Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Maia, Joselanne Luiza Trajano
Data de Publicação: 2004
Outros Autores: Ribeiro, Mateus Rosas
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886
Resumo: The objective of this experiment was to evaluate the modifications on the chemical properties of a Fragiudult caused by continuous sugarcane cropping. In the same flat topographic position, three sites were selected, involving a native forest and sugarcane fields cultivated for periods of two and thirty years. The soils were morphologically characterized and samples were taken from each horizon to determine pH (H2O and KCl), organic carbon, extractable phosphorus, exchangeable bases, cation exchange capacity, base saturation and aluminum saturation. The soil management adopted in the sugarcane cropping led to significant reduction of calcium, magnesium, base saturation, cation exchange capacity and organic carbon, and increased phosphorus and aluminum saturation.
id EMBRAPA-4_7b99e14432a9420e73b9e78eddd5fdb3
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/6886
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a FragiudultCultivo contínuo da cana-de-açúcar e modificações químicas de um Argissolo Amarelo fragipânicochemical properties; continuous cropping; sugarcanepropriedades químicas; cultivo contínuo; cana-de-açúcarThe objective of this experiment was to evaluate the modifications on the chemical properties of a Fragiudult caused by continuous sugarcane cropping. In the same flat topographic position, three sites were selected, involving a native forest and sugarcane fields cultivated for periods of two and thirty years. The soils were morphologically characterized and samples were taken from each horizon to determine pH (H2O and KCl), organic carbon, extractable phosphorus, exchangeable bases, cation exchange capacity, base saturation and aluminum saturation. The soil management adopted in the sugarcane cropping led to significant reduction of calcium, magnesium, base saturation, cation exchange capacity and organic carbon, and increased phosphorus and aluminum saturation.O objetivo deste trabalho foi avaliar as modificações nas propriedades químicas de um ArgissoloAmarelo fragipânico pelo cultivo contínuo com cana-de-açúcar. Em uma mesma situação topográfica de topoplano de tabuleiro costeiro, foram feitas coletas em três perfis: um perfil sob vegetação nativa (Tn) e os outrosdois cultivados com cana-de-açúcar por períodos de dois e trinta anos. Os solos foram morfologicamentecaracterizados e, nas amostras de cada horizonte, foram determinados pH, carbono orgânico, fósforo assimilável,bases trocáveis, capacidade de troca catiônica, saturação por bases e saturação por alumínio. O manejo adotadono cultivo da cana-de-açúcar reduziu significativamente o cálcio, o magnésio, a saturação por bases, a capacidade de troca de cátions e o carbono orgânico, e aumentou o fósforo assimilável e a saturação por alumínio.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraMaia, Joselanne Luiza TrajanoRibeiro, Mateus Rosas2004-11-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.39, n.11, nov. 2004; 1127-1132Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.39, n.11, nov. 2004; 1127-11321678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886/3942info:eu-repo/semantics/openAccess2014-09-03T18:31:15Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/6886Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-09-03T18:31:15Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult
Cultivo contínuo da cana-de-açúcar e modificações químicas de um Argissolo Amarelo fragipânico
title Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult
spellingShingle Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult
Maia, Joselanne Luiza Trajano
chemical properties; continuous cropping; sugarcane
propriedades químicas; cultivo contínuo; cana-de-açúcar
title_short Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult
title_full Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult
title_fullStr Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult
title_full_unstemmed Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult
title_sort Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult
author Maia, Joselanne Luiza Trajano
author_facet Maia, Joselanne Luiza Trajano
Ribeiro, Mateus Rosas
author_role author
author2 Ribeiro, Mateus Rosas
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Maia, Joselanne Luiza Trajano
Ribeiro, Mateus Rosas
dc.subject.por.fl_str_mv chemical properties; continuous cropping; sugarcane
propriedades químicas; cultivo contínuo; cana-de-açúcar
topic chemical properties; continuous cropping; sugarcane
propriedades químicas; cultivo contínuo; cana-de-açúcar
description The objective of this experiment was to evaluate the modifications on the chemical properties of a Fragiudult caused by continuous sugarcane cropping. In the same flat topographic position, three sites were selected, involving a native forest and sugarcane fields cultivated for periods of two and thirty years. The soils were morphologically characterized and samples were taken from each horizon to determine pH (H2O and KCl), organic carbon, extractable phosphorus, exchangeable bases, cation exchange capacity, base saturation and aluminum saturation. The soil management adopted in the sugarcane cropping led to significant reduction of calcium, magnesium, base saturation, cation exchange capacity and organic carbon, and increased phosphorus and aluminum saturation.
publishDate 2004
dc.date.none.fl_str_mv 2004-11-01
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886/3942
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.39, n.11, nov. 2004; 1127-1132
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.39, n.11, nov. 2004; 1127-1132
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416695320150016