Gamma radiation for in vitro mutagenesis in banana, cultivar Terra Maranhão
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Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/8627 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the survival of plants and shoots as well as the reduction in the height of banana cultivar Terra Maranhão in gamma rays doses. In vitro plants were irradiated with different gamma rays doses – 0, 20, 30, 40 e 60 kGy – and afterwards their multiplication rate was evaluated. The doses of 20 and 30 kGy were the most indicated for use in the Terra Maranhão cultivar, since these irradiation intensities enabled greater values for the number of buds and survival index. |
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Gamma radiation for in vitro mutagenesis in banana, cultivar Terra MaranhãoIrradiação gama para mutagênese in vitro em bananeira 'Terra Maranhão'Musa; micropropagation; mutation; gamma raysMusa; micropropagação; mutação; raios gamaThe objective of this work was to evaluate the survival of plants and shoots as well as the reduction in the height of banana cultivar Terra Maranhão in gamma rays doses. In vitro plants were irradiated with different gamma rays doses – 0, 20, 30, 40 e 60 kGy – and afterwards their multiplication rate was evaluated. The doses of 20 and 30 kGy were the most indicated for use in the Terra Maranhão cultivar, since these irradiation intensities enabled greater values for the number of buds and survival index.O objetivo deste trabalho foi avaliar a sobrevivência de plantas e brotos bem como a redução no porte de bananeira da cultivar Terra Maranhão sob doses crescentes de radiação gama. Plantas in vitro foram irradiadas com diferentes doses de raios gama – 0, 20, 30, 40 e 60 kGy – e posteriormente avaliadas quanto à taxa de multiplicação. As doses de 20 e 30 kGy foram as mais indicadas para uso na cultivar Terra Maranhão, pois essas intensidades de irradiação proporcionaram os maiores valores do número de brotos e do índice de sobrevivência.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraFapesbPestana, Rosa Karla NogueiraAmorim, Edson PeritoSilva, Sebastião de Oliveira eNeto, Augusto Tulmann2011-01-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/8627Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.45, n.11, nov. 2010; 1328-1330Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.45, n.11, nov. 2010; 1328-13301678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/8627/6105https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/8627/4360info:eu-repo/semantics/openAccess2014-11-14T15:57:10Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/8627Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-11-14T15:57:10Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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