Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding period

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rabenschlag de Brum, Paulo Antônio
Data de Publicação: 1998
Outros Autores: Penz Junior, Antônio Mário, Guidoni, Antônio Lourenço, Teixeira Albino, Luiz Fernando, Bello Fialho, Flávio
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4971
Resumo: The objetive of this work was to determine the dietary protein requirement for broiler breeders during their breeding period. Two broiler breeder lines were submitted to isocaloric diets, with levels of crude protein (CP) of 12.0; 13.5; 15.0; 16.5 and 18.0%, from 24th to 56th week of age. A linear effect of crude protein level on egg weight was observed only at the 32nd week of age. CP level did not affect the total number of eggs produced, bird live weight, and bird carcass composition. The results indicate that it is possible to use diets containing as little as 12% of CP for broiler breeder hens from the 24th to 56th week of age.
id EMBRAPA-4_dc97e47eca81403cbf620e6d22e80b05
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4971
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding periodExigência de proteína em dietas para reprodutoras de frangos de corte durante a fase de produçãonutricional requirements; nutrition; breeder birdsexigências nutricionais; nutrição; galinhas reprodutorasThe objetive of this work was to determine the dietary protein requirement for broiler breeders during their breeding period. Two broiler breeder lines were submitted to isocaloric diets, with levels of crude protein (CP) of 12.0; 13.5; 15.0; 16.5 and 18.0%, from 24th to 56th week of age. A linear effect of crude protein level on egg weight was observed only at the 32nd week of age. CP level did not affect the total number of eggs produced, bird live weight, and bird carcass composition. The results indicate that it is possible to use diets containing as little as 12% of CP for broiler breeder hens from the 24th to 56th week of age.Objetivou-se, no presente estudo, determinar a exigência de proteínas na dieta para reprodutoras de frangos de corte durante a fase da reprodução. Duas linhagens de reprodutoras de frangos de corte foram submetidas a dietas isocalóricas, com níveis de proteína bruta (PB) de 12,0; 13,5; 15,0; 16,5 e 18,0%, da 24a à 56a semana de idade. Foi observado um efeito linear dos níveis de PB no peso dos ovos somente na 32a semana de idade. Não houve diferenças entre tratamentos quanto ao número de ovos, quanto ao peso corporal e quanto à composição de suas carcaças. Conclui-se que é possível utilizar dietas com 12% de PB para reprodutoras no período da 24a à 56asemana de idade.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraRabenschlag de Brum, Paulo AntônioPenz Junior, Antônio MárioGuidoni, Antônio LourençoTeixeira Albino, Luiz FernandoBello Fialho, Flávio1998-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4971Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.8, ago. 1998; 1389-1397Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.8, ago. 1998; 1389-13971678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4971/7115info:eu-repo/semantics/openAccess2015-01-19T16:56:55Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4971Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2015-01-19T16:56:55Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding period
Exigência de proteína em dietas para reprodutoras de frangos de corte durante a fase de produção
title Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding period
spellingShingle Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding period
Rabenschlag de Brum, Paulo Antônio
nutricional requirements; nutrition; breeder birds
exigências nutricionais; nutrição; galinhas reprodutoras
title_short Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding period
title_full Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding period
title_fullStr Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding period
title_full_unstemmed Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding period
title_sort Crude protein requirements for broiler breeder hens during the breeding period
author Rabenschlag de Brum, Paulo Antônio
author_facet Rabenschlag de Brum, Paulo Antônio
Penz Junior, Antônio Mário
Guidoni, Antônio Lourenço
Teixeira Albino, Luiz Fernando
Bello Fialho, Flávio
author_role author
author2 Penz Junior, Antônio Mário
Guidoni, Antônio Lourenço
Teixeira Albino, Luiz Fernando
Bello Fialho, Flávio
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Rabenschlag de Brum, Paulo Antônio
Penz Junior, Antônio Mário
Guidoni, Antônio Lourenço
Teixeira Albino, Luiz Fernando
Bello Fialho, Flávio
dc.subject.por.fl_str_mv nutricional requirements; nutrition; breeder birds
exigências nutricionais; nutrição; galinhas reprodutoras
topic nutricional requirements; nutrition; breeder birds
exigências nutricionais; nutrição; galinhas reprodutoras
description The objetive of this work was to determine the dietary protein requirement for broiler breeders during their breeding period. Two broiler breeder lines were submitted to isocaloric diets, with levels of crude protein (CP) of 12.0; 13.5; 15.0; 16.5 and 18.0%, from 24th to 56th week of age. A linear effect of crude protein level on egg weight was observed only at the 32nd week of age. CP level did not affect the total number of eggs produced, bird live weight, and bird carcass composition. The results indicate that it is possible to use diets containing as little as 12% of CP for broiler breeder hens from the 24th to 56th week of age.
publishDate 1998
dc.date.none.fl_str_mv 1998-08-01
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4971
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4971
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4971/7115
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.8, ago. 1998; 1389-1397
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.8, ago. 1998; 1389-1397
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416704803471360