Potassium nitrate as apple cv. golden delicious (Malus domestica) dormancy-breaking agent

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pasqual, Moacir
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Petri, José Luiz, Fortes, Gerson R. de L.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16749
Resumo: Two experiments were carried out simultaneously in Fraiburgo and Rio das Antas-SC, with the objective of breaking dormancy on apple cv. Golden Delicious (Malus domestica, Borkh), where the effect of KNO3 alone and in combination with the usual treatment-Triona B-5% + DNOC-0,12% was studied. The occurrence of many cold hour (temperature about 7.2°C or lower) caused a decrease in flowering response to the applied dormancy-breaking chemicals. Mineral oil +DNOC advanced flowering, bud-break and shortened the bloom period in Fraiburgo, but the effect of KNO3 seemed to be more pronounced in Rio das Antas. Mineral oil + DNOC enhanced flower bud-break but this response was not reached with KNO3. KNO3 did not show significant effect during the flowering and production period while mineral oil + DNOC had pronounced influence in the third year of application.
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spelling Potassium nitrate as apple cv. golden delicious (Malus domestica) dormancy-breaking agentNitrato de potássio, como agente de quebra de dormência da macieira (Malus domestica), cultivar golden deliciouschillings requirement; break dormancy; break buds; fruit set; dormancymacieira; dormência; repouso; hormônio; substância de crescimentoTwo experiments were carried out simultaneously in Fraiburgo and Rio das Antas-SC, with the objective of breaking dormancy on apple cv. Golden Delicious (Malus domestica, Borkh), where the effect of KNO3 alone and in combination with the usual treatment-Triona B-5% + DNOC-0,12% was studied. The occurrence of many cold hour (temperature about 7.2°C or lower) caused a decrease in flowering response to the applied dormancy-breaking chemicals. Mineral oil +DNOC advanced flowering, bud-break and shortened the bloom period in Fraiburgo, but the effect of KNO3 seemed to be more pronounced in Rio das Antas. Mineral oil + DNOC enhanced flower bud-break but this response was not reached with KNO3. KNO3 did not show significant effect during the flowering and production period while mineral oil + DNOC had pronounced influence in the third year of application.Com o objetivo de quebrar a dormência da cultivar de macieira Golden Delicious (Malus domestica, Borkh.), instalaram-se dois experimentos, um em Fraiburgo o outro em Rio das Antas - SC, onde se testou o efeito do KNO3 sozinho e adicionado ao tratamento normal de quebra de dormência, o Triona B-5% + DNOC-0,12%. Com a ocorrência de maior número de horas de frio (temperatura menor ou igual a 7,2°C), houve uma menor resposta da brotação aos agentes da quebra de dormência. Em Fraiburgo, o óleo mineral + DNOC antecipou a brotação e floração e concentrou a floração em menor período, efeito que em Rio das Antas pareceu ser maior pelo KNO3. O óleo + DNOC proporcionou um aumento na brotação das gemas, o que não foi observado com o KNO3. O KNO3 não apresentou nenhum efeito significativo na floração e produção, as quais foram influenciadas significativamente pelo óleo mineral + DNOC no terceiro ano de aplicação.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraPasqual, MoacirPetri, José LuizFortes, Gerson R. de L.2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16749Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.13, n.1, jan. 1978; 45-51Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.13, n.1, jan. 1978; 45-511678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16749/11078info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T19:12:29Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16749Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T19:12:29Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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