Prediction equations for estimating carcass yields in Nellore and Nellore crossbred cattle
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/14305 |
Resumo: | Carcass data were used to develop equations for predicting weights of several cut-out yields for bulls from two experiments conducted at the Instituto de Zootecnia in São Paulo, Brazil. These data of 72 young bulls were obtained from 32 Nellore, 18 1/2 blood Marchigiana-Nellore, 12 1/2 blood Chianina-Nellore and 10 1/4 blood Marchigiana-Nellore. Equation 1, used to predict weight of trimmed total carcass cuts (Y = -6.8074 + 0.8021 (chilled carcass weight in kilograms - 3.1021 (kidney and pelvic fat percentage)+ 0.2743 (fat thickness in millimiters)), would seem to be the most useful, since it utilizes three easily obtainable variables and is highly accurate (R2 = 0.96). Chilled carcass weight was the independent variable with the greatest contribution in all prediction equations. All the models included chilled carcass weight and kidney and pelvic fat percentage as independent variables. |
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Prediction equations for estimating carcass yields in Nellore and Nellore crossbred cattleEquações para previsão aproximada de rendimento de carcaça em gado Nelore e Nelore mestiçoMarchigiana; ChianinaMarchigiana; ChianinaCarcass data were used to develop equations for predicting weights of several cut-out yields for bulls from two experiments conducted at the Instituto de Zootecnia in São Paulo, Brazil. These data of 72 young bulls were obtained from 32 Nellore, 18 1/2 blood Marchigiana-Nellore, 12 1/2 blood Chianina-Nellore and 10 1/4 blood Marchigiana-Nellore. Equation 1, used to predict weight of trimmed total carcass cuts (Y = -6.8074 + 0.8021 (chilled carcass weight in kilograms - 3.1021 (kidney and pelvic fat percentage)+ 0.2743 (fat thickness in millimiters)), would seem to be the most useful, since it utilizes three easily obtainable variables and is highly accurate (R2 = 0.96). Chilled carcass weight was the independent variable with the greatest contribution in all prediction equations. All the models included chilled carcass weight and kidney and pelvic fat percentage as independent variables.Foram utilizados os resultados obtidos com dois trabalhos experimentais conduzidos no Instituto de Zootecnia, em São Paulo, no desenvolvimento de equações para estimar várias características de carcaça. Dados de carcaça de 72 tourinhos jovens, sendo 32 Nelore, 18 1/2 sangue Marchigiana-Nelore, 12 1/2 sangue Chianina-Nelore e 10 1/4 Marchigiana-Nelore foram usados no desenvolvimento das equações. A equação 1, usada para estimar o peso da porção comestível da carcaça (Y = -6,8974 + 0,8021 (peso da carcaça resfriada em quilogramas) -3,1021 (percentagem de gordura renal e pélvica + 0,2743 (espessura de gordura em milímetros), parece ser a mais útil, pois utiliza somente três variáveis, que são facilmente obtidas, além de ser de grande precisão (R2 = 0,96). O peso de carcaça resfriada foi a variável que apresentou a maior contribuição no desenvolvimento das equações. Todos os modelos estudados incluíam o peso de carcaça resfriada e a percentagem de gordura renal e pélvica como variáveis independentes.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraLuchiari Filho, AlbinoAllen, Dell M.2014-04-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/14305Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.22, n.2, fev. 1987; 219-223Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.22, n.2, fev. 1987; 219-2231678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/14305/8207info:eu-repo/semantics/openAccess2014-09-26T18:21:44Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/14305Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-09-26T18:21:44Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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