Optimal fractions of phosphorus fertilizer applied in preplanting and in drip fertigation of tomato crop
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/21328 |
Resumo: | The objective of this work was to establish the optimal fractions of the total amount of phosphorus to be applied in preplanting and in drip fertigation of determinate‑growth tomato, as well as to determine the effect of the different forms of nutrient application on their soil spatial distribution. Treatments consisted of five schemes of fertilizer application: 100, 75, 50, 25, and 0% of P total dose divided between the pre‑planting (triple superphosphate in band placement) and the fertigation (phosphoric acid). The experiment was carried out in a clayed Oxisol with two P availability classes – 7.5 and 32.9 mg dm-3 (Mehlich‑1). The treatments showed no effect on tomato production variables in the soil with high P availability. However, in the soil with smaller availability of the nutrient, P fertigation showed a quadratic effect on fruit yield, net income, and net rate of return. The best results were obtained with half of the P total dose applied by fertigation. The fertigation allowed P movement in the soil up to 30 cm deep, and horizontal movement up to 15 cm. |
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Optimal fractions of phosphorus fertilizer applied in preplanting and in drip fertigation of tomato cropFrações ótimas da adubação com fósforo no pré‑plantio e na fertirrigação por gotejamento de tomateiroSolanum lycopersicum; economic analysis; determinate growth; soil spatial distribution; split fertilization; processing‑tomatoesSolanum lycopersicum; análise econômica; crescimento determinado; distribuição espacial no solo; parcelamento da adubação; tomate para processamentoThe objective of this work was to establish the optimal fractions of the total amount of phosphorus to be applied in preplanting and in drip fertigation of determinate‑growth tomato, as well as to determine the effect of the different forms of nutrient application on their soil spatial distribution. Treatments consisted of five schemes of fertilizer application: 100, 75, 50, 25, and 0% of P total dose divided between the pre‑planting (triple superphosphate in band placement) and the fertigation (phosphoric acid). The experiment was carried out in a clayed Oxisol with two P availability classes – 7.5 and 32.9 mg dm-3 (Mehlich‑1). The treatments showed no effect on tomato production variables in the soil with high P availability. However, in the soil with smaller availability of the nutrient, P fertigation showed a quadratic effect on fruit yield, net income, and net rate of return. The best results were obtained with half of the P total dose applied by fertigation. The fertigation allowed P movement in the soil up to 30 cm deep, and horizontal movement up to 15 cm.O objetivo deste trabalho foi estabelecer frações ótimas da dosagem total de fósforo, a serem aplicadas no pré‑plantio e na fertirrigação do tomateiro de crescimento determinado, bem como determinar o efeito das diferentes formas de aplicação do nutriente sobre sua distribuição espacial no solo. Os tratamentos consistiram de cinco esquemas de aplicação do fertilizante: 100, 75, 50, 25 e 0% da dose total de P, dividida entre o pré‑plantio (superfosfato triplo incorporado ao solo) e a fertirrigação (ácido fosfórico). O experimento foi realizado em Latossolo Vermelho argiloso com duas classes de disponibilidade de P – 7,5 e 32,9 mg dm-3 (Mehlich‑1). Os tratamentos não apresentaram efeito sobre as variáveis de produção do tomateiro cultivado no solo com alta disponibilidade de P. Entretanto, no solo com menor disponibilidade do nutriente, a fertirrigação com P apresentou efeito quadrático sobre a produtividade de frutos, a receita líquida e a taxa líquida de retorno. Os melhores resultados foram obtidos com a aplicação de metade da dose total de P pela fertirrigação. A fertirrigação possibilitou movimento vertical do nutriente no solo para até 30 cm de profundidade, e movimento horizontal de até 15 cm.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Marouelli, Waldir AparecidoGuimaraes, Tadeu GraciolliBraga, Marcos BrandãoSilva, Washington Luiz de Carvalho e2015-11-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/21328Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.50, n.10, out. 2015; 949-957Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.50, n.10, out. 2015; 949-9571678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/21328/13090https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/21328/13457https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/21328/13458Direitos autorais 2015 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2015-11-06T17:06:24Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/21328Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2015-11-06T17:06:24Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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