EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1998 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924 |
Resumo: | In a joint research program the Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária dos Cerrados (CPAC), the Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Trigo (CNPT), the Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, the Empresa Goiana de Pesquisa Agropecuária (EMGOPA) and the Cooperativa Agropecuária Mista do Programa de Assentamento Dirigido do Alto Paranaíba (COOPADAP) developed a new cultivar - EMBRAPA 21 - for the States of Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso and Federal District. The new cultivar is originated from crossings made in the International Center for Corn and Wheat Development, Mexico. It was introducted in Brazil through line colections and was identified in the trial of the Central Brazil research network as line CPAC 86133. The wheat cultivar Embrapa 21 is recommended for growing in non irrigated areas. It has medium qualities for the bread industry and is resistant to all races of stem and leaf rusts that occur in Brazil. In several experiments in different places and years, the yield of Embrapa 21 was 10% higher than the control BR 24 in Goiás and Federal District and 27% higher than the control BR 26-São Gotardo in Minas Gerais. |
id |
EMBRAPA-4_9f7f6d2b5a7f28b898762303155e0f77 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4924 |
network_acronym_str |
EMBRAPA-4 |
network_name_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal DistrictEMBRAPA 21: nova cultivar de trigo para Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso e Distrito FederalIn a joint research program the Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária dos Cerrados (CPAC), the Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Trigo (CNPT), the Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, the Empresa Goiana de Pesquisa Agropecuária (EMGOPA) and the Cooperativa Agropecuária Mista do Programa de Assentamento Dirigido do Alto Paranaíba (COOPADAP) developed a new cultivar - EMBRAPA 21 - for the States of Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso and Federal District. The new cultivar is originated from crossings made in the International Center for Corn and Wheat Development, Mexico. It was introducted in Brazil through line colections and was identified in the trial of the Central Brazil research network as line CPAC 86133. The wheat cultivar Embrapa 21 is recommended for growing in non irrigated areas. It has medium qualities for the bread industry and is resistant to all races of stem and leaf rusts that occur in Brazil. In several experiments in different places and years, the yield of Embrapa 21 was 10% higher than the control BR 24 in Goiás and Federal District and 27% higher than the control BR 26-São Gotardo in Minas Gerais.A Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária dos Cerrados (CPAC), a Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Trigo (CNPT), a Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG), a Empresa Goiana de Pesquisa Agropecuária (EMGOPA) e a Cooperativa Agropecuária Mista do Programa de Assentamento Dirigido do Alto Paranaíba (COOPADAP) efetuaram, em ação conjunta, o lançamento de uma nova cultivar de trigo, EMBRAPA 21, para os estados de Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso e para o Distrito Federal. A cultivar é originária de cruzamentos realizados no Centro Internacional de Melhoramento de Milho e Trigo, no México. Foi introduzida no Brasil por meio de coleção e identificada nos ensaios da rede experimental do Brasil Central pelo nome de linhagem CPAC 86133. A EMBRAPA 21 é recomendada para o cultivo de sequeiro (sem irrigação). Apresenta qualidade panificativa intermediária e resistência a todas as raças de ferrugem da folha e do colmo verificadas no Brasil. Em condições experimentais produziu em torno de 10% a mais que a testemunha, BR 24, em Goiás e no Distrito Federal, e 27% acima da cultivar BR 26 - São Gotardo, em Minas Gerais.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraAndrade, José Maria Vilela deAlbrecht, Julio CésarSousa, Cantídio N. A. deBraz, Antônio Joaquim B. P.Souza, Moacil Alves de1998-07-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.7, jul. 1998; 1209-1213Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.7, jul. 1998; 1209-12131678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924/7081info:eu-repo/semantics/openAccess2014-12-30T17:51:31Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4924Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-12-30T17:51:31Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District EMBRAPA 21: nova cultivar de trigo para Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso e Distrito Federal |
title |
EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District |
spellingShingle |
EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District Andrade, José Maria Vilela de |
title_short |
EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District |
title_full |
EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District |
title_fullStr |
EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District |
title_full_unstemmed |
EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District |
title_sort |
EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District |
author |
Andrade, José Maria Vilela de |
author_facet |
Andrade, José Maria Vilela de Albrecht, Julio César Sousa, Cantídio N. A. de Braz, Antônio Joaquim B. P. Souza, Moacil Alves de |
author_role |
author |
author2 |
Albrecht, Julio César Sousa, Cantídio N. A. de Braz, Antônio Joaquim B. P. Souza, Moacil Alves de |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
|
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Andrade, José Maria Vilela de Albrecht, Julio César Sousa, Cantídio N. A. de Braz, Antônio Joaquim B. P. Souza, Moacil Alves de |
dc.subject.none.fl_str_mv |
|
description |
In a joint research program the Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária dos Cerrados (CPAC), the Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Trigo (CNPT), the Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, the Empresa Goiana de Pesquisa Agropecuária (EMGOPA) and the Cooperativa Agropecuária Mista do Programa de Assentamento Dirigido do Alto Paranaíba (COOPADAP) developed a new cultivar - EMBRAPA 21 - for the States of Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso and Federal District. The new cultivar is originated from crossings made in the International Center for Corn and Wheat Development, Mexico. It was introducted in Brazil through line colections and was identified in the trial of the Central Brazil research network as line CPAC 86133. The wheat cultivar Embrapa 21 is recommended for growing in non irrigated areas. It has medium qualities for the bread industry and is resistant to all races of stem and leaf rusts that occur in Brazil. In several experiments in different places and years, the yield of Embrapa 21 was 10% higher than the control BR 24 in Goiás and Federal District and 27% higher than the control BR 26-São Gotardo in Minas Gerais. |
publishDate |
1998 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1998-07-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924 |
url |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924/7081 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.7, jul. 1998; 1209-1213 Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.7, jul. 1998; 1209-1213 1678-3921 0100-104x reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
collection |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br |
_version_ |
1793416653627719680 |