Age of sweet potato tubers, and quality of flour

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Maria da Piedade M. de
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Jablonka, Fany H., Cavalcanti, Gilvan R.P., Siqueira, Ricardo S.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16561
Resumo: Sweet potato (Ipomoea batatas (L) Lam.) flours were produced and analised with five sub-varieties of porphyrorhiza, harvested at the third, fourth, and fifth month of age. The chemical composition of the flours was studied and compared. It was observed an increase in total protein at the fourth month for four varieties and a decrease as the fifth month, except for the Sub-variety "Roxa Talo Fino". The aminogram of two flours showed the presence of 17 aminoacids, nine of them being essential. There was no variation in the yield of starch considering the age of tubers. Total sugar increased at the fifth month, except for "Rosa". Preliminary teat of conservation of the flour in sealed plastic bags showed a satisfactory shelf life up to seven months. The fourth month showed to be the best for sweet potato harvest.
id EMBRAPA-4_85c31f43b9e8cee71682575c5d51e0a0
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16561
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Age of sweet potato tubers, and quality of flourIdade dos tubérculos de batata-doce e qualidade da farinhaaminogram; Ipomoea batatas; harvest; chemical composition; sub-varietiesaminograma; Ipomoea batatas; colheita; composição química; subvariedadesSweet potato (Ipomoea batatas (L) Lam.) flours were produced and analised with five sub-varieties of porphyrorhiza, harvested at the third, fourth, and fifth month of age. The chemical composition of the flours was studied and compared. It was observed an increase in total protein at the fourth month for four varieties and a decrease as the fifth month, except for the Sub-variety "Roxa Talo Fino". The aminogram of two flours showed the presence of 17 aminoacids, nine of them being essential. There was no variation in the yield of starch considering the age of tubers. Total sugar increased at the fifth month, except for "Rosa". Preliminary teat of conservation of the flour in sealed plastic bags showed a satisfactory shelf life up to seven months. The fourth month showed to be the best for sweet potato harvest.Foram produzidas e analisadas farinhas de batata-doce (Ipomoea batatas (L) Lam.) utilizando-se cinco subvariedades de batata-doce Roxa (Roxa Talo Grosso, Roxa Talo Fino, Roxa Precoce, Rosa e Rosa Estriada), colhidas aos três, quatro e cinco meses após o plantio. Estabeleceram-se comparações quanto aos teores de umidade, proteína bruta, acidez, fibra, extrato etéreo, amido, cinzas e açúcares totais, em relação à época da colheita das subvariedades consideradas. Foi verificada uma elevação no teor de proteína bruta no quarto mês, seguindo-se um decréscimo no quinto mês, exceto na subvariedade Roxa Talo Fino. O teor de amido manteve-se uniforme em relação às épocas de colheita dos tubérculos. Os açúcares apresentaram aumento no quinto mês, exceto na Rosa. Testes preliminares de conservação dessas farinhas indicaram possibilidade de armazenamento em saco plástico por um período de sete meses. O aminograma de duas farinhas, escolhidas entre as de maior teor protéico, revelou a presença de 17 aminoácidos, nove dos quais, essenciais. O quarto mês é o melhor para a colheita de batata-doce.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCarvalho, Maria da Piedade M. deJablonka, Fany H.Cavalcanti, Gilvan R.P.Siqueira, Ricardo S.2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16561Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.15, n.3, mar. 1980; 267-274Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.15, n.3, mar. 1980; 267-2741678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16561/10835info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T19:32:35Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16561Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T19:32:35Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Age of sweet potato tubers, and quality of flour
Idade dos tubérculos de batata-doce e qualidade da farinha
title Age of sweet potato tubers, and quality of flour
spellingShingle Age of sweet potato tubers, and quality of flour
Carvalho, Maria da Piedade M. de
aminogram; Ipomoea batatas; harvest; chemical composition; sub-varieties
aminograma; Ipomoea batatas; colheita; composição química; subvariedades
title_short Age of sweet potato tubers, and quality of flour
title_full Age of sweet potato tubers, and quality of flour
title_fullStr Age of sweet potato tubers, and quality of flour
title_full_unstemmed Age of sweet potato tubers, and quality of flour
title_sort Age of sweet potato tubers, and quality of flour
author Carvalho, Maria da Piedade M. de
author_facet Carvalho, Maria da Piedade M. de
Jablonka, Fany H.
Cavalcanti, Gilvan R.P.
Siqueira, Ricardo S.
author_role author
author2 Jablonka, Fany H.
Cavalcanti, Gilvan R.P.
Siqueira, Ricardo S.
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Carvalho, Maria da Piedade M. de
Jablonka, Fany H.
Cavalcanti, Gilvan R.P.
Siqueira, Ricardo S.
dc.subject.por.fl_str_mv aminogram; Ipomoea batatas; harvest; chemical composition; sub-varieties
aminograma; Ipomoea batatas; colheita; composição química; subvariedades
topic aminogram; Ipomoea batatas; harvest; chemical composition; sub-varieties
aminograma; Ipomoea batatas; colheita; composição química; subvariedades
description Sweet potato (Ipomoea batatas (L) Lam.) flours were produced and analised with five sub-varieties of porphyrorhiza, harvested at the third, fourth, and fifth month of age. The chemical composition of the flours was studied and compared. It was observed an increase in total protein at the fourth month for four varieties and a decrease as the fifth month, except for the Sub-variety "Roxa Talo Fino". The aminogram of two flours showed the presence of 17 aminoacids, nine of them being essential. There was no variation in the yield of starch considering the age of tubers. Total sugar increased at the fifth month, except for "Rosa". Preliminary teat of conservation of the flour in sealed plastic bags showed a satisfactory shelf life up to seven months. The fourth month showed to be the best for sweet potato harvest.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-04-15
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16561
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16561
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16561/10835
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.15, n.3, mar. 1980; 267-274
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.15, n.3, mar. 1980; 267-274
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416684705415168