Effects of ammoniation on the quality of tropical grass hays
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1991 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3455 |
Resumo: | Molassesgrass (Melinis minutiflora Beauv.) and Brachiaria decumbens Stapf (signalgrass) harvested in the post-flowering period were treated with 0, 2, 4 and 6% anhydrous ammonia for 30 or 45 days and thereafter subjected to aeration for 0, 15, 30, 45 and 60 days to study their quality. No effects (P > 0.05) of treatment periods on chemical composition and digestibility of the hays were observed. Ammoniation did not alter (P > 0.05) ADF, cellulose or lignin levels but caused a decrease (P < 0.05) in NDF and hemicellulose levels. Total nitrogen (TN), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN) and in vitro dry matter digestibility (IVDMD) increased (P < 0.05) with ammoniation. Total nitrogen (TN) levels and digestibility diminished (P < 0.05) in response to aeration during storage from 0 to 60 days. |
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Effects of ammoniation on the quality of tropical grass haysEfeitos da amonização sobre a qualidade dos fenos de gramíneas tropicaisammonia levels; treatment periods; aeration periodsníveis de amônia; períodos de tratamento; períodos de aeraçãoMolassesgrass (Melinis minutiflora Beauv.) and Brachiaria decumbens Stapf (signalgrass) harvested in the post-flowering period were treated with 0, 2, 4 and 6% anhydrous ammonia for 30 or 45 days and thereafter subjected to aeration for 0, 15, 30, 45 and 60 days to study their quality. No effects (P > 0.05) of treatment periods on chemical composition and digestibility of the hays were observed. Ammoniation did not alter (P > 0.05) ADF, cellulose or lignin levels but caused a decrease (P < 0.05) in NDF and hemicellulose levels. Total nitrogen (TN), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN) and in vitro dry matter digestibility (IVDMD) increased (P < 0.05) with ammoniation. Total nitrogen (TN) levels and digestibility diminished (P < 0.05) in response to aeration during storage from 0 to 60 days.Capim-gordura (Melinis minutiflora P. de Beauv.) e capim-braquiária (Brachiaria decumbens Stapf) foram fenados no período de pós-florescimento, e tratados com 0, 2, 4 e 6% de amônia anidra durante 30 e 45 dias, e, em seguida, submetidos a aeração por 0, 15, 30, 45 e 60 dias, para estudo da qualidade dos fenos. Não foram verificados efeitos dos períodos de tratamento (P > 0,05) sobre a composição química e sobre a digestibilidade dos fenos. A amonização não alterou (P > 0,05) os teores de fibra em detergente ácido (FDA), celulose e lignina, mas causou decréscimo (P < 0,05) nos níveis de hemicelulose e fibra em detergente neutro (FDN). O N total, N insolúvel em detergente ácido (NIDA) e a digestibilidade in vitro de matéria seca (DIVMS) aumentaram (P < 0,05) com a aplicação de amônia. Os teores de N total e a digestibilidade diminuíram (P < 0,05) em resposta à aeração durante o período de armazenamento por 0 a 60 dias.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraReis, Ricardo AndradeGarcia, RasmoQueiroz, Augusto César deSilva, Dirceu Jorge daFerreira, Joel Queiroga1991-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3455Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.26, n.8, ago. 1991; 1183-1191Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.26, n.8, ago. 1991; 1183-11911678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3455/788info:eu-repo/semantics/openAccess2010-06-18T16:04:02Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/3455Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2010-06-18T16:04:02Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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