Alteration of chemical characteristics of an oxisol under irrigation
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16681 |
Resumo: | This work consisted in evaluating the chemical and physical characteristics of an oxisol after seven years of intensive use under irrigation. This evaluation was carried out through comparisons of analytical results of soil samples collected at depths of 0-30, 30-60, 60-90, and 90-120 cm, at Petrolina State of Pernambuco, Brazil, with results of the soil before cultivation. The pH was not modified under the intensive soil and water management, but the electrical conductivity, calcium and magnesium, increased in the whole profile. Sodium decreased in the first layer, but increased with depth. For potassium and "available phosphorus", there was a clear increment of these nutrients in the upper 30 cm layer, decreasing with depth, mainly for "available phosphorus". |
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Alteration of chemical characteristics of an oxisol under irrigationAlterações nas características químicas de um oxissolo sob irrigaçãosalinity; soil management; irrigation; residues; fertilize; oxisol management; Pernambuco; Brazilsolo; salinidade; manejo; irrigação; fertilizantes; resíduos; oxissoloThis work consisted in evaluating the chemical and physical characteristics of an oxisol after seven years of intensive use under irrigation. This evaluation was carried out through comparisons of analytical results of soil samples collected at depths of 0-30, 30-60, 60-90, and 90-120 cm, at Petrolina State of Pernambuco, Brazil, with results of the soil before cultivation. The pH was not modified under the intensive soil and water management, but the electrical conductivity, calcium and magnesium, increased in the whole profile. Sodium decreased in the first layer, but increased with depth. For potassium and "available phosphorus", there was a clear increment of these nutrients in the upper 30 cm layer, decreasing with depth, mainly for "available phosphorus".O presente trabalho consistiu em se fazer uma avaliação das características químicas de um oxissolo do Perímetro irrigado de Bebedouro, em uma área de 130 ha, após um período de sete anos de cultivo intensivo sob condições de irrigação. Esta avaliação foi feita através da comparação dos resultados analíticos de amostras de solo coletadas a 0-30, 30-60, 60-90 e 90-120 cm com resultados de análises do solo virgem, antes da operação do projeto. Através das médias dos resultados foi observado que o pH não se alterou. A condutividade elétrica do extrato de saturação cálcio e magnésio trocáveis aumentou em todo o perfil. O sódio decresceu nas primeiras camadas, aumentando com a profundidade. Com relação ao potássio, ocorreu um nítido incremento desse nutriente na camada de 0-30 cm, decrescendo, entretanto, com a profundidade. O "fósforo disponível", na camada de 0-30 cm, aumentou em torno de 10 vezes, decrescendo abruptamente nas camadas inferiores, indicando que não houve movimento desse elemento no solo.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraPereira, J. RibamarSiqueira, F. B.2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16681Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 189-195Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 189-1951678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16681/10994info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T19:23:21Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16681Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T19:23:21Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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