Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Agropecuária Catarinense (Online) |
Texto Completo: | https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321 |
Resumo: | The present work has the objective of evaluate the morphological characteristics, agronomic and hedonic performance of cassava cultivars. The work was conducted in the municipality of Maravilha/SC. Five cultivars of sweet cassava were analyzed agronomically: SCS261 Ajubá, SCS262 Sempre Pronto, SCS260 Uirapuru, SCS263 Guapo and Aipim Brasil. Parameters of the aerial part, roots and sensorial analysis by tasting test were evaluated. The highest yield root crop was SCS262 Sempre Pronto. The highest aerial part yield was obtained by the cultivar SCS262 Sempre Pronto. The most accepted cultivars were SCS263 Guapo, SCS262 Sempre Pronto and SCS261 Ajubá. Based on the observed characteristics and the results obtained, the cultivar SCS262 Sempre Pronto is indicated for the cultivation in the West of Santa Catarina. |
id |
EPAGRI_54aedef32f57c8a6ff8d4d56dbfa4e0b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/321 |
network_acronym_str |
EPAGRI |
network_name_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarinaCaracterísticas de cinco cultivares de mandioca de mesa produzidas na região Oeste de Santa Catarinaroot productvityproductvity of aerial partsensory analysisProdutividade de raízesProdutividade de parte aéreaAnálise sensorialThe present work has the objective of evaluate the morphological characteristics, agronomic and hedonic performance of cassava cultivars. The work was conducted in the municipality of Maravilha/SC. Five cultivars of sweet cassava were analyzed agronomically: SCS261 Ajubá, SCS262 Sempre Pronto, SCS260 Uirapuru, SCS263 Guapo and Aipim Brasil. Parameters of the aerial part, roots and sensorial analysis by tasting test were evaluated. The highest yield root crop was SCS262 Sempre Pronto. The highest aerial part yield was obtained by the cultivar SCS262 Sempre Pronto. The most accepted cultivars were SCS263 Guapo, SCS262 Sempre Pronto and SCS261 Ajubá. Based on the observed characteristics and the results obtained, the cultivar SCS262 Sempre Pronto is indicated for the cultivation in the West of Santa Catarina.Resumo - O presente trabalho objetivou avaliar as caracteristicas morfológicas, desempenho agronômico e hedônico de cultivares de mandioca de mesa. O trabalho foi conduzido no município de Maravilha/SC. Foram analisados agronomicamente cinco cultivares de mandioca de mesa: SCS261 Ajubá, SCS262 Sempre Pronto, SCS260 Uirapuru, SCS263 Guapo e Aipim Brasil. Foram avaliados os parâmetros de parte aerea, de raízes e análise sensorial por meio de teste de degustação. O cultivar de maior rendimento de raízes foi o SCS262 Sempre Pronto. A maior produtividade de parte aérea foi obtida pelo cultivar SCS262 Sempre Pronto. Os cultivares de maior aceitação foram SCS263 Guapo , SCS262 Sempre Pronto e SCS261 Ajubá. Baseando-se nas características observadas e nos resultados obtidos, o cultivar SCS262 Sempre Pronto é indicada para o cultivo no Oeste de Santa Catarina. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2019-01-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/32110.22491/RAC.2019.v32n1.5Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 32 No. 1 (2019); 49-52Agropecuária Catarinense; v. 32 n. 1 (2019); 49-522525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321/350Copyright (c) 2019 Revista Agropecuária Catarinenseinfo:eu-repo/semantics/openAccessDe Carli, Thiago AugustoCericato, AlceuSordi, AndréBolfe, Fabio PranteFioreze, KellyKlein, ClaudiaDe Carli, Eliane Maria2019-09-09T20:33:09Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/321Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2019-09-09T20:33:09Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina Características de cinco cultivares de mandioca de mesa produzidas na região Oeste de Santa Catarina |
title |
Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina |
spellingShingle |
Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina De Carli, Thiago Augusto root productvity productvity of aerial part sensory analysis Produtividade de raízes Produtividade de parte aérea Análise sensorial |
title_short |
Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina |
title_full |
Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina |
title_fullStr |
Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina |
title_full_unstemmed |
Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina |
title_sort |
Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina |
author |
De Carli, Thiago Augusto |
author_facet |
De Carli, Thiago Augusto Cericato, Alceu Sordi, André Bolfe, Fabio Prante Fioreze, Kelly Klein, Claudia De Carli, Eliane Maria |
author_role |
author |
author2 |
Cericato, Alceu Sordi, André Bolfe, Fabio Prante Fioreze, Kelly Klein, Claudia De Carli, Eliane Maria |
author2_role |
author author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
De Carli, Thiago Augusto Cericato, Alceu Sordi, André Bolfe, Fabio Prante Fioreze, Kelly Klein, Claudia De Carli, Eliane Maria |
dc.subject.por.fl_str_mv |
root productvity productvity of aerial part sensory analysis Produtividade de raízes Produtividade de parte aérea Análise sensorial |
topic |
root productvity productvity of aerial part sensory analysis Produtividade de raízes Produtividade de parte aérea Análise sensorial |
description |
The present work has the objective of evaluate the morphological characteristics, agronomic and hedonic performance of cassava cultivars. The work was conducted in the municipality of Maravilha/SC. Five cultivars of sweet cassava were analyzed agronomically: SCS261 Ajubá, SCS262 Sempre Pronto, SCS260 Uirapuru, SCS263 Guapo and Aipim Brasil. Parameters of the aerial part, roots and sensorial analysis by tasting test were evaluated. The highest yield root crop was SCS262 Sempre Pronto. The highest aerial part yield was obtained by the cultivar SCS262 Sempre Pronto. The most accepted cultivars were SCS263 Guapo, SCS262 Sempre Pronto and SCS261 Ajubá. Based on the observed characteristics and the results obtained, the cultivar SCS262 Sempre Pronto is indicated for the cultivation in the West of Santa Catarina. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-01-22 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321 10.22491/RAC.2019.v32n1.5 |
url |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321 |
identifier_str_mv |
10.22491/RAC.2019.v32n1.5 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321/350 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2019 Revista Agropecuária Catarinense info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2019 Revista Agropecuária Catarinense |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
dc.source.none.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 32 No. 1 (2019); 49-52 Agropecuária Catarinense; v. 32 n. 1 (2019); 49-52 2525-6076 0103-0779 reponame:Agropecuária Catarinense (Online) instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) instacron:EPAGRI |
instname_str |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
instacron_str |
EPAGRI |
institution |
EPAGRI |
reponame_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
collection |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
repository.mail.fl_str_mv |
editoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br |
_version_ |
1754917258613751808 |