Soil chemical attributes restricting grain yield in Oxisols under no-tillage system
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Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26102 |
Resumo: | The objective of this work was to identify soil chemical attributes restricting grain yield in Oxisols under the no-tillage system, using directed soil sampling. High, medium, and low yield zones were defined in two agricultural fields using historical yield data of several crops. The yield zones were defined based on the harvest maps of the following crops: corn in 2008/2009, white oat in 2009, and corn in 2012/2013 in field I, with 117.70 ha; and corn in 2009/2010, soybean in 2010/2011, and wheat in 2012 in field II, with 107.30 ha. Soil sampling points were georeferenced in each yield zone, where samples were collected at eight soil depths, spaced 0.05 m apart, totaling 80 variables. Low yields were associated with low cation exchange capacity, low phosphorus and organic matter contents, and high clay content. In both studied fields, the highest organic matter content in the subsurface layers was the main indicator of high yield. Soil sampling considering yield zones is an efficient strategy to identify chemical attributes restricting grain yield and also allows guiding more precise site-specific interventions. |
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Soil chemical attributes restricting grain yield in Oxisols under no-tillage systemAtributos químicos do solo restritivos à produtividade de grãos em Latossolo sob sistema plantio diretoorganic matter; precision agriculture; site-specific management; soil fertility; soil sampling; yield zonesmatéria orgânica; agricultura de precisão; manejo sítio-específico; fertilidade do solo; amostragem de solo; zonas de produçãoThe objective of this work was to identify soil chemical attributes restricting grain yield in Oxisols under the no-tillage system, using directed soil sampling. High, medium, and low yield zones were defined in two agricultural fields using historical yield data of several crops. The yield zones were defined based on the harvest maps of the following crops: corn in 2008/2009, white oat in 2009, and corn in 2012/2013 in field I, with 117.70 ha; and corn in 2009/2010, soybean in 2010/2011, and wheat in 2012 in field II, with 107.30 ha. Soil sampling points were georeferenced in each yield zone, where samples were collected at eight soil depths, spaced 0.05 m apart, totaling 80 variables. Low yields were associated with low cation exchange capacity, low phosphorus and organic matter contents, and high clay content. In both studied fields, the highest organic matter content in the subsurface layers was the main indicator of high yield. Soil sampling considering yield zones is an efficient strategy to identify chemical attributes restricting grain yield and also allows guiding more precise site-specific interventions.O objetivo deste trabalho foi identificar atributos químicos do solo restritivos à produtividade de grãos em Latossolos sob sistema plantio direto, com uso de amostragem de solo dirigida. Foram definidas zonas de alta, média e baixa produtividade, em duas áreas agrícolas, por meio de um histórico de produtividade de diferentes culturas. As zonas de produtividade foram definidas de acordo com mapas de colheita das seguintes culturas: milho em 2008/2009, aveia-branca em 2009 e milho em 2012/2013, na área I, com 117,70 ha; e milho em 2009/2010, soja em 2010/2011 e trigo em 2012, na área II, com 107,30 ha. Os pontos de amostragem de solo foram georreferenciados em cada zona de produtividade, onde as amostras foram coletadas a oito profundidades, espaçadas entre si em 0,05 m, tendo totalizado 80 variáveis. Baixas produtividades estiveram associadas à baixa capacidade de troca de cátions, a baixos conteúdos de fósforo e matéria orgânica, e ao elevado conteúdo de argila. Em ambas as áreas estudadas, o maior conteúdo de matéria orgânica em camadas subsuperficiais foi o principal indicador de alta produtividade. A amostragem de solo, ao se considerar as zonas de produtividade, é estratégia eficiente para identificação de atributos químicos restritivos à produtividade de grãos e também permite orientar intervenções sitio-específicas mais precisas.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq, process no. 140508/2015-5, 140275/2016-9, 141144/2017-3, 140550/2018-6)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes, process no. 88881.132762/2016-01)Corassa, Geomar MateusSanti, Antônio LuísSilva, Vanderlei Rodrigues daBaron, Felipe ArthurReimche, Geovane BoschmannFioresi, DejalesDella Flora, Diandra Pinto2018-12-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26102Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.53, n.11, nov. 2018; 1203-1212Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.53, n.11, nov. 2018; 1203-12121678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26102/14330https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/26102/17788Direitos autorais 2018 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2018-12-17T19:23:28Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/26102Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2018-12-17T19:23:28Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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