DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
Texto Completo: | https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136 |
Resumo: | The aim of this research was to evaluate the physical-chemistry quality and presence of undesirable and fraudulent substances in cooled raw milk of expansion tanks of Rio Pomba, Minas Gerais. Samples of cooled raw milk from 20 expansion tanks of Rio Pomba were collected in three repetitions and transferred to the laboratory of physical-chemistry analyzes of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais in order to verify the physicalchemistry quality, conservatories and/or inhibitors substances, acidity decrease substances, density reconstitutes and whey quantification. Cooled temperature of milk in the expansion tanks changed from 4.0 to 7.0°C. It was verified that 48.3% of samples were in disagreement with standards established by Instrução Normativa n° 51 in relation to physical-chemistry characteristics evaluated. It was detected formic acid, nitrate, chloride, urine and sucrose, besides matter in raw milk samples. Also, it was verified that 44.0% of raw milk samples contained more than 2.0% of whey. Therefore, it was observed that bulk raw milk quality of Rio Pomba is compromised and that it is necessary adoption of good agricultural practices in order to obtain raw milk with better quality. |
id |
EPAMIG-1_bcb803461cc6e6f89e493ceb5d8e5ef4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/136 |
network_acronym_str |
EPAMIG-1 |
network_name_str |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
repository_id_str |
|
spelling |
DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAISDETECÇÃO DE FRAUDES EM LEITE CRU DOS TANQUES DE EXPANSÃO DA REGIÃO DE RIO POMBA, MINAS GERAISadulterations, physical - chemistry quality, fraudulent substances.adulterações; qualidade físico-química; substâncias fraudulentasThe aim of this research was to evaluate the physical-chemistry quality and presence of undesirable and fraudulent substances in cooled raw milk of expansion tanks of Rio Pomba, Minas Gerais. Samples of cooled raw milk from 20 expansion tanks of Rio Pomba were collected in three repetitions and transferred to the laboratory of physical-chemistry analyzes of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais in order to verify the physicalchemistry quality, conservatories and/or inhibitors substances, acidity decrease substances, density reconstitutes and whey quantification. Cooled temperature of milk in the expansion tanks changed from 4.0 to 7.0°C. It was verified that 48.3% of samples were in disagreement with standards established by Instrução Normativa n° 51 in relation to physical-chemistry characteristics evaluated. It was detected formic acid, nitrate, chloride, urine and sucrose, besides matter in raw milk samples. Also, it was verified that 44.0% of raw milk samples contained more than 2.0% of whey. Therefore, it was observed that bulk raw milk quality of Rio Pomba is compromised and that it is necessary adoption of good agricultural practices in order to obtain raw milk with better quality.O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade físico-química e a presença de substâncias fraudulentas e adulterantes no leite cru dos tanques de expansão da região de Rio Pomba, Minas Gerais. Amostras de leite cru refrigerado de 20 tanques de expansão do município de Rio Pomba foram coletadas, em três repetições, e transportadas ao Laboratório de Análise Físico-química do Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, Campus Rio Pomba, para a verificação da qualidade físico-química, da presença de substâncias conservadoras e/ou inibidoras, substâncias redutoras de acidez, substâncias reconstituintes da densidade e quantificação estimada de soro de leite. A temperatura de refrigeração dos tanques de expansão, cujas amostras de leite foram avaliadas, variou de 4,0 a 7,0°C. Constatou-se que 48,3% das amostras apresentaram-se em desacordo com os padrões estabelecidos pela Instrução Normativa n° 51 em relação às características físico-químicas analisadas. Foi detectada a presença de formol, nitrato, cloreto, urina e sacarose, além de pus nas amostras de leite cru. Verificou-se também que 44,0% das amostras continham valores estimados de soro acima de 2,0%. Portanto, faz-se necessária a adoção de boas práticas agrícolas a fim de se obter melhoria da qualidade do leite cru granelizado da região de Rio Pomba e proporcionar derivados lácteos seguros para o consumidor.ILCTFirmino, Fernanda CristinaTalma, Simone VilelaMartins, Maurilio LopesLeite, Maurício de OliveiraMartins, Aurélia Dornelas de Oliveira2013-12-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 65, n. 376 (2010); 5-11Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 65, n. 376 (2010); 5-112238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136/141Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2013-12-21T10:41:16Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/136Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2013-12-21T10:41:16Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS DETECÇÃO DE FRAUDES EM LEITE CRU DOS TANQUES DE EXPANSÃO DA REGIÃO DE RIO POMBA, MINAS GERAIS |
title |
DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS |
spellingShingle |
DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS Firmino, Fernanda Cristina adulterations, physical - chemistry quality, fraudulent substances. adulterações; qualidade físico-química; substâncias fraudulentas |
title_short |
DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS |
title_full |
DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS |
title_fullStr |
DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS |
title_full_unstemmed |
DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS |
title_sort |
DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS |
author |
Firmino, Fernanda Cristina |
author_facet |
Firmino, Fernanda Cristina Talma, Simone Vilela Martins, Maurilio Lopes Leite, Maurício de Oliveira Martins, Aurélia Dornelas de Oliveira |
author_role |
author |
author2 |
Talma, Simone Vilela Martins, Maurilio Lopes Leite, Maurício de Oliveira Martins, Aurélia Dornelas de Oliveira |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
|
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Firmino, Fernanda Cristina Talma, Simone Vilela Martins, Maurilio Lopes Leite, Maurício de Oliveira Martins, Aurélia Dornelas de Oliveira |
dc.subject.none.fl_str_mv |
|
dc.subject.por.fl_str_mv |
adulterations, physical - chemistry quality, fraudulent substances. adulterações; qualidade físico-química; substâncias fraudulentas |
topic |
adulterations, physical - chemistry quality, fraudulent substances. adulterações; qualidade físico-química; substâncias fraudulentas |
description |
The aim of this research was to evaluate the physical-chemistry quality and presence of undesirable and fraudulent substances in cooled raw milk of expansion tanks of Rio Pomba, Minas Gerais. Samples of cooled raw milk from 20 expansion tanks of Rio Pomba were collected in three repetitions and transferred to the laboratory of physical-chemistry analyzes of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais in order to verify the physicalchemistry quality, conservatories and/or inhibitors substances, acidity decrease substances, density reconstitutes and whey quantification. Cooled temperature of milk in the expansion tanks changed from 4.0 to 7.0°C. It was verified that 48.3% of samples were in disagreement with standards established by Instrução Normativa n° 51 in relation to physical-chemistry characteristics evaluated. It was detected formic acid, nitrate, chloride, urine and sucrose, besides matter in raw milk samples. Also, it was verified that 44.0% of raw milk samples contained more than 2.0% of whey. Therefore, it was observed that bulk raw milk quality of Rio Pomba is compromised and that it is necessary adoption of good agricultural practices in order to obtain raw milk with better quality. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-12-21 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136 |
url |
https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136/141 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ILCT |
publisher.none.fl_str_mv |
ILCT |
dc.source.none.fl_str_mv |
Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 65, n. 376 (2010); 5-11 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 65, n. 376 (2010); 5-11 2238-6416 0100-3674 reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG) instacron:EPAMIG |
instname_str |
Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG) |
instacron_str |
EPAMIG |
institution |
EPAMIG |
reponame_str |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
collection |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
repository.name.fl_str_mv |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br |
_version_ |
1809738131953418240 |