In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Marcuzzo, Leandro Luiz
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Cezar, Rosane Garcez, Scolaro, Adriana Maria Tomazi
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Agropecuária Catarinense (Online)
Texto Completo: https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/861
Resumo: The objetive of this study was to isolate bacteria from rhizoplane, rhizosphere and tunic of garlicbulbs from several cultivation sites and to evaluate the capacity to colonize garlic roots in vitro conditions. ‘Chonan’ and ‘Roxo Caxiense’ garlic bulbs were microbiolized in bacterial suspension during a period of 5.5 hours,deposited in tubes with agar-water 0.8% and maintained in growth chamber at 24 ± 2oC for 20 days when the percentage of colonized roots were evaluated. Isolate EHA/113 colonized about 96% of ‘Chonan’ and isolate EHA/ 109 colonized 75% of ‘Roxo Caxiense’.
id EPAGRI_0c46ed50fb6a750538e2fa5e554ea2ae
oai_identifier_str oai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/861
network_acronym_str EPAGRI
network_name_str Agropecuária Catarinense (Online)
repository_id_str
spelling In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivarsSeleção in vitro de rizobactérias com potencial de colonização em raízes de alho nas cultivares Chonan e Roxo CaxienseAllium sativum L.bactériarizoplanorizosfera.Allium sativum L.bacteriarhizoplanerhizosphereThe objetive of this study was to isolate bacteria from rhizoplane, rhizosphere and tunic of garlicbulbs from several cultivation sites and to evaluate the capacity to colonize garlic roots in vitro conditions. ‘Chonan’ and ‘Roxo Caxiense’ garlic bulbs were microbiolized in bacterial suspension during a period of 5.5 hours,deposited in tubes with agar-water 0.8% and maintained in growth chamber at 24 ± 2oC for 20 days when the percentage of colonized roots were evaluated. Isolate EHA/113 colonized about 96% of ‘Chonan’ and isolate EHA/ 109 colonized 75% of ‘Roxo Caxiense’. O objetivo deste trabalho foi isolar bactérias provenientes do rizoplano, da rizosfera e de túnicas de bulbo de alho de diversos locais de cultivo e avaliar a capacidade de colonização em raízes de alho nas condições invitro. Bulbilhos de alho cultivar Chonan e Roxo Caxiense foram microbiolizados em suspensão bacteriana correspondente durante um período de 5,5 horas e após foram depositados em tubos de ensaio contendo ágar-água 0,8%. Posteriormente, foram acondicionados em câmara de crescimento a 24 ± 2oC, e após 20 dias quantificou-se aporcentagem de raízes colonizadas em relação ao número total de raízes emergidas. Constatou-se que o isolado EHA/113 apresentou aproximadamente 96% de raízes colonizadas na cultivar Chonan, e na ‘Roxo Caxiense’ o isolado EHA/109 colonizou 75% das raízes. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2021-02-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/861Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 21 No. 2 (2008); 91-94Agropecuária Catarinense; v. 21 n. 2 (2008); 91-942525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/861/766Copyright (c) 2008 Revista Agropecuária Catarinensehttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMarcuzzo, Leandro LuizCezar, Rosane Garcez Scolaro, Adriana Maria Tomazi 2021-02-13T02:36:16Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/861Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2021-02-13T02:36:16Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false
dc.title.none.fl_str_mv In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars
Seleção in vitro de rizobactérias com potencial de colonização em raízes de alho nas cultivares Chonan e Roxo Caxiense
title In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars
spellingShingle In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars
Marcuzzo, Leandro Luiz
Allium sativum L.
bactéria
rizoplano
rizosfera.
Allium sativum L.
bacteria
rhizoplane
rhizosphere
title_short In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars
title_full In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars
title_fullStr In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars
title_full_unstemmed In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars
title_sort In vitro selection of rhizobacteria with potential for colonizing garlic roots of Chonan and Roxo Caxiense cultivars
author Marcuzzo, Leandro Luiz
author_facet Marcuzzo, Leandro Luiz
Cezar, Rosane Garcez
Scolaro, Adriana Maria Tomazi
author_role author
author2 Cezar, Rosane Garcez
Scolaro, Adriana Maria Tomazi
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Marcuzzo, Leandro Luiz
Cezar, Rosane Garcez
Scolaro, Adriana Maria Tomazi
dc.subject.por.fl_str_mv Allium sativum L.
bactéria
rizoplano
rizosfera.
Allium sativum L.
bacteria
rhizoplane
rhizosphere
topic Allium sativum L.
bactéria
rizoplano
rizosfera.
Allium sativum L.
bacteria
rhizoplane
rhizosphere
description The objetive of this study was to isolate bacteria from rhizoplane, rhizosphere and tunic of garlicbulbs from several cultivation sites and to evaluate the capacity to colonize garlic roots in vitro conditions. ‘Chonan’ and ‘Roxo Caxiense’ garlic bulbs were microbiolized in bacterial suspension during a period of 5.5 hours,deposited in tubes with agar-water 0.8% and maintained in growth chamber at 24 ± 2oC for 20 days when the percentage of colonized roots were evaluated. Isolate EHA/113 colonized about 96% of ‘Chonan’ and isolate EHA/ 109 colonized 75% of ‘Roxo Caxiense’.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-02-12
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/861
url https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/861
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/861/766
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2008 Revista Agropecuária Catarinense
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2008 Revista Agropecuária Catarinense
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri
publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri
dc.source.none.fl_str_mv Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 21 No. 2 (2008); 91-94
Agropecuária Catarinense; v. 21 n. 2 (2008); 91-94
2525-6076
0103-0779
reponame:Agropecuária Catarinense (Online)
instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
instacron:EPAGRI
instname_str Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
instacron_str EPAGRI
institution EPAGRI
reponame_str Agropecuária Catarinense (Online)
collection Agropecuária Catarinense (Online)
repository.name.fl_str_mv Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
repository.mail.fl_str_mv editoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br
_version_ 1754917260338659328