Combining ability for resistance to Fusarium wilt and yield in black bean

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Torres, Mário Henrique Rodrigues Mendes
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Souza, Thiago Lívio Pessoa Oliveira de, Melo, Leonardo Cunha, Pereira, Helton Santos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27066
Resumo: The objective of this work was to investigate the genetic control of black bean (Phaseolus vulgaris) and to select parents and segregating populations with high resistance to Fusarium wilt, high yield, and greater 100-seed weight (100SW), using a partial diallel cross. Twenty-five populations were obtained from two groups of parents – the first with five parents resistant to and the second with five parents susceptible to Fusarium wilt. The segregating populations were evaluated in experiments in three years/generations for reaction to Fusarium wilt, yield, and 100SW in an area naturally infested with the pathogen. The diallel analysis showed additive and nonadditive effects in control of the three studied traits, with predominance of additive effects. CNFP 15194, CNFP 15207, and 'BRS Esplendor' are the genotypes with high and negative general combining ability estimates (ĝi = -0.59, -0.76, and -0.13, respectively), being recommended for use as parents for resistance to Fusarium wilt. Among them, CNFP 15194 also forms populations with a greater 100SW (ĝi = 0.69). The BRS FP403 cultivar is recommended as a parent to increase yield (ĝi = 218) and 100SW (ĝi = 1.46). Six populations were selected to obtain black bean lines that combine resistance to Fusarium wilt, high yield, and high 100SW.
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spelling Combining ability for resistance to Fusarium wilt and yield in black beanCapacidade combinatória para resistência à murcha-de-fusário e produtividade em feijão-pretoFusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; diallel crosses; genetic control; plant breedingFusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; cruzamento dialélico; controle genético; melhoramento vegetalThe objective of this work was to investigate the genetic control of black bean (Phaseolus vulgaris) and to select parents and segregating populations with high resistance to Fusarium wilt, high yield, and greater 100-seed weight (100SW), using a partial diallel cross. Twenty-five populations were obtained from two groups of parents – the first with five parents resistant to and the second with five parents susceptible to Fusarium wilt. The segregating populations were evaluated in experiments in three years/generations for reaction to Fusarium wilt, yield, and 100SW in an area naturally infested with the pathogen. The diallel analysis showed additive and nonadditive effects in control of the three studied traits, with predominance of additive effects. CNFP 15194, CNFP 15207, and 'BRS Esplendor' are the genotypes with high and negative general combining ability estimates (ĝi = -0.59, -0.76, and -0.13, respectively), being recommended for use as parents for resistance to Fusarium wilt. Among them, CNFP 15194 also forms populations with a greater 100SW (ĝi = 0.69). The BRS FP403 cultivar is recommended as a parent to increase yield (ĝi = 218) and 100SW (ĝi = 1.46). Six populations were selected to obtain black bean lines that combine resistance to Fusarium wilt, high yield, and high 100SW.O objetivo deste trabalho foi investigar o controle genético de feijão-preto (Phaseolus vulgaris) e selecionar genitores e populações segregantes com alta resistência à murcha-de-fusário, alta produtividade e maior massa de 100 grãos (M100), com uso de um dialelo parcial. Foram obtidas 25 populações de dois grupos de genitores – o primeiro com cinco genitores resistentes e o segundo com cinco genitores suscetíveis à murcha-de-fusário. As populações segregantes foram avaliadas em experimentos, em três anos/gerações, quanto a reação à murcha-de-fusário, produtividade e M100, em uma área naturalmente infestada com o patógeno. A análise dialélica mostrou efeitos aditivos e não aditivos no controle das três características estudadas, com predominância dos efeitos aditivos. CNFP 15194, CNFP 15207 e 'BRS Esplendor' são os genótipos com estimativas de capacidade geral de combinação alta e negativa (ĝi = -0,59, -0,76 e -0,13, respectivamente), sendo recomendados para uso como genitores para resistência à murcha-de-fusário. Entre eles, CNFP 15194 também forma populações com maior M100 (ĝi = 0,69). Já a cultivar BRS FP403 é recomendada como genitor para aumentar a produtividade (ĝi = 218) e a M100 (ĝi = 1,46). Seis populações foram selecionadas para obter linhagens de feijão-preto que combinam resistência à murcha-de-fusário, alta produtividade e maior M100.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoEmbrapa Arroz e FeijãoCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoEmbrapa Arroz e FeijãoTorres, Mário Henrique Rodrigues MendesSouza, Thiago Lívio Pessoa Oliveira deMelo, Leonardo CunhaPereira, Helton Santos2022-05-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27066Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e02591Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e025911678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27066/14976Direitos autorais 2022 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-05-18T18:27:35Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27066Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2022-05-18T18:27:35Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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