Storage potential of African mahogany seeds under different environmental and packaging conditions.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: ROMANOSKI, V. S.
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: MICHELON, T. B., VIEIRA, E. S. N., PANOBIANCO, M.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1158787
https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v27n6p457-462
Resumo: ABSTRACT African mahogany (Khaya grandifoliola) is a forest species with excellent wood quality. Due to the increasing demand for viable seeds in forest production programs, the storage capacity of this species must be evaluated. Therefore, this study aimed to determine the appropriate environmental and packaging conditions for the storage of African mahogany seeds. Initially, the water content of the seeds, germination rate, and seedling length were determined in two environments (cold chamber and laboratory), two packages (polyethylene and glass), and three storage periods (72, 144, and 216 d) as well as in additional treatment without storage. The variables analyzed during storage were water content, germination capacity, germination speed index, and seedling length. The experiment was conducted in a completely random design with four repetitions in a split-plot scheme and an additional treatment of 2 × 3 × 2 + 1. African mahogany seeds stored in a cold chamber (6 °C and 72% relative humidity) in a polyethylene packaging maintained their physiological quality for 216 d. RESUMO O mogno africano (Khaya grandifoliola) é uma espécie florestal que apresenta excelente qualidade madeireira. Com a crescente demanda por sementes viáveis para atender programas de produção florestal, tem-se observado a necessidade de estudos sobre a capacidade de armazenamento dessa espécie. O objetivo deste trabalho foi determinar as condições adequadas de ambiente e embalagem para o armazenamento de sementes de mogno africano. Inicialmente, o grau de umidade das sementes; a germinação e o comprimento de plântulas foram determinados. Foram testados dois ambientes - câmara fria e laboratório; duas embalagens (polietileno e vidro); e três períodos de armazenamento (72, 144 e 216 dias). As variáveis analisadas no armazenamento foram: grau de umidade, porcentagem de germinação, índice de velocidade de germinação (IVG) e comprimento de plântulas. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições em parcelas subdivididas e tratamento adicional 2 × 3 × 2 + 1. As sementes de mogno africano armazenadas em ambiente de câmara fria (6 °C e 72% UR) em embalagem de polietileno mantiveram a qualidade fisiológica por 216 dias.
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