Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: De Carli, Thiago Augusto
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Cericato, Alceu, Sordi, André, Bolfe, Fabio Prante, Fioreze, Kelly, Klein, Claudia, De Carli, Eliane Maria
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Agropecuária Catarinense (Online)
Texto Completo: https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321
Resumo: The present work has the objective of evaluate the morphological characteristics, agronomic and hedonic performance of cassava cultivars. The work was conducted in the municipality of Maravilha/SC. Five cultivars of sweet cassava were analyzed agronomically: SCS261 Ajubá, SCS262 Sempre Pronto, SCS260 Uirapuru, SCS263 Guapo and Aipim Brasil. Parameters of the aerial part, roots and sensorial analysis by tasting test were evaluated. The highest yield root crop was SCS262 Sempre Pronto. The highest aerial part yield was obtained by the cultivar SCS262 Sempre Pronto. The most accepted cultivars were SCS263 Guapo, SCS262 Sempre Pronto and SCS261 Ajubá. Based on the observed characteristics and the results obtained, the cultivar SCS262 Sempre Pronto is indicated for the cultivation in the West of Santa Catarina.
id EPAGRI_54aedef32f57c8a6ff8d4d56dbfa4e0b
oai_identifier_str oai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/321
network_acronym_str EPAGRI
network_name_str Agropecuária Catarinense (Online)
repository_id_str
spelling Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarinaCaracterísticas de cinco cultivares de mandioca de mesa produzidas na região Oeste de Santa Catarinaroot productvityproductvity of aerial partsensory analysisProdutividade de raízesProdutividade de parte aéreaAnálise sensorialThe present work has the objective of evaluate the morphological characteristics, agronomic and hedonic performance of cassava cultivars. The work was conducted in the municipality of Maravilha/SC. Five cultivars of sweet cassava were analyzed agronomically: SCS261 Ajubá, SCS262 Sempre Pronto, SCS260 Uirapuru, SCS263 Guapo and Aipim Brasil. Parameters of the aerial part, roots and sensorial analysis by tasting test were evaluated. The highest yield root crop was SCS262 Sempre Pronto. The highest aerial part yield was obtained by the cultivar SCS262 Sempre Pronto. The most accepted cultivars were SCS263 Guapo, SCS262 Sempre Pronto and SCS261 Ajubá. Based on the observed characteristics and the results obtained, the cultivar SCS262 Sempre Pronto is indicated for the cultivation in the West of Santa Catarina.Resumo - O presente trabalho objetivou  avaliar as caracteristicas morfológicas, desempenho agronômico e hedônico de cultivares de mandioca de mesa. O trabalho foi conduzido no município de Maravilha/SC. Foram analisados agronomicamente cinco cultivares de mandioca de mesa: SCS261 Ajubá, SCS262 Sempre Pronto, SCS260 Uirapuru, SCS263 Guapo  e Aipim Brasil. Foram avaliados os parâmetros de parte aerea, de raízes e análise sensorial por meio de teste de degustação. O cultivar de maior rendimento de raízes foi o SCS262 Sempre Pronto. A maior produtividade de parte aérea foi obtida pelo cultivar SCS262 Sempre Pronto. Os cultivares de maior aceitação foram SCS263 Guapo , SCS262 Sempre Pronto e SCS261 Ajubá. Baseando-se nas características observadas e nos resultados obtidos, o cultivar SCS262 Sempre Pronto é indicada para o cultivo no Oeste de Santa Catarina. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2019-01-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/32110.22491/RAC.2019.v32n1.5Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 32 No. 1 (2019); 49-52Agropecuária Catarinense; v. 32 n. 1 (2019); 49-522525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321/350Copyright (c) 2019 Revista Agropecuária Catarinenseinfo:eu-repo/semantics/openAccessDe Carli, Thiago AugustoCericato, AlceuSordi, AndréBolfe, Fabio PranteFioreze, KellyKlein, ClaudiaDe Carli, Eliane Maria2019-09-09T20:33:09Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/321Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2019-09-09T20:33:09Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false
dc.title.none.fl_str_mv Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina
Características de cinco cultivares de mandioca de mesa produzidas na região Oeste de Santa Catarina
title Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina
spellingShingle Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina
De Carli, Thiago Augusto
root productvity
productvity of aerial part
sensory analysis
Produtividade de raízes
Produtividade de parte aérea
Análise sensorial
title_short Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina
title_full Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina
title_fullStr Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina
title_full_unstemmed Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina
title_sort Characteristcs of fve sweet cassava cultvars produced in the West region of Santa catarina
author De Carli, Thiago Augusto
author_facet De Carli, Thiago Augusto
Cericato, Alceu
Sordi, André
Bolfe, Fabio Prante
Fioreze, Kelly
Klein, Claudia
De Carli, Eliane Maria
author_role author
author2 Cericato, Alceu
Sordi, André
Bolfe, Fabio Prante
Fioreze, Kelly
Klein, Claudia
De Carli, Eliane Maria
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv De Carli, Thiago Augusto
Cericato, Alceu
Sordi, André
Bolfe, Fabio Prante
Fioreze, Kelly
Klein, Claudia
De Carli, Eliane Maria
dc.subject.por.fl_str_mv root productvity
productvity of aerial part
sensory analysis
Produtividade de raízes
Produtividade de parte aérea
Análise sensorial
topic root productvity
productvity of aerial part
sensory analysis
Produtividade de raízes
Produtividade de parte aérea
Análise sensorial
description The present work has the objective of evaluate the morphological characteristics, agronomic and hedonic performance of cassava cultivars. The work was conducted in the municipality of Maravilha/SC. Five cultivars of sweet cassava were analyzed agronomically: SCS261 Ajubá, SCS262 Sempre Pronto, SCS260 Uirapuru, SCS263 Guapo and Aipim Brasil. Parameters of the aerial part, roots and sensorial analysis by tasting test were evaluated. The highest yield root crop was SCS262 Sempre Pronto. The highest aerial part yield was obtained by the cultivar SCS262 Sempre Pronto. The most accepted cultivars were SCS263 Guapo, SCS262 Sempre Pronto and SCS261 Ajubá. Based on the observed characteristics and the results obtained, the cultivar SCS262 Sempre Pronto is indicated for the cultivation in the West of Santa Catarina.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-01-22
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321
10.22491/RAC.2019.v32n1.5
url https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321
identifier_str_mv 10.22491/RAC.2019.v32n1.5
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/321/350
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2019 Revista Agropecuária Catarinense
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2019 Revista Agropecuária Catarinense
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri
publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri
dc.source.none.fl_str_mv Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 32 No. 1 (2019); 49-52
Agropecuária Catarinense; v. 32 n. 1 (2019); 49-52
2525-6076
0103-0779
reponame:Agropecuária Catarinense (Online)
instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
instacron:EPAGRI
instname_str Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
instacron_str EPAGRI
institution EPAGRI
reponame_str Agropecuária Catarinense (Online)
collection Agropecuária Catarinense (Online)
repository.name.fl_str_mv Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)
repository.mail.fl_str_mv editoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br
_version_ 1754917258613751808