DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Firmino, Fernanda Cristina
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Talma, Simone Vilela, Martins, Maurilio Lopes, Leite, Maurício de Oliveira, Martins, Aurélia Dornelas de Oliveira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
Texto Completo: https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136
Resumo: The aim of this research was to evaluate the physical-chemistry quality and presence of undesirable and fraudulent substances in cooled raw milk of expansion tanks of Rio Pomba, Minas Gerais. Samples of cooled raw milk from 20 expansion tanks of Rio Pomba were collected in three repetitions and transferred to the laboratory of physical-chemistry analyzes of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais in order to verify the physicalchemistry quality, conservatories and/or inhibitors substances, acidity decrease substances, density reconstitutes and whey quantification. Cooled temperature of milk in the expansion tanks changed from 4.0 to 7.0°C. It was verified that 48.3% of samples were in disagreement with standards established by Instrução Normativa n° 51 in relation to physical-chemistry characteristics evaluated. It was detected formic acid, nitrate, chloride, urine and sucrose, besides matter in raw milk samples. Also, it was verified that 44.0% of raw milk samples contained more than 2.0% of whey. Therefore, it was observed that bulk raw milk quality of Rio Pomba is compromised and that it is necessary adoption of good agricultural practices in order to obtain raw milk with better quality.
id EPAMIG-1_bcb803461cc6e6f89e493ceb5d8e5ef4
oai_identifier_str oai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/136
network_acronym_str EPAMIG-1
network_name_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository_id_str
spelling DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAISDETECÇÃO DE FRAUDES EM LEITE CRU DOS TANQUES DE EXPANSÃO DA REGIÃO DE RIO POMBA, MINAS GERAISadulterations, physical - chemistry quality, fraudulent substances.adulterações; qualidade físico-química; substâncias fraudulentasThe aim of this research was to evaluate the physical-chemistry quality and presence of undesirable and fraudulent substances in cooled raw milk of expansion tanks of Rio Pomba, Minas Gerais. Samples of cooled raw milk from 20 expansion tanks of Rio Pomba were collected in three repetitions and transferred to the laboratory of physical-chemistry analyzes of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais in order to verify the physicalchemistry quality, conservatories and/or inhibitors substances, acidity decrease substances, density reconstitutes and whey quantification. Cooled temperature of milk in the expansion tanks changed from 4.0 to 7.0°C. It was verified that 48.3% of samples were in disagreement with standards established by Instrução Normativa n° 51 in relation to physical-chemistry characteristics evaluated. It was detected formic acid, nitrate, chloride, urine and sucrose, besides matter in raw milk samples. Also, it was verified that 44.0% of raw milk samples contained more than 2.0% of whey. Therefore, it was observed that bulk raw milk quality of Rio Pomba is compromised and that it is necessary adoption of good agricultural practices in order to obtain raw milk with better quality.O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade físico-química e a presença de substâncias fraudulentas e adulterantes no leite cru dos tanques de expansão da região de Rio Pomba, Minas Gerais. Amostras de leite cru refrigerado de 20 tanques de expansão do município de Rio Pomba foram coletadas, em três repetições, e transportadas ao Laboratório de Análise Físico-química do Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, Campus Rio Pomba, para a verificação da qualidade físico-química, da presença de substâncias conservadoras e/ou inibidoras, substâncias redutoras de acidez, substâncias reconstituintes da densidade e quantificação estimada de soro de leite. A temperatura de refrigeração dos tanques de expansão, cujas amostras de leite foram avaliadas, variou de 4,0 a 7,0°C. Constatou-se que 48,3% das amostras apresentaram-se em desacordo com os padrões estabelecidos pela Instrução Normativa n° 51 em relação às características físico-químicas analisadas. Foi detectada a presença de formol, nitrato, cloreto, urina e sacarose, além de pus nas amostras de leite cru. Verificou-se também que 44,0% das amostras continham valores estimados de soro acima de 2,0%. Portanto, faz-se necessária a adoção de boas práticas agrícolas a fim de se obter melhoria da qualidade do leite cru granelizado da região de Rio Pomba e proporcionar derivados lácteos seguros para o consumidor.ILCTFirmino, Fernanda CristinaTalma, Simone VilelaMartins, Maurilio LopesLeite, Maurício de OliveiraMartins, Aurélia Dornelas de Oliveira2013-12-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 65, n. 376 (2010); 5-11Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 65, n. 376 (2010); 5-112238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136/141Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2013-12-21T10:41:16Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/136Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2013-12-21T10:41:16Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false
dc.title.none.fl_str_mv DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS
DETECÇÃO DE FRAUDES EM LEITE CRU DOS TANQUES DE EXPANSÃO DA REGIÃO DE RIO POMBA, MINAS GERAIS
title DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS
spellingShingle DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS
Firmino, Fernanda Cristina
adulterations, physical - chemistry quality, fraudulent substances.
adulterações; qualidade físico-química; substâncias fraudulentas
title_short DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS
title_full DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS
title_fullStr DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS
title_full_unstemmed DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS
title_sort DETECTION OF FRAUD IN COOLED RAW MILK OF RIO POMBA, MINAS GERAIS
author Firmino, Fernanda Cristina
author_facet Firmino, Fernanda Cristina
Talma, Simone Vilela
Martins, Maurilio Lopes
Leite, Maurício de Oliveira
Martins, Aurélia Dornelas de Oliveira
author_role author
author2 Talma, Simone Vilela
Martins, Maurilio Lopes
Leite, Maurício de Oliveira
Martins, Aurélia Dornelas de Oliveira
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Firmino, Fernanda Cristina
Talma, Simone Vilela
Martins, Maurilio Lopes
Leite, Maurício de Oliveira
Martins, Aurélia Dornelas de Oliveira
dc.subject.none.fl_str_mv

dc.subject.por.fl_str_mv adulterations, physical - chemistry quality, fraudulent substances.
adulterações; qualidade físico-química; substâncias fraudulentas
topic adulterations, physical - chemistry quality, fraudulent substances.
adulterações; qualidade físico-química; substâncias fraudulentas
description The aim of this research was to evaluate the physical-chemistry quality and presence of undesirable and fraudulent substances in cooled raw milk of expansion tanks of Rio Pomba, Minas Gerais. Samples of cooled raw milk from 20 expansion tanks of Rio Pomba were collected in three repetitions and transferred to the laboratory of physical-chemistry analyzes of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais in order to verify the physicalchemistry quality, conservatories and/or inhibitors substances, acidity decrease substances, density reconstitutes and whey quantification. Cooled temperature of milk in the expansion tanks changed from 4.0 to 7.0°C. It was verified that 48.3% of samples were in disagreement with standards established by Instrução Normativa n° 51 in relation to physical-chemistry characteristics evaluated. It was detected formic acid, nitrate, chloride, urine and sucrose, besides matter in raw milk samples. Also, it was verified that 44.0% of raw milk samples contained more than 2.0% of whey. Therefore, it was observed that bulk raw milk quality of Rio Pomba is compromised and that it is necessary adoption of good agricultural practices in order to obtain raw milk with better quality.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-12-21
dc.type.none.fl_str_mv


dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136
url https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/136/141
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ILCT
publisher.none.fl_str_mv ILCT
dc.source.none.fl_str_mv Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 65, n. 376 (2010); 5-11
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 65, n. 376 (2010); 5-11
2238-6416
0100-3674
reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron:EPAMIG
instname_str Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron_str EPAMIG
institution EPAMIG
reponame_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
collection Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository.name.fl_str_mv Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
repository.mail.fl_str_mv ||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br
_version_ 1809738131953418240