Repeatability of stability parameters in herbaceous cotton
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Data de Publicação: | 1998 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4864 |
Resumo: | Yield data of seed cotton from 56 experiments of cultivar evaluation were evaluated in the Northeast of Brazil, from 1985 to 1992, seeking to estimate the repeatability of stability parameters. Repeatability estimates for stability index (Pi), linear regression coefficient (β1) and determination coefficient (R2) were, most of them, from medium to high. The values ranged from 0.45 to 0.67 for the 1985 to 1990 period and 0.45 to 0.96 for 1991 to 1992. These results suggest that selection of these traits may give reasonable gains. |
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Repeatability of stability parameters in herbaceous cottonRepetibilidade dos parâmetros de estabilidade na cultura do algodoeiro herbáceocotton; adaptabilityalgodão; adaptabilidadeYield data of seed cotton from 56 experiments of cultivar evaluation were evaluated in the Northeast of Brazil, from 1985 to 1992, seeking to estimate the repeatability of stability parameters. Repeatability estimates for stability index (Pi), linear regression coefficient (β1) and determination coefficient (R2) were, most of them, from medium to high. The values ranged from 0.45 to 0.67 for the 1985 to 1990 period and 0.45 to 0.96 for 1991 to 1992. These results suggest that selection of these traits may give reasonable gains.Foram avaliados os dados de produtividade de algodão em caroço em 56 experimentos de avaliação de cultivares, conduzidos pela Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Algodão (CNPA), na região Nordeste, no período de 1985 a 1992, visando estimar a repetibilidade dos parâmetros de estabilidade. As estimativas de repetibilidade do índice de estabilidade (Pi), coeficiente de regressão linear (β1) e coeficiente de determinação (R2) foram de magnitudes médias e elevadas com valores que oscilaram de 0,45 a 0,67 no período de 1985 a 1990 e de 0,45 a 0,96 no período de 1991 a 1992. Estes resultados indicam que é possível antever o sucesso com a seleção pela utilização destes parâmetros.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraJosé Correia Farias, FranciscoAntônio Patto Ramalho, MagnoPaulo de Carvalho, Luizde Alencar Nunes Moreira, JoséNunes da Costa, Joaquim1998-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4864Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.4, abr. 1998; 457-461Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.4, abr. 1998; 457-4611678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4864/6997info:eu-repo/semantics/openAccess2014-11-24T16:48:14Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4864Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-11-24T16:48:14Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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