Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
Texto Completo: | http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1154643 |
Resumo: | This work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e podem ser considerados uma boa fonte de ácido ascórbico (vitamina C). Além disso, sua composição química apresentou compostos fenólicos, como ácido gálico e antocianinas. Assim, essa fruta brasileira subutilizada se destaca como fonte de compostos bioativos, apresentando um bom potencial como alimento funcional, principalmente devido ao alto teor de licopeno. |
id |
EMBR_04d32a70d7747d09afcb74c85282c2b5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1154643 |
network_acronym_str |
EMBR |
network_name_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository_id_str |
2154 |
spelling |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.HPLC PDAÁcido fenólicoÁcido ascórbicoLicopenoCLAE DADMyrtaceaeCarotenóidePigmentoCarotenoidsPhenolic acidsAscorbic acidLycopenePigmentsThis work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e podem ser considerados uma boa fonte de ácido ascórbico (vitamina C). Além disso, sua composição química apresentou compostos fenólicos, como ácido gálico e antocianinas. Assim, essa fruta brasileira subutilizada se destaca como fonte de compostos bioativos, apresentando um bom potencial como alimento funcional, principalmente devido ao alto teor de licopeno.Compostos bioativos de frutos de Eugenia punicifolia: uma rica fonte de licopeno.ELAINE CRISTINA DE OLIVEIRA BRAGA, UNIRIO; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; VÍCTOR DE CARVALHO MARTINS, UFRRJ; MARCELO DA COSTA SOUZA, UFRRJ; ALEXANDRE PORTE, UNIRIO; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA.BRAGA, E. C. DE O.PACHECO, S.SANTIAGO, M. C. P. de A.GODOY, R. L. de O.JESUS, M. S. C. deMARTINS, V. DE C.SOUZA, M. DA C.PORTE, A.BORGUINI, R. G.2023-06-27T12:37:02Z2023-06-27T12:37:02Z2023-06-272023info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleBrazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022130, 2023.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1154643ttps://doi.org/10.1590/1981-6723.13022enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2023-06-27T12:37:02Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1154643Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542023-06-27T12:37:02falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542023-06-27T12:37:02Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene. |
title |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene. |
spellingShingle |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene. BRAGA, E. C. DE O. HPLC PDA Ácido fenólico Ácido ascórbico Licopeno CLAE DAD Myrtaceae Carotenóide Pigmento Carotenoids Phenolic acids Ascorbic acid Lycopene Pigments |
title_short |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene. |
title_full |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene. |
title_fullStr |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene. |
title_full_unstemmed |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene. |
title_sort |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene. |
author |
BRAGA, E. C. DE O. |
author_facet |
BRAGA, E. C. DE O. PACHECO, S. SANTIAGO, M. C. P. de A. GODOY, R. L. de O. JESUS, M. S. C. de MARTINS, V. DE C. SOUZA, M. DA C. PORTE, A. BORGUINI, R. G. |
author_role |
author |
author2 |
PACHECO, S. SANTIAGO, M. C. P. de A. GODOY, R. L. de O. JESUS, M. S. C. de MARTINS, V. DE C. SOUZA, M. DA C. PORTE, A. BORGUINI, R. G. |
author2_role |
author author author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
ELAINE CRISTINA DE OLIVEIRA BRAGA, UNIRIO; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; VÍCTOR DE CARVALHO MARTINS, UFRRJ; MARCELO DA COSTA SOUZA, UFRRJ; ALEXANDRE PORTE, UNIRIO; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA. |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
BRAGA, E. C. DE O. PACHECO, S. SANTIAGO, M. C. P. de A. GODOY, R. L. de O. JESUS, M. S. C. de MARTINS, V. DE C. SOUZA, M. DA C. PORTE, A. BORGUINI, R. G. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
HPLC PDA Ácido fenólico Ácido ascórbico Licopeno CLAE DAD Myrtaceae Carotenóide Pigmento Carotenoids Phenolic acids Ascorbic acid Lycopene Pigments |
topic |
HPLC PDA Ácido fenólico Ácido ascórbico Licopeno CLAE DAD Myrtaceae Carotenóide Pigmento Carotenoids Phenolic acids Ascorbic acid Lycopene Pigments |
description |
This work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e podem ser considerados uma boa fonte de ácido ascórbico (vitamina C). Além disso, sua composição química apresentou compostos fenólicos, como ácido gálico e antocianinas. Assim, essa fruta brasileira subutilizada se destaca como fonte de compostos bioativos, apresentando um bom potencial como alimento funcional, principalmente devido ao alto teor de licopeno. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-06-27T12:37:02Z 2023-06-27T12:37:02Z 2023-06-27 2023 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022130, 2023. http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1154643 ttps://doi.org/10.1590/1981-6723.13022 |
identifier_str_mv |
Brazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022130, 2023. ttps://doi.org/10.1590/1981-6723.13022 |
url |
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1154643 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
collection |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
cg-riaa@embrapa.br |
_version_ |
1794503546759020544 |