Periods of coexistence of weeds with carrot grown with and without black oat straw

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lang, Michele Cristina
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Barbosa, Jaqueline de Araújo, Ferreira, Silvio Douglas, Baptistão, Amanda Regina Godoy, Costa, Neumarcio Vilanova da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27167
Resumo: The objective of this work was to evaluate the effect of black oat (Avena strigosa) straw on the period prior to the interference (PPI) of weeds in the 'Alvorada' carrot (Daucus carota) crop. The experiment was carried out in a randomized complete block design, in a 2×5 factorial arrangement, with five replicates. The following two factors were evaluated in the 2016/2017 and 2017/2018 crop years: soil cover, with and without 10 Mg ha-1 black oat straw; and periods of coexistence with weeds – 0, 15, 30, 60, and 120 days after emergence (DAE). To determine the PPI, a loss of 5% in the commercial yield of carrot roots was considered as acceptable. At the end of the crop cycle, straw reduced the total dry mass of weeds by 43.5 and 67.5%, respectively, in the first and second crop years. The PPI of the crops with and without straw was, respectively, 2.0 and 1.5 DAE in the first crop year and 17 and 6.0 DAE in the second. The use of black oat straw increases the PPI for the 'Alvorada' carrot crop.
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spelling Periods of coexistence of weeds with carrot grown with and without black oat strawPeríodos de convivência de plantas daninhas com cenoura cultivada com e sem palhada de aveia-pretaAvena strigosa; Daucus carota; integrated management; no-tillage; weed competitionAvena strigosa; Daucus carota; manejo integrado; plantio direto; matocompetiçãoThe objective of this work was to evaluate the effect of black oat (Avena strigosa) straw on the period prior to the interference (PPI) of weeds in the 'Alvorada' carrot (Daucus carota) crop. The experiment was carried out in a randomized complete block design, in a 2×5 factorial arrangement, with five replicates. The following two factors were evaluated in the 2016/2017 and 2017/2018 crop years: soil cover, with and without 10 Mg ha-1 black oat straw; and periods of coexistence with weeds – 0, 15, 30, 60, and 120 days after emergence (DAE). To determine the PPI, a loss of 5% in the commercial yield of carrot roots was considered as acceptable. At the end of the crop cycle, straw reduced the total dry mass of weeds by 43.5 and 67.5%, respectively, in the first and second crop years. The PPI of the crops with and without straw was, respectively, 2.0 and 1.5 DAE in the first crop year and 17 and 6.0 DAE in the second. The use of black oat straw increases the PPI for the 'Alvorada' carrot crop.O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da palhada de aveia-preta (Avena strigosa) sobre o período anterior à interferência (PAI) de plantas daninhas na cultura da cenoura 'Alvorada' (Daucus carota). O experimento foi realizado em delineamento de blocos ao acaso, em arranjo fatorial 2×5, com cinco repetições. Os dois seguintes fatores foram avaliados nos anos de cultivo de 2016/2017 e 2017/2018: cobertura de solo com e sem 10 Mg ha-1 de palhada de aveia-preta; e períodos de coexistência com as plantas daninhas – 0, 15, 30, 60 e 120 dias após a emergência (DAE). Para determinar o PAI, considerou-se como aceitável a perda de 5% na produtividade comercial de raízes da cenoura. Ao final do ciclo da cultura, a palhada reduziu a massa seca total de plantas daninhas em 43,5 e 67,5%, respectivamente, no primeiro e no segundo ano de cultivo. O PAI dos cultivos com e sem palhada foi, respectivamente, de 2,0 e 1,5 DAE no primeiro ano e de 17 e 6,0 DAE no segundo. O uso da palhada de aveia-preta aumenta o PAI para cultura da cenoura 'Alvorada'.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES, Code 001)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes, Código 001)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Lang, Michele CristinaBarbosa, Jaqueline de AraújoFerreira, Silvio DouglasBaptistão, Amanda Regina GodoyCosta, Neumarcio Vilanova da2022-12-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27167Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.57, Jan./Dec., 2022: Publicação contínua em volume anual; e02897Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.57, Jan./Dec., 2022: Publicação contínua em volume anual; e028971678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27167/15116Direitos autorais 2022 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-01-23T13:40:16Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27167Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2023-01-23T13:40:16Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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