Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yield

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Torres, Mário Henrique Rodrigues Mendes
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Souza, Thiago Lívio Pessoa Oliveira de, Faria, Luís Cláudio de, Melo, Leonardo Cunha, Pereira, Helton Santos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27123
Resumo: The objective of this work was to estimate genetic and phenotypic parameters of black bean (Phaseolus vulgaris) lines for reaction to fusarium wilt (RFW), yield, and 100-seed weight (100SW) under conditions of a field naturally infested by Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli, as well as to select lines that combine the desirable phenotypes for the three traits simultaneously. For this, 116 lines obtained from two segregating populations and five check cultivars were evaluated using an 11×11 triple lattice experimental design, in the winter crop seasons of 2015 and 2016, with sowing in May. The obtained heritability estimates were high: 91, 75, and 92% for RFW, yield, and 100SW, respectively. Significant genetic correlations of -0.93 were detected between RFW and yield and of -0.28 between RFW and 100SW, indicating that more resistant lines have a higher yield and a larger grain size. Direct selection for each trait led to increases of 34% in resistance to FW, 11% in yield, and 9.0% in 100SW. Simultaneous selection for the three traits led to high gains of 22.1% for RFW, 6.6% for yield, and 7.7% for 100SW. Therefore, there is genetic variability and a high possibility of success from selection. Five lines – CNFP 19237, CNFP 19346, CNFP 19320, CNFP 19291, and CNFP 19306 – show a higher genetic potential.
id EMBRAPA-4_9813e185eb1f673d674d25b596dc1110
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27123
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yieldParâmetros genéticos e seleção de linhagens de feijão-preto para resistência à murcha-de-fusário e produtividadeFusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; genetic gain; heritability; plant breeding.Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; ganho genético; herdabilidade; melhoramento vegetal.The objective of this work was to estimate genetic and phenotypic parameters of black bean (Phaseolus vulgaris) lines for reaction to fusarium wilt (RFW), yield, and 100-seed weight (100SW) under conditions of a field naturally infested by Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli, as well as to select lines that combine the desirable phenotypes for the three traits simultaneously. For this, 116 lines obtained from two segregating populations and five check cultivars were evaluated using an 11×11 triple lattice experimental design, in the winter crop seasons of 2015 and 2016, with sowing in May. The obtained heritability estimates were high: 91, 75, and 92% for RFW, yield, and 100SW, respectively. Significant genetic correlations of -0.93 were detected between RFW and yield and of -0.28 between RFW and 100SW, indicating that more resistant lines have a higher yield and a larger grain size. Direct selection for each trait led to increases of 34% in resistance to FW, 11% in yield, and 9.0% in 100SW. Simultaneous selection for the three traits led to high gains of 22.1% for RFW, 6.6% for yield, and 7.7% for 100SW. Therefore, there is genetic variability and a high possibility of success from selection. Five lines – CNFP 19237, CNFP 19346, CNFP 19320, CNFP 19291, and CNFP 19306 – show a higher genetic potential.O objetivo deste trabalho foi estimar parâmetros genéticos e fenotípicos em linhagens de feijão-preto (Phaseolus vulgaris) para reação à murcha-de-fusário (RMF), produtividade e massa de 100 grãos (M100), em condições de campo naturalmente infestado por Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli, bem como selecionar linhagens que combinem os fenótipos desejáveis para as três características simultaneamente. Para tanto, 116 linhagens obtidas de duas populações segregantes e cinco cultivares-testemunha foram avaliadas em delineamento experimental látice triplo 11×11, nas safras de inverno de 2015 e 2016, com semeadura em maio. As estimativas de herdabilidade obtidas foram altas: 91, 75 e 92% para RMF, produtividade e M100, respectivamente. Correlações genéticas significativas de -0,93 foram detectadas entre RMF e produtividade e de -0,28 entre RMF e M100, o que indica que linhagens mais resistentes apresentam maior produtividade e maior tamanho de grão. A seleção direta para cada uma das características levou a aumentos de 34% na resistência à MF, 11% na produtividade e 9,0% na M100. A seleção simultânea para as três características também levou a altos ganhos de 22,1% para RMF, 6,6% para produtividade e 7,7% para M100. Assim, há variabilidade genética e alta possibilidade de sucesso com a seleção. Cinco linhagens – CNFP 19237, CNFP 19346, CNFP 19320, CNFP 19291, and CNFP 19306 – apresentam maior potencial genético.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraEmbrapa Arroz e FeijãoConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes).Embrapa Arroz e FeijãoConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes).Torres, Mário Henrique Rodrigues MendesSouza, Thiago Lívio Pessoa Oliveira deFaria, Luís Cláudio deMelo, Leonardo CunhaPereira, Helton Santos2022-09-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27123Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.57, Jan./Dec., 2022: Publicação contínua em volume anual; e02846Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.57, Jan./Dec., 2022: Publicação contínua em volume anual; e028461678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27123/15063Direitos autorais 2022 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-01-23T13:40:21Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27123Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2023-01-23T13:40:21Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yield
Parâmetros genéticos e seleção de linhagens de feijão-preto para resistência à murcha-de-fusário e produtividade
title Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yield
spellingShingle Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yield
Torres, Mário Henrique Rodrigues Mendes
Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; genetic gain; heritability; plant breeding.
Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; ganho genético; herdabilidade; melhoramento vegetal.
title_short Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yield
title_full Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yield
title_fullStr Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yield
title_full_unstemmed Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yield
title_sort Genetic parameters and selection of black bean lines for resistance to fusarium wilt and yield
author Torres, Mário Henrique Rodrigues Mendes
author_facet Torres, Mário Henrique Rodrigues Mendes
Souza, Thiago Lívio Pessoa Oliveira de
Faria, Luís Cláudio de
Melo, Leonardo Cunha
Pereira, Helton Santos
author_role author
author2 Souza, Thiago Lívio Pessoa Oliveira de
Faria, Luís Cláudio de
Melo, Leonardo Cunha
Pereira, Helton Santos
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Embrapa Arroz e Feijão
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes).
Embrapa Arroz e Feijão
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes).
dc.contributor.author.fl_str_mv Torres, Mário Henrique Rodrigues Mendes
Souza, Thiago Lívio Pessoa Oliveira de
Faria, Luís Cláudio de
Melo, Leonardo Cunha
Pereira, Helton Santos
dc.subject.por.fl_str_mv Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; genetic gain; heritability; plant breeding.
Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; ganho genético; herdabilidade; melhoramento vegetal.
topic Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; genetic gain; heritability; plant breeding.
Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli; Phaseolus vulgaris; ganho genético; herdabilidade; melhoramento vegetal.
description The objective of this work was to estimate genetic and phenotypic parameters of black bean (Phaseolus vulgaris) lines for reaction to fusarium wilt (RFW), yield, and 100-seed weight (100SW) under conditions of a field naturally infested by Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli, as well as to select lines that combine the desirable phenotypes for the three traits simultaneously. For this, 116 lines obtained from two segregating populations and five check cultivars were evaluated using an 11×11 triple lattice experimental design, in the winter crop seasons of 2015 and 2016, with sowing in May. The obtained heritability estimates were high: 91, 75, and 92% for RFW, yield, and 100SW, respectively. Significant genetic correlations of -0.93 were detected between RFW and yield and of -0.28 between RFW and 100SW, indicating that more resistant lines have a higher yield and a larger grain size. Direct selection for each trait led to increases of 34% in resistance to FW, 11% in yield, and 9.0% in 100SW. Simultaneous selection for the three traits led to high gains of 22.1% for RFW, 6.6% for yield, and 7.7% for 100SW. Therefore, there is genetic variability and a high possibility of success from selection. Five lines – CNFP 19237, CNFP 19346, CNFP 19320, CNFP 19291, and CNFP 19306 – show a higher genetic potential.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-09-14
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27123
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27123
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27123/15063
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos autorais 2022 Pesquisa Agropecuária Brasileira
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos autorais 2022 Pesquisa Agropecuária Brasileira
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.57, Jan./Dec., 2022: Publicação contínua em volume anual; e02846
Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.57, Jan./Dec., 2022: Publicação contínua em volume anual; e02846
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416669739089920