EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Andrade, José Maria Vilela de
Data de Publicação: 1998
Outros Autores: Albrecht, Julio César, Sousa, Cantídio N. A. de, Braz, Antônio Joaquim B. P., Souza, Moacil Alves de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924
Resumo: In a joint research program the Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária dos Cerrados (CPAC), the Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Trigo (CNPT), the Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, the Empresa Goiana de Pesquisa Agropecuária (EMGOPA) and the Cooperativa Agropecuária Mista do Programa de Assentamento Dirigido do Alto Paranaíba (COOPADAP) developed a new cultivar - EMBRAPA 21 - for the States of Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso and Federal District. The new cultivar is originated from crossings made in the International Center for Corn and Wheat Development, Mexico. It was introducted in Brazil through line colections and was identified in the trial of the Central Brazil research network as line CPAC 86133. The wheat cultivar Embrapa 21 is recommended for growing in non irrigated areas. It has medium qualities for the bread industry and is resistant to all races of stem and leaf rusts that occur in Brazil. In several experiments in different places and years, the yield of Embrapa 21 was 10% higher than the control BR 24 in Goiás and Federal District and 27% higher than the control BR 26-São Gotardo in Minas Gerais.
id EMBRAPA-4_9f7f6d2b5a7f28b898762303155e0f77
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4924
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal DistrictEMBRAPA 21: nova cultivar de trigo para Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso e Distrito FederalIn a joint research program the Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária dos Cerrados (CPAC), the Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Trigo (CNPT), the Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, the Empresa Goiana de Pesquisa Agropecuária (EMGOPA) and the Cooperativa Agropecuária Mista do Programa de Assentamento Dirigido do Alto Paranaíba (COOPADAP) developed a new cultivar - EMBRAPA 21 - for the States of Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso and Federal District. The new cultivar is originated from crossings made in the International Center for Corn and Wheat Development, Mexico. It was introducted in Brazil through line colections and was identified in the trial of the Central Brazil research network as line CPAC 86133. The wheat cultivar Embrapa 21 is recommended for growing in non irrigated areas. It has medium qualities for the bread industry and is resistant to all races of stem and leaf rusts that occur in Brazil. In several experiments in different places and years, the yield of Embrapa 21 was 10% higher than the control BR 24 in Goiás and Federal District and 27% higher than the control BR 26-São Gotardo in Minas Gerais.A Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária dos Cerrados (CPAC), a Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Trigo (CNPT), a Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG), a Empresa Goiana de Pesquisa Agropecuária (EMGOPA) e a Cooperativa Agropecuária Mista do Programa de Assentamento Dirigido do Alto Paranaíba (COOPADAP) efetuaram, em ação conjunta, o lançamento de uma nova cultivar de trigo, EMBRAPA 21, para os estados de Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso e para o Distrito Federal. A cultivar é originária de cruzamentos realizados no Centro Internacional de Melhoramento de Milho e Trigo, no México. Foi introduzida no Brasil por meio de coleção e identificada nos ensaios da rede experimental do Brasil Central pelo nome de linhagem CPAC 86133. A EMBRAPA 21 é recomendada para o cultivo de sequeiro (sem irrigação). Apresenta qualidade panificativa intermediária e resistência a todas as raças de ferrugem da folha e do colmo verificadas no Brasil. Em condições experimentais produziu em torno de 10% a mais que a testemunha, BR 24, em Goiás e no Distrito Federal, e 27% acima da cultivar BR 26 - São Gotardo, em Minas Gerais.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraAndrade, José Maria Vilela deAlbrecht, Julio CésarSousa, Cantídio N. A. deBraz, Antônio Joaquim B. P.Souza, Moacil Alves de1998-07-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.7, jul. 1998; 1209-1213Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.7, jul. 1998; 1209-12131678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924/7081info:eu-repo/semantics/openAccess2014-12-30T17:51:31Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4924Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-12-30T17:51:31Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District
EMBRAPA 21: nova cultivar de trigo para Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso e Distrito Federal
title EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District
spellingShingle EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District
Andrade, José Maria Vilela de
title_short EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District
title_full EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District
title_fullStr EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District
title_full_unstemmed EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District
title_sort EMBRAPA 21: a new wheat cultivar recommended to the Brazilian States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso and Federal District
author Andrade, José Maria Vilela de
author_facet Andrade, José Maria Vilela de
Albrecht, Julio César
Sousa, Cantídio N. A. de
Braz, Antônio Joaquim B. P.
Souza, Moacil Alves de
author_role author
author2 Albrecht, Julio César
Sousa, Cantídio N. A. de
Braz, Antônio Joaquim B. P.
Souza, Moacil Alves de
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Andrade, José Maria Vilela de
Albrecht, Julio César
Sousa, Cantídio N. A. de
Braz, Antônio Joaquim B. P.
Souza, Moacil Alves de
dc.subject.none.fl_str_mv

description In a joint research program the Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária dos Cerrados (CPAC), the Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Trigo (CNPT), the Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, the Empresa Goiana de Pesquisa Agropecuária (EMGOPA) and the Cooperativa Agropecuária Mista do Programa de Assentamento Dirigido do Alto Paranaíba (COOPADAP) developed a new cultivar - EMBRAPA 21 - for the States of Goiás, Minas Gerais, Mato Grosso and Federal District. The new cultivar is originated from crossings made in the International Center for Corn and Wheat Development, Mexico. It was introducted in Brazil through line colections and was identified in the trial of the Central Brazil research network as line CPAC 86133. The wheat cultivar Embrapa 21 is recommended for growing in non irrigated areas. It has medium qualities for the bread industry and is resistant to all races of stem and leaf rusts that occur in Brazil. In several experiments in different places and years, the yield of Embrapa 21 was 10% higher than the control BR 24 in Goiás and Federal District and 27% higher than the control BR 26-São Gotardo in Minas Gerais.
publishDate 1998
dc.date.none.fl_str_mv 1998-07-01
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4924/7081
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.7, jul. 1998; 1209-1213
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.7, jul. 1998; 1209-1213
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416653627719680