Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, Brazil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gonçalves, Gabriel Moreno Bernardo
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Guadagnin, Clístenes Antônio, Ogliari, Juliana Bernardi Bernardi, de Souza, Rosenilda, Lohn, André Felipe, Canci, Adriano, Cardozo, Aline Martins
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Agropecuária Catarinense (Online)
Texto Completo: https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/600
Resumo: Seventeen rice varieties preserved under small-scale farming conditions by familiar farmers in Western Santa Catarina were assessed in Guaraciaba. Wide diversity was identified among varieties based on morphological and physiological traits and agronomic performance analysis. An outstanding variety set showed high potential for using and cropping, while others presented particular values as gene source for breeding programs.
id EPAGRI_1eacba045db399337979aff6f3df7083
oai_identifier_str oai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/600
network_acronym_str EPAGRI
network_name_str Agropecuária Catarinense (Online)
repository_id_str
spelling Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, BrazilCaracterização e avaliação de variedades de arroz de sequeiro conservados por agricultores do Oeste de Santa CatarinaOryza satva L.agricultura familiarvariedades locaisconservação na unidade de produção ruralSeventeen rice varieties preserved under small-scale farming conditions by familiar farmers in Western Santa Catarina were assessed in Guaraciaba. Wide diversity was identified among varieties based on morphological and physiological traits and agronomic performance analysis. An outstanding variety set showed high potential for using and cropping, while others presented particular values as gene source for breeding programs.Dezessete variedades locais de arroz de sequeiro, conservadas por agricultores do Oeste de Santa Catarina, foram avaliadas em Guaraciaba em condições de ambiente de uma unidade de produção familiar. Com base na análise de alguns caracteres morfológicos, fenológicos e agronômicos, foi possível identfcar variações quanto ao desempenho das variedades.Entre as mais promissoras destaca-se um pequeno grupo com elevado potencial para uso e cultvo comercial e outro com valores particulares para ser usado como fonte de genes em programas de melhoramento. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2020-04-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/600Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 26 No. 1 (2013); 63-69Agropecuária Catarinense; v. 26 n. 1 (2013); 63-692525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/600/502Copyright (c) 2020 Revista Agropecuária Catarinenseinfo:eu-repo/semantics/openAccessGonçalves, Gabriel Moreno BernardoGuadagnin, Clístenes AntônioOgliari, Juliana Bernardi Bernardide Souza, RosenildaLohn, André FelipeCanci, AdrianoCardozo, Aline Martins2021-02-17T13:27:31Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/600Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2021-02-17T13:27:31Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false
dc.title.none.fl_str_mv Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, Brazil
Caracterização e avaliação de variedades de arroz de sequeiro conservados por agricultores do Oeste de Santa Catarina
title Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, Brazil
spellingShingle Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, Brazil
Gonçalves, Gabriel Moreno Bernardo
Oryza satva L.
agricultura familiar
variedades locais
conservação na unidade de produção rural
title_short Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, Brazil
title_full Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, Brazil
title_fullStr Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, Brazil
title_full_unstemmed Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, Brazil
title_sort Characterization and evaluation of cultivars of dry-land rice preserved by farmers in the West of Santa Catarina, Brazil
author Gonçalves, Gabriel Moreno Bernardo
author_facet Gonçalves, Gabriel Moreno Bernardo
Guadagnin, Clístenes Antônio
Ogliari, Juliana Bernardi Bernardi
de Souza, Rosenilda
Lohn, André Felipe
Canci, Adriano
Cardozo, Aline Martins
author_role author
author2 Guadagnin, Clístenes Antônio
Ogliari, Juliana Bernardi Bernardi
de Souza, Rosenilda
Lohn, André Felipe
Canci, Adriano
Cardozo, Aline Martins
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Gonçalves, Gabriel Moreno Bernardo
Guadagnin, Clístenes Antônio
Ogliari, Juliana Bernardi Bernardi
de Souza, Rosenilda
Lohn, André Felipe
Canci, Adriano
Cardozo, Aline Martins
dc.subject.por.fl_str_mv Oryza satva L.
agricultura familiar
variedades locais
conservação na unidade de produção rural
topic Oryza satva L.
agricultura familiar
variedades locais
conservação na unidade de produção rural
description Seventeen rice varieties preserved under small-scale farming conditions by familiar farmers in Western Santa Catarina were assessed in Guaraciaba. Wide diversity was identified among varieties based on morphological and physiological traits and agronomic performance analysis. An outstanding variety set showed high potential for using and cropping, while others presented particular values as gene source for breeding programs.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-04-28
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/600
url https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/600
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/600/502
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2020 Revista Agropecuária Catarinense
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2020 Revista Agropecuária Catarinense
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri
publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri
dc.source.none.fl_str_mv Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 26 No. 1 (2013); 63-69
Agropecuária Catarinense; v. 26 n. 1 (2013); 63-69
2525-6076
0103-0779
reponame:Agropecuária Catarinense (Online)
instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
instacron:EPAGRI
instname_str Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
instacron_str EPAGRI
institution EPAGRI
reponame_str Agropecuária Catarinense (Online)
collection Agropecuária Catarinense (Online)
repository.name.fl_str_mv Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
repository.mail.fl_str_mv editoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br
_version_ 1754917259106582528