Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
Texto Completo: | https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/4025 |
Resumo: | Diabetes Mellitus is considered a chronic non-communicable disease (NCD) that affects thousands of individuals globally. Currently, NCDs are responsible for approximately 70% of deaths. In Brazil, diabetes, together with arterial hypertension, are responsible for the first cause of mortality and hospitalizations for lower limb amputations, and it still represents about 62% of the initial diagnoses in patients with chronic renal failure undergoing dialysis. Objective: To present the role of diet therapy in the control and prevention of Type 2 Diabetes Mellitus. Methods: This study was based on a literature review through bibliographic research in scientific articles and books on Type 2 Diabetes Mellitus and Diet Therapy. Conclusion: It was concluded that it is extremely important to present health professionals and diabetic patients with aspects of the disease and its complications, reinforcing that nutritional guidance and adequate nutrition are powerful tools that contribute to the prevention and control of the disease. |
id |
CUB_f2bbd2817feeef803bd71d0026994a5d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/4025 |
network_acronym_str |
CUB |
network_name_str |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
repository_id_str |
|
spelling |
Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2DiabetesAntropometriaDéficit antropométricoTerapia nutricionalTerapia médica nutricionalDietoterapiaCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAODiabetes Mellitus is considered a chronic non-communicable disease (NCD) that affects thousands of individuals globally. Currently, NCDs are responsible for approximately 70% of deaths. In Brazil, diabetes, together with arterial hypertension, are responsible for the first cause of mortality and hospitalizations for lower limb amputations, and it still represents about 62% of the initial diagnoses in patients with chronic renal failure undergoing dialysis. Objective: To present the role of diet therapy in the control and prevention of Type 2 Diabetes Mellitus. Methods: This study was based on a literature review through bibliographic research in scientific articles and books on Type 2 Diabetes Mellitus and Diet Therapy. Conclusion: It was concluded that it is extremely important to present health professionals and diabetic patients with aspects of the disease and its complications, reinforcing that nutritional guidance and adequate nutrition are powerful tools that contribute to the prevention and control of the disease.A Diabetes Mellitus é considerada uma doença crônica não transmissível (DCNT) que atinge milhares de indivíduos globalmente. Atualmente as DCNTs são as responsáveis por aproximadamente 70% das mortes. No Brasil, a diabetes junto com a hipertensão arterial, são as responsáveis pela primeira causa de mortalidade e de hospitalizações de amputações de membros inferiores e representa ainda cerca de 62% dos diagnósticos iniciais em pacientes com insuficiência renal crônica submetidos à diálise. Objetivo: Apresentar o papel da dietoterapia no controle e prevenção da Diabetes Mellitus tipo 2. Métodos: O referido estudo foi baseado em revisão de literatura através de pesquisa bibliográfica em artigos científicos e livros sobre a Diabetes Mellitus tipo 2 e a Dietoterapia. Conclusão: Concluiu-se que é de suma importância apresentar aos profissionais da saúde e ao paciente diabético os aspectos da doença, suas complicações, reforçando ainda que a orientação nutricional e uma alimentação adequada são ferramentas poderosas que contribuem para a prevenção e controle da doença.Universidade Cidade de São PauloBrasilDepartamento de GraduaçãoUNICIDCarvalho, Maria Lucia Perrela deTanaka, Edna Lopes RosaBezerra, NataliaFerreira, Yara2022-09-16T13:02:25Z2022-09-16T13:02:25Z2022info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfapplication/pdfTANAKA, Edna Lopes Rosa; BEZERRA, Natalia; FERREIRA, Yara. Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2. Monografia (Graduação em Nutrição) – Universidade Cidade de São Paulo, 2022.https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/4025porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubasinstname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)instacron:CUB2022-09-21T12:57:35Zoai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/4025Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.brazcubas.edu.br/oai/requestbibli@brazcubas.edu.bropendoar:2022-09-21T12:57:35Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2 |
title |
Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2 |
spellingShingle |
Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2 Tanaka, Edna Lopes Rosa Diabetes Antropometria Déficit antropométrico Terapia nutricional Terapia médica nutricional Dietoterapia CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
title_short |
Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2 |
title_full |
Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2 |
title_fullStr |
Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2 |
title_full_unstemmed |
Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2 |
title_sort |
Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2 |
author |
Tanaka, Edna Lopes Rosa |
author_facet |
Tanaka, Edna Lopes Rosa Bezerra, Natalia Ferreira, Yara |
author_role |
author |
author2 |
Bezerra, Natalia Ferreira, Yara |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Carvalho, Maria Lucia Perrela de |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Tanaka, Edna Lopes Rosa Bezerra, Natalia Ferreira, Yara |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Diabetes Antropometria Déficit antropométrico Terapia nutricional Terapia médica nutricional Dietoterapia CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
topic |
Diabetes Antropometria Déficit antropométrico Terapia nutricional Terapia médica nutricional Dietoterapia CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
description |
Diabetes Mellitus is considered a chronic non-communicable disease (NCD) that affects thousands of individuals globally. Currently, NCDs are responsible for approximately 70% of deaths. In Brazil, diabetes, together with arterial hypertension, are responsible for the first cause of mortality and hospitalizations for lower limb amputations, and it still represents about 62% of the initial diagnoses in patients with chronic renal failure undergoing dialysis. Objective: To present the role of diet therapy in the control and prevention of Type 2 Diabetes Mellitus. Methods: This study was based on a literature review through bibliographic research in scientific articles and books on Type 2 Diabetes Mellitus and Diet Therapy. Conclusion: It was concluded that it is extremely important to present health professionals and diabetic patients with aspects of the disease and its complications, reinforcing that nutritional guidance and adequate nutrition are powerful tools that contribute to the prevention and control of the disease. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-09-16T13:02:25Z 2022-09-16T13:02:25Z 2022 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
TANAKA, Edna Lopes Rosa; BEZERRA, Natalia; FERREIRA, Yara. Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2. Monografia (Graduação em Nutrição) – Universidade Cidade de São Paulo, 2022. https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/4025 |
identifier_str_mv |
TANAKA, Edna Lopes Rosa; BEZERRA, Natalia; FERREIRA, Yara. Orientação nutricional aos portadores de diabetes Mellitus Tipo 2. Monografia (Graduação em Nutrição) – Universidade Cidade de São Paulo, 2022. |
url |
https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/4025 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Cidade de São Paulo Brasil Departamento de Graduação UNICID |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Cidade de São Paulo Brasil Departamento de Graduação UNICID |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubas instname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB) instacron:CUB |
instname_str |
Centro Universitário Braz Cubas (CUB) |
instacron_str |
CUB |
institution |
CUB |
reponame_str |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
collection |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB) |
repository.mail.fl_str_mv |
bibli@brazcubas.edu.br |
_version_ |
1798311350673342464 |