Quantitative trait loci mapping for meat quality traits in swine chromosome 6.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: PIRES, A. V.
Data de Publicação: 2005
Outros Autores: LOPES, P. S., GUIMARAES, S. E. F., GUIMARAES, C. T., GOMIDE, L. A. M., BENEVENUTO JUNIOR, A. A., CARMO, F. M. S.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/489204
Resumo: The current study was carried out to perform QTL mapping on swine chromosome 6 (SSC6) associated to meat quality traits. The F2 population was produced by outbreed crossing using two native Brazilian breed Piau boars and 18 commercial sows. A total of 557 F2 animals were genotyped for 13 microsatellite markers. The traits evaluated on the F2 population were: pH measured 45 minutes and 24 hours post mortem (pH 45, pH24, respectively), drip loss (DL), cooking loss (CL), total loss (TL), intramuscular fat content (IMF), objective tenderness (OT), lightness (L), redness (A), yellowness (B), hue angle (h) and chrome (c). Data were analyzed by multiple regression developed for analysis of outbreed line crosses, using the QTL Express Software. Significant QTL were detected for pH45 and DL traits, and suggestive QTL for DL. QTL were not found for other traits. The pH45 and DL traits may be under the influence of one gene or a gene group located at about 76, 88 and 97cM. More markers should be included in the regions where F-value peaks and suggestive QTL for the DL trait were detected to ascertain whether they are real QTL. Realizou-se o mapeamento de QTL no cromossomo 6 suíno (SSC6), associado às características de qualidade da carne. Um total de 557 animais de uma população F2 foi obtido do cruzamento entre dois machos da raça nativa brasileira Piau e 18 fêmeas comerciais, cujos genótipos foram obtidos para 13 marcadores microssatélites. As características avaliadas na F2 foram pH, medido 45 minutos e 24 horas post-mortem (pH45 e pH24, respectivamente); perda por gotejamento (DL); perda por cozimento (CL); perda total (TL); gordura intramuscular (IMF); maciez objetiva (OT); luminosidade (L); índice de vermelho (A); índice de amarelo (B); tonalidade de cor (h); e índice de saturação (c). Utilizou-se o método de regressão por intervalo de mapeamento, por meio do programa QTL Express. Foram detectados QTLs significativos para pH45 e DL, sugestivos para DL, e não foram encontrados QTLs para as demais características. Constatou-se que grupos gênicos, localizados em torno de 76, 88 e 97cM, podem atuar no pH45 e no DL. Nas regiões dos picos da estatística F, onde se verificaram QTLs sugestivos para DL, devem ser incluídos mais marcadores, para confirmar a presença de QTLs.
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