In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Agropecuária Catarinense (Online) |
Texto Completo: | https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/861 |
Resumo: | The objetive of this study was to isolate bacteria from rhizoplane, rhizosphere and tunic of garlicbulbs from several cultivation sites and to evaluate the capacity to colonize garlic roots in vitro conditions. ‘Chonan’ and ‘Roxo Caxiense’ garlic bulbs were microbiolized in bacterial suspension during a period of 5.5 hours,deposited in tubes with agar-water 0.8% and maintained in growth chamber at 24 ± 2oC for 20 days when the percentage of colonized roots were evaluated. Isolate EHA/113 colonized about 96% of ‘Chonan’ and isolate EHA/ 109 colonized 75% of ‘Roxo Caxiense’. |
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In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivarsSeleção in vitro de rizobactérias com potencial de colonização em raízes de alho nas cultivares Chonan e Roxo CaxienseAllium sativum L.bactériarizoplanorizosfera.Allium sativum L.bacteriarhizoplanerhizosphereThe objetive of this study was to isolate bacteria from rhizoplane, rhizosphere and tunic of garlicbulbs from several cultivation sites and to evaluate the capacity to colonize garlic roots in vitro conditions. ‘Chonan’ and ‘Roxo Caxiense’ garlic bulbs were microbiolized in bacterial suspension during a period of 5.5 hours,deposited in tubes with agar-water 0.8% and maintained in growth chamber at 24 ± 2oC for 20 days when the percentage of colonized roots were evaluated. Isolate EHA/113 colonized about 96% of ‘Chonan’ and isolate EHA/ 109 colonized 75% of ‘Roxo Caxiense’. O objetivo deste trabalho foi isolar bactérias provenientes do rizoplano, da rizosfera e de túnicas de bulbo de alho de diversos locais de cultivo e avaliar a capacidade de colonização em raízes de alho nas condições invitro. Bulbilhos de alho cultivar Chonan e Roxo Caxiense foram microbiolizados em suspensão bacteriana correspondente durante um período de 5,5 horas e após foram depositados em tubos de ensaio contendo ágar-água 0,8%. Posteriormente, foram acondicionados em câmara de crescimento a 24 ± 2oC, e após 20 dias quantificou-se aporcentagem de raízes colonizadas em relação ao número total de raízes emergidas. Constatou-se que o isolado EHA/113 apresentou aproximadamente 96% de raízes colonizadas na cultivar Chonan, e na ‘Roxo Caxiense’ o isolado EHA/109 colonizou 75% das raízes. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2021-02-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/861Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 21 No. 2 (2008); 91-94Agropecuária Catarinense; v. 21 n. 2 (2008); 91-942525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/861/766Copyright (c) 2008 Revista Agropecuária Catarinensehttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMarcuzzo, Leandro LuizCezar, Rosane Garcez Scolaro, Adriana Maria Tomazi 2021-02-13T02:36:16Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/861Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2021-02-13T02:36:16Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false |
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