Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886 |
Resumo: | The objective of this experiment was to evaluate the modifications on the chemical properties of a Fragiudult caused by continuous sugarcane cropping. In the same flat topographic position, three sites were selected, involving a native forest and sugarcane fields cultivated for periods of two and thirty years. The soils were morphologically characterized and samples were taken from each horizon to determine pH (H2O and KCl), organic carbon, extractable phosphorus, exchangeable bases, cation exchange capacity, base saturation and aluminum saturation. The soil management adopted in the sugarcane cropping led to significant reduction of calcium, magnesium, base saturation, cation exchange capacity and organic carbon, and increased phosphorus and aluminum saturation. |
id |
EMBRAPA-4_7b99e14432a9420e73b9e78eddd5fdb3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/6886 |
network_acronym_str |
EMBRAPA-4 |
network_name_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a FragiudultCultivo contínuo da cana-de-açúcar e modificações químicas de um Argissolo Amarelo fragipânicochemical properties; continuous cropping; sugarcanepropriedades químicas; cultivo contínuo; cana-de-açúcarThe objective of this experiment was to evaluate the modifications on the chemical properties of a Fragiudult caused by continuous sugarcane cropping. In the same flat topographic position, three sites were selected, involving a native forest and sugarcane fields cultivated for periods of two and thirty years. The soils were morphologically characterized and samples were taken from each horizon to determine pH (H2O and KCl), organic carbon, extractable phosphorus, exchangeable bases, cation exchange capacity, base saturation and aluminum saturation. The soil management adopted in the sugarcane cropping led to significant reduction of calcium, magnesium, base saturation, cation exchange capacity and organic carbon, and increased phosphorus and aluminum saturation.O objetivo deste trabalho foi avaliar as modificações nas propriedades químicas de um ArgissoloAmarelo fragipânico pelo cultivo contínuo com cana-de-açúcar. Em uma mesma situação topográfica de topoplano de tabuleiro costeiro, foram feitas coletas em três perfis: um perfil sob vegetação nativa (Tn) e os outrosdois cultivados com cana-de-açúcar por períodos de dois e trinta anos. Os solos foram morfologicamentecaracterizados e, nas amostras de cada horizonte, foram determinados pH, carbono orgânico, fósforo assimilável,bases trocáveis, capacidade de troca catiônica, saturação por bases e saturação por alumínio. O manejo adotadono cultivo da cana-de-açúcar reduziu significativamente o cálcio, o magnésio, a saturação por bases, a capacidade de troca de cátions e o carbono orgânico, e aumentou o fósforo assimilável e a saturação por alumínio.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraMaia, Joselanne Luiza TrajanoRibeiro, Mateus Rosas2004-11-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.39, n.11, nov. 2004; 1127-1132Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.39, n.11, nov. 2004; 1127-11321678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886/3942info:eu-repo/semantics/openAccess2014-09-03T18:31:15Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/6886Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-09-03T18:31:15Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult Cultivo contínuo da cana-de-açúcar e modificações químicas de um Argissolo Amarelo fragipânico |
title |
Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult |
spellingShingle |
Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult Maia, Joselanne Luiza Trajano chemical properties; continuous cropping; sugarcane propriedades químicas; cultivo contínuo; cana-de-açúcar |
title_short |
Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult |
title_full |
Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult |
title_fullStr |
Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult |
title_full_unstemmed |
Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult |
title_sort |
Continuous sugarcane cropping and chemical modifications of a Fragiudult |
author |
Maia, Joselanne Luiza Trajano |
author_facet |
Maia, Joselanne Luiza Trajano Ribeiro, Mateus Rosas |
author_role |
author |
author2 |
Ribeiro, Mateus Rosas |
author2_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
|
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Maia, Joselanne Luiza Trajano Ribeiro, Mateus Rosas |
dc.subject.por.fl_str_mv |
chemical properties; continuous cropping; sugarcane propriedades químicas; cultivo contínuo; cana-de-açúcar |
topic |
chemical properties; continuous cropping; sugarcane propriedades químicas; cultivo contínuo; cana-de-açúcar |
description |
The objective of this experiment was to evaluate the modifications on the chemical properties of a Fragiudult caused by continuous sugarcane cropping. In the same flat topographic position, three sites were selected, involving a native forest and sugarcane fields cultivated for periods of two and thirty years. The soils were morphologically characterized and samples were taken from each horizon to determine pH (H2O and KCl), organic carbon, extractable phosphorus, exchangeable bases, cation exchange capacity, base saturation and aluminum saturation. The soil management adopted in the sugarcane cropping led to significant reduction of calcium, magnesium, base saturation, cation exchange capacity and organic carbon, and increased phosphorus and aluminum saturation. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-11-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886 |
url |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6886/3942 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.39, n.11, nov. 2004; 1127-1132 Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.39, n.11, nov. 2004; 1127-1132 1678-3921 0100-104x reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
collection |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br |
_version_ |
1793416695320150016 |