β-glucan content in white oat cultivars grown in different environments
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/7371 |
Resumo: | βIn the 2007 and 2008 seasons, 15 white oat cultivars were grown in Augusto Pestana, Capão do Leão and Passo Fundo municipalities, state of Rio Grande do Sul, Brazil. It was used a randomized complete block design, with four replicates and 3-m2 plots. Genotype performance varied according to the region and year of cultivation in relation to b-glucan content in the grain. The genotypes Barbarasul, Brisasul, UFRGS 19, UPFA 22, URS 20, URS 22 and URS Guapa had an ideal biotype, comprising high mean b-glucan content, wide adaptability and phenotypic stability. Significant correlations are observed between b-glucan content and grain and industrial yield. |
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β-glucan content in white oat cultivars grown in different environmentsConteúdo de β-glucana em cultivares de aveia-branca cultivadas em diferentes ambientesAvena sativa; adaptability; functional foods; stability; genotype x environment interaction; grain qualityAvena sativa; adaptabilidade; alimento funcional; estabilidade; interação genótipo x ambiente; qualidade de grãoβIn the 2007 and 2008 seasons, 15 white oat cultivars were grown in Augusto Pestana, Capão do Leão and Passo Fundo municipalities, state of Rio Grande do Sul, Brazil. It was used a randomized complete block design, with four replicates and 3-m2 plots. Genotype performance varied according to the region and year of cultivation in relation to b-glucan content in the grain. The genotypes Barbarasul, Brisasul, UFRGS 19, UPFA 22, URS 20, URS 22 and URS Guapa had an ideal biotype, comprising high mean b-glucan content, wide adaptability and phenotypic stability. Significant correlations are observed between b-glucan content and grain and industrial yield.O objetivo deste trabalho foi caracterizar cultivares de aveia-branca quanto ao conteúdo de B-Glucana nos grãos, determinar sua relação com a produtividade e o rendimento industrial de grãos, e definir os parâmetros de adaptabilidade e estabilidade para esses caracteres. Nas safras de 2007 e 2008, foram cultivadas 15 cultivares de aveia-branca nos municípios de Augusto Pestana, Capão do Leão e Passo Fundo, no Rio Grande do Sul, seguindo delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições constituídas por parcelas úteis de 3 m2. De maneira geral, os genótipos apresentaram desempenho variável de acordo com a região e o ano de cultivo, para conteúdo de b-glucana no grão. As cultivares Barbarasul, Brisasul, UFRGS 19, UPFA 22, URS 20, URS 22 e URS Guapa apresentam biótipo ideal, com elevado conteúdo médio de b-glucana no grão, ampla adaptabilidade e elevada estabilidade fenotípica. Foram constatadas relações significativas entre o conteúdo de b-glucana no grão e a produtividade e o rendimento industrial de grãos.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCNPq, CAPES, Fapergs, Fundação Pró-Sementes de Apoio à PesquisaCrestani, MaraisaCarvalho, Fernando Irajá Félix deOliveira, Antonio Costa deSilva, José Antonio Gonzales daGutkoski, Luis CarlosSartori, João FranciscoBarbieri, Rosa LíaBaretta, Diego2011-01-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/7371Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.45, n.3, mar. 2010; 261-268Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.45, n.3, mar. 2010; 261-2681678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/7371/6014https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/7371/3191https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/7371/3193info:eu-repo/semantics/openAccess2014-10-17T16:26:57Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/7371Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-10-17T16:26:57Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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