Conjugated linoleic acid: chemical structure, occurrence and effects on human health
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
Texto Completo: | https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/282 |
Resumo: | Conjugated linoleic acid (CLA) is the group of positional and geometric isomers of linoleic acid, which are naturally synthesized in the rumen of animals. The main dietary sources of CLA are milk, dairy products end meat from ruminant animals. For over two decades, numerous studies both in animals and in humans, have been linking CLA to several beneficial effects such as reduction of carcinogenesis, atherosclerosis,body fat mass and increase muscle mass. This study aimed to present an overview ofcurrent studies related to CLA, regarding the synthesis of CLA by lactic acid bacteria and in animals rumen, as well as the beneficial effects and scientifically proved ways to quantify, always emphasizing milk and milk products. |
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Conjugated linoleic acid: chemical structure, occurrence and effects on human healthÁCIDO LINOLEICO CONJUGADO: ESTRUTURA QUÍMICA, EFEITOS SOBRE A SAÚDE HUMANA E ANÁLISE EM LÁCTEOSfatty acid; isomers; milk, CLAFísico-química, química de lácteosácido graxo; isômeros; leite; CLA.Conjugated linoleic acid (CLA) is the group of positional and geometric isomers of linoleic acid, which are naturally synthesized in the rumen of animals. The main dietary sources of CLA are milk, dairy products end meat from ruminant animals. For over two decades, numerous studies both in animals and in humans, have been linking CLA to several beneficial effects such as reduction of carcinogenesis, atherosclerosis,body fat mass and increase muscle mass. This study aimed to present an overview ofcurrent studies related to CLA, regarding the synthesis of CLA by lactic acid bacteria and in animals rumen, as well as the beneficial effects and scientifically proved ways to quantify, always emphasizing milk and milk products.Denomina-se ácido linoleico conjugado (CLA) o grupo de isômeros posicionais e geométricos do ácido linoleico, que por serem naturalmente sintetizados no rúmen de animais, têm como principal fonte os alimentos derivados do leite e as carnes provenientes dos ruminantes. Há mais de duas décadas, inúmeros estudos tanto em animais quanto em humanos vêm relacionando o CLA a efeitos benéficos diversos tais como redução da carcinogênese, da aterosclerose, da massa lipídica corporal, aumento da massa muscular, entre outros. O presente trabalho teve como objetivo apresentar um panorama dos estudos relacionados ao CLA, no que diz respeito à síntese em animais e por bactérias láticas, bem como os efeitos benéficos cientificamente comprovados e formas de quantificação, sempre enfatizando leite e derivados lácteos.ILCTBolsa DS-CAPESLucatto, Juliana NunesBrandão, Saraspathy N. T. G. deDrunkler, Deisy Alessandra2014-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionrevisãoapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/28210.14295/2238-6416.v69i3.282Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 69, n. 3 (2014); 199-211Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 69, n. 3 (2014); 199-2112238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/282/318Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2014-07-24T11:56:42Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/282Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2014-07-24T11:56:42Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false |
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