'Somel’ and 'Rosalina' – new yellow-flesh nectarines
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15816 |
Resumo: | 'Somel' (IAC N 1974-7) and 'Rosalina' (IAC N 3074-49) are two new low chilling nectarine selections adapted to the mild winter climatic conditions prevailing in the State of São Paulo. They are the result of the nectarine breeding work started at the Instituto Agronômico, Campinas (IAC), Campinas, SP, Brazil, in 1970, with crosses between some local peach cultivars and nectarine selections introduced from Florida, USA. 'SomeI' parentage is 'Ouromel' x 'Sunred' F2 self-pollinated, highy-sweet, with low acidity, while 'Rosalina' is 'Real' x Fla. 44-28 F2 open pollinated and highly-acidulous sweet. Both are yellow flesh, clingstone nectarines, of good dessert quality. |
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'Somel’ and 'Rosalina' – new yellow-flesh nectarines'Somel' e 'Rosalina' - Novas nectarinas de polpa amarelanectarine breeding; new cultivarsmelhoramento de nectarina; novas variedades'Somel' (IAC N 1974-7) and 'Rosalina' (IAC N 3074-49) are two new low chilling nectarine selections adapted to the mild winter climatic conditions prevailing in the State of São Paulo. They are the result of the nectarine breeding work started at the Instituto Agronômico, Campinas (IAC), Campinas, SP, Brazil, in 1970, with crosses between some local peach cultivars and nectarine selections introduced from Florida, USA. 'SomeI' parentage is 'Ouromel' x 'Sunred' F2 self-pollinated, highy-sweet, with low acidity, while 'Rosalina' is 'Real' x Fla. 44-28 F2 open pollinated and highly-acidulous sweet. Both are yellow flesh, clingstone nectarines, of good dessert quality.'Somel' (IAC N 1974-7) e 'Rosalina' (IAC N 3074-49) são duas novas variedades de nectarina, obtidas no Instituto Agronômico de Campinas (IAC), Campinas, SP, através do programa de melhomento genético iniciado em 1970. Trata-se de seleções com pequena exigência de frio, obtidas na geração F2, através de cruzamentos originais entre variedades locais de pêssegos e as de nectarina introduzidas da Flórida, EUA. Ambas apresentam frutos graúdos, de polpa amarela e de caroço preso; 'Somel', que é de sabor doce-acentuado, com baixa acidez, provém da autofecundação do pêssego F1, IAC 1870 ('Ouromel' x 'Rubro-sol'), enquanto que 'Rosalina', de sabor doce-acidulado acentuado, é resultante da polinização aberta do pêssego F1, IAC 370 ('Real' x Fla. 44-28).Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraOjima, MárioDall’Orto, Fernando A. CampoBarbosa, WilsonTombolato, Antonio F.C.Rigitano, OrlandoCastro, Jairo L.Santos, Rui R.2014-04-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15816Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.19, n.7, jul. 1984; 845-847Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.19, n.7, jul. 1984; 845-8471678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15816/9879info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-16T19:26:02Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/15816Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-16T19:26:02Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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