Productive performance and physicochemical quality of grapes for processing grown on different rootstocks
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27082 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the productive performance and physicochemical characteristics of the Isabel Precoce, BRS Carmem, BRS Cora, and IAC 138-22 Máximo grape (Vitis labrusca) cultivars for juice grafted onto the 'IAC 572 Jales' and 'IAC 766 Campinas' rootstocks. A randomized complete block design, in a 4×2 factorial arrangement, was used. Productive performance was evaluated through: production per plant; yield; number of clusters per vine; and physical characteristics of clusters, berries, and rachis. The physicochemical characteristics of must composition were also determined through the content of soluble solids, reducing sugars, titratable acidity, maturity index, and pH. Since there was no significant interaction between cultivars and rootstocks for most of the evaluated characteristics, each factor was analyzed separately. The 'IAC 766 Campinas' rootstock provided a higher yield and more suitable physicochemical characteristics for the four cultivars. However, regardless of the rootstock used, cultivars BRS Carmem, IAC 138-22 Máximo, and Isabel Precoce were more productive than BRS Cora. |
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Productive performance and physicochemical quality of grapes for processing grown on different rootstocksDesempenho produtivo e qualidade físicoquímica de uvas para processamento cultivadas em diferentes porta-enxertosVitis labrusca; grape juice; hybrid grapes; tropical viticultureVitis labrusca; suco de uva; uvas híbridas; viticultura tropicalThe objective of this work was to evaluate the productive performance and physicochemical characteristics of the Isabel Precoce, BRS Carmem, BRS Cora, and IAC 138-22 Máximo grape (Vitis labrusca) cultivars for juice grafted onto the 'IAC 572 Jales' and 'IAC 766 Campinas' rootstocks. A randomized complete block design, in a 4×2 factorial arrangement, was used. Productive performance was evaluated through: production per plant; yield; number of clusters per vine; and physical characteristics of clusters, berries, and rachis. The physicochemical characteristics of must composition were also determined through the content of soluble solids, reducing sugars, titratable acidity, maturity index, and pH. Since there was no significant interaction between cultivars and rootstocks for most of the evaluated characteristics, each factor was analyzed separately. The 'IAC 766 Campinas' rootstock provided a higher yield and more suitable physicochemical characteristics for the four cultivars. However, regardless of the rootstock used, cultivars BRS Carmem, IAC 138-22 Máximo, and Isabel Precoce were more productive than BRS Cora.O objetivo deste trabalho foi avaliar o desempenho produtivo e as características físico-químicas das cultivares de uva (Vitis labrusca) para suco Isabel Precoce, BRS Carmem, BRS Cora e IAC 138-22 Máximo, enxertadas sobre os porta-enxertos 'IAC 572 Jales' e 'IAC 766 Campinas'. Utilizou-se o delineamento em blocos ao acaso, em arranjo fatorial 4×2. O desempenho produtivo foi avaliado por meio de: produção por planta; produtividade; número de cachos por videira; e características físicas de cachos, bagas e engaços. Também foram determinadas as características físico-químicas da composição do mosto por meio do teor de sólidos solúveis, açúcares redutores, acidez titulável, índice de maturidade e pH. Como não houve interação significativa entre as cultivares e os porta-enxertos para a maioria das características avaliadas, cada fator foi analisado separadamente. O porta-enxerto 'IAC 766 Campinas' proporcionou maior produtividade e características físico-químicas mais adequadas às quatro cultivares. No entanto, independentemente do porta-enxerto utilizado, as cultivares BRS Carmem, IAC 138-22 Máximo e Isabel Precoce foram mais produtivas que BRS Cora.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São PauloConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São PauloConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorTecchio, Marco AntonioSilva, Marlon Jocimar Rodrigues daCunha, Silvia ReginaCallili, DanielSánchez, Camilo André Pereira ContrerasSouza, Juliana Rocha deMoura, Mara Fernandes2022-07-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27082Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.57, Jan./Dec., 2022: Publicação contínua em volume anual; e02071Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.57, Jan./Dec., 2022: Publicação contínua em volume anual; e020711678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27082/15020Direitos autorais 2022 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-01-23T13:40:20Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27082Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2023-01-23T13:40:20Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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