USE OF GASEOUS OZONE FOR SANITATION COLD ROOM STORAGE

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cavalcante, Daniel Augusto
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Leite Júnior, Bruno Ricardo de Castro, Tribst, Alline Artigiani Lima, Cristianini, Marcelo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
Texto Completo: https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/280
Resumo: This work evaluated the ozone application for sanitation of a cold room used tostore Minas Frescal cheese during 120 days. The microbiological quality of the air, the room walls and the room door were evaluated during 60 days with and with no additionof ozone at 0,03 mg.L-1. The air sedimentation technique was applied for the evaluationof the air quality (aerobic mesophilic microorganisms and yeasts and moulds) andthe swab technique was used for the evaluation of internal surface counts of aerobicmesophilic microorganisms. Reductions of 0.81 and 1.01 log cycles in the room air werecaused by air ozonation. Additionally, significant decimal reductions around 0.50 logwere observed in the walls and door swabs of the cold room. Therefore, ozone gas hasimproved microbiological quality of the surfaces and the air of cold room. This suggestsozone as an alternative method for disinfection of rooms.
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spelling USE OF GASEOUS OZONE FOR SANITATION COLD ROOM STORAGEUSO DE OZÔNIO GASOSO NA SANITIZAÇÃO DE CÂMARAS FRIGORÍFICASstorage rooms; ozone gas; air microbiological qualityMicrobiologia, sanificação, higienizaçãolocal de estocagem; gás ozônio; qualidade microbiológica do arThis work evaluated the ozone application for sanitation of a cold room used tostore Minas Frescal cheese during 120 days. The microbiological quality of the air, the room walls and the room door were evaluated during 60 days with and with no additionof ozone at 0,03 mg.L-1. The air sedimentation technique was applied for the evaluationof the air quality (aerobic mesophilic microorganisms and yeasts and moulds) andthe swab technique was used for the evaluation of internal surface counts of aerobicmesophilic microorganisms. Reductions of 0.81 and 1.01 log cycles in the room air werecaused by air ozonation. Additionally, significant decimal reductions around 0.50 logwere observed in the walls and door swabs of the cold room. Therefore, ozone gas hasimproved microbiological quality of the surfaces and the air of cold room. This suggestsozone as an alternative method for disinfection of rooms.Este trabalho avaliou o uso do ozônio gasoso para sanitização de câmarasfrias utilizadas para a estocagem de queijo minas frescal por 120 dias. A qualidademicrobiológica do ar, das paredes e portas da câmara foram amostradas por 60dias com e sem aplicação de ozônio a 0,03 mg.L-1. Foram utilizadas as técnicas desedimentação para avaliação do ar (microrganismos aeróbios mesófilos e bolorese fungos filamentosos) e de esfregaço de superfície para avaliação das superfíciesinternas da câmara (microrganismos aeróbios mesófilos). Observou-se uma reduçãode microrganismos aeróbios mesófilos e bolores e fungos filamentosos de 0,81 e 1,01ciclos logaritmos, respectivamente, no ar ambiente da câmara fria após a aplicação dogás ozônio. Além disso, a aplicação do sanitizante proporcionou reduções decimaisestatisticamente significativas (p0,05) para as contagens de aeróbios mesófilos nasparedes e porta da câmara, sendo, entretanto, sempre inferior a 0,5 reduções decimais.Assim, a utilização do gás ozônio melhorou a qualidade microbiológica do ar e dassuperfícies interna da câmara fria. Isto sugere o ozônio como um método alternativopara desinfecção de ambientes.ILCTCavalcante, Daniel AugustoLeite Júnior, Bruno Ricardo de CastroTribst, Alline Artigiani LimaCristianini, Marcelo2014-05-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/28010.14295/2238-6416.v69i2.280Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 69, n. 2 (2014); 121-128Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 69, n. 2 (2014); 121-1282238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/280/297https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/downloadSuppFile/280/6Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2014-05-20T14:14:04Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/280Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2014-05-20T14:14:04Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false
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