Agricultural exploration on underground dams
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1998 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4900 |
Resumo: | Underground dams are a water resource alternative for storage of rain water on the soil profile, allowing its use through receding agriculture and/or subirrigation. The objective of this study was to evaluate the physical characteristics of the soil and electrical conductivity of the water stored in the reservoir of each dam after eight years of management, the production of fruits and cowpeas, and the costs of dams and crops. In 1982, four underground dams were constructed where maize, cowpeas and sorghum were cropped, at the Experimental Station of Embrapa-CPATSA, Petrolina, PE, Brazil. In 1987, perennial crops were introduced: mango, soursop, lemon, guava and acerola. After eight years of underground dams management, the data showed low risk of salinity, increased clay content on soil due to sedimentation and no density variation. The yields of 3,000, 2,000, 3,000, 2.000, 800 and 578 kg/ha, respectively, of mango, soursop, lemon, guava, acerola and cowpeas, associated with low cost and easy management of dams recommend them as a viable alternative for crop production in semi-arid regions. |
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Agricultural exploration on underground damsExploração agrícola em barragem subterrâneawater harvesting; salinity; mango; soursop; lemon; guava; cowpeas; semi-arid regioncaptação de água; salinização; manga; graviola; limão; goiaba; caupi; semi-áridoUnderground dams are a water resource alternative for storage of rain water on the soil profile, allowing its use through receding agriculture and/or subirrigation. The objective of this study was to evaluate the physical characteristics of the soil and electrical conductivity of the water stored in the reservoir of each dam after eight years of management, the production of fruits and cowpeas, and the costs of dams and crops. In 1982, four underground dams were constructed where maize, cowpeas and sorghum were cropped, at the Experimental Station of Embrapa-CPATSA, Petrolina, PE, Brazil. In 1987, perennial crops were introduced: mango, soursop, lemon, guava and acerola. After eight years of underground dams management, the data showed low risk of salinity, increased clay content on soil due to sedimentation and no density variation. The yields of 3,000, 2,000, 3,000, 2.000, 800 and 578 kg/ha, respectively, of mango, soursop, lemon, guava, acerola and cowpeas, associated with low cost and easy management of dams recommend them as a viable alternative for crop production in semi-arid regions.A barragem subterrânea é uma alternativa, em recursos hídricos, para armazenar água de chuva no perfil do solo, que permite sua utilização em cultivos por meio da técnica de agricultura de vazante e/ou subirrigação. O presente trabalho foi desenvolvido com o objetivo de acompanhar a exploração de culturas anuais e perenes em barragens subterrâneas, verificar o comportamento das características físicas do solo da área de plantio e determinar a condutividade da água armazenada no reservatório de cada barragem subterrânea. Na Estação Experimental de Manejo da Caatinga, do Centro de Pesquisa Agropecuária do Trópico Semi-Árido (CPATSA), da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), município de Petrolina, PE, foram construídas, em 1982, quatro barragens subterrâneas, onde foram exploradas culturas anuais, tais como milho, feijão caupi e sorgo. A partir de 1987, foram introduzidas culturas perenes, tais como: manga, graviola, limão, goiaba e acerola. Os dados obtidos, após oito anos de implantação, indicam que: 1. as barragens subterrâneas apresentam baixo risco de salinização; 2. há acréscimo nos teores de argila no solo devido à sedimentação; e 3. não há variação da densidade do solo. As produtividades de 3.000, 2.000, 3.000, 2.000, 800 e 578 kg/ha, respectivamente, de manga, graviola, limão, goiaba, acerola e feijão caupi, aliadas ao baixo custo e fácil manejo, credenciam-nas como uma alternativa viável para exploração de culturas em regiões semi-áridas.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraSonia Lopes da Silva, MariaRoberto Coelho Lopes, PauloBarbosa dos Anjos, Joséde Souza Silva, AderaldoTeixeira de Lima Brito, LuizaRocha Porto, Everaldo1998-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4900Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.6, jun. 1998; 975-980Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.6, jun. 1998; 975-9801678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4900/7052info:eu-repo/semantics/openAccess2014-12-11T16:38:37Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4900Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-12-11T16:38:37Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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