Hygroscopicity of freeze-dried guava powder

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Roberto F. de
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Cal-Vidal, José
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15216
Resumo: The hygroscopic behavior of freeze-dried guava (Psidium guajava L.) powder was studied considering the kinetics of water sorption in several environmental conditions of relative humidity (25%, 50%, 75% and 100%) and temperature (10°C, 25°C, 40°C and 55°C). From the obtained data, the heat of adsorption was estimated and, by using the Caurie equation (1970), the optimal level of humidity for the maximum product stability was determined.
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spelling Hygroscopicity of freeze-dried guava powderHigroscopicidade de pó de goiaba liofilizadakinetics of water sorption; relative humidity; heat of adsorption; psidium guajavacinética da absorção; umidade relativa; calor de adsorção; psidium guajavaThe hygroscopic behavior of freeze-dried guava (Psidium guajava L.) powder was studied considering the kinetics of water sorption in several environmental conditions of relative humidity (25%, 50%, 75% and 100%) and temperature (10°C, 25°C, 40°C and 55°C). From the obtained data, the heat of adsorption was estimated and, by using the Caurie equation (1970), the optimal level of humidity for the maximum product stability was determined.O comportamento higroscópico de pó de goiaba (Psidium guajava L.) liofilizada foi estudado tomando por base a cinética de absorção d'água do produto, exposto a umidades relativas de 25%, 50%, 75% e 100%, e a temperaturas de 10°C, 25°C, 40°C e 55 °C. A partir dos dados obtidos foram efetuados os cálculos do calor de adsorção e, por meio da equação de Caurie (1970), foi determinado o nível de umidade que confere ao produto máxima estabilidade.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCarvalho, Roberto F. deCal-Vidal, José2014-04-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15216Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.20, n.4, abr. 1985; 455-460Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.20, n.4, abr. 1985; 455-4601678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15216/9042info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-17T11:50:41Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/15216Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-17T11:50:41Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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