-22T12:47:22Z20152021-07-22T12:47:22Z2015info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttps://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/2462porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubasinstname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)instacron:CUB2021-08-02T17:08:36Zoai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/2462Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.brazcubas.edu.br/oai/requestbibli@brazcubas.edu.bropendoar:2021-08-02T17:08:36Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)false |
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