SERVICE INTERNATIONALIZATION THROUGH FRANCHISING: GUIDELINES FOR A SOFTWARE DEVELOPMENT COMPANY

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gohr, Cláudia Fabiana
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Santos, Luciano Costa, Maggioni, Rodolfo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Eletrônica de Ciência Administrativa
Texto Completo: http://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/view/918
Resumo: Globalization and internationalization of markets have affected organizations in different sectors, including service providers. Reviewing the literature about the subject, it was identified that the franchise represents one of the major driving forces in globalization of service firms, emerging as a strategic alternative to the internationalization of these organizations. In this sense, this article aims to present a theoretical model that provides guidelines for the process of internationalization of services by franchising. The proposed model was tested through a case study in a software development company, which were suggested ways in which these guidelines could be applied to the internationalization of the firm through franchising. For data collection it was used semi-structured interviews and passive observations. Based on the investigation, it could be suggested for the organization: (i) the type of franchise that best suits their characteristics, (ii) the parameters necessary for competitive success through franchising, and (iii) the aspects that must be considered in designing the franchise contract.
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spelling SERVICE INTERNATIONALIZATION THROUGH FRANCHISING: GUIDELINES FOR A SOFTWARE DEVELOPMENT COMPANYInternacionalização de serviços pelo sistema de franquias: diretrizes para uma empresa de desenvolvimento de softwareInternationalization; Franchising; Service operationsInternacionalização; Franquias; Operações de serviçosGlobalization and internationalization of markets have affected organizations in different sectors, including service providers. Reviewing the literature about the subject, it was identified that the franchise represents one of the major driving forces in globalization of service firms, emerging as a strategic alternative to the internationalization of these organizations. In this sense, this article aims to present a theoretical model that provides guidelines for the process of internationalization of services by franchising. The proposed model was tested through a case study in a software development company, which were suggested ways in which these guidelines could be applied to the internationalization of the firm through franchising. For data collection it was used semi-structured interviews and passive observations. Based on the investigation, it could be suggested for the organization: (i) the type of franchise that best suits their characteristics, (ii) the parameters necessary for competitive success through franchising, and (iii) the aspects that must be considered in designing the franchise contract.A globalização e a internacionalização dos mercados têm afetado organizações de diferentes setores, incluindo as empresas prestadoras de serviços. Analisando a literatura da área, foi possível constatar que a franquia representa uma das maiores forças propulsoras no processo de globalização das empresas de serviços, surgindo como uma alternativa estratégica para a internacionalização dessas organizações. Nesse sentido, este artigo tem como objetivo apresentar um modelo teórico que contribui com diretrizes para o processo de internacionalização de serviços pelo sistema de franquias. O modelo proposto foi testado por meio de um estudo de caso em uma empresa de desenvolvimento de software, em que foram sugeridas maneiras pelas quais essas diretrizes poderiam ser aplicadas para a internacionalização desta empresa pelo sistema de franquias. As técnicas de coleta de dados adotadas foram a entrevista semiestruturada e a observação passiva. A partir dos dados coletados, pôde-se sugerir para a organização objeto de estudo: (i) o tipo de franquia que melhor atende às suas especificidades; (ii) os parâmetros necessários para o sucesso competitivo por meio da franquia; e, (iii) os aspectos que devem ser considerados na elaboração do contrato da franquia. Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas Sociais - IBEPESGohr, Cláudia FabianaSantos, Luciano CostaMaggioni, Rodolfo2011-11-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/view/91810.5329/RECADM.20111002010Revista Eletrônica de Ciência Administrativa; v. 10, n. 2 (2011): Julho-Dezembro; 135-154Revista Eletrônica de Ciência Administrativa; v. 10, n. 2 (2011): Julho-Dezembro; 135-154Revista Eletrônica de Ciência Administrativa; v. 10, n. 2 (2011): Julho-Dezembro; 135-1541677-738710.5329/RECADM.20111002reponame:Revista Eletrônica de Ciência Administrativainstname:Faculdade Cenecista de Campo Largo (FACECLA)instacron:FACECLAporhttp://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/view/918/567http://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/downloadSuppFile/918/75Direitos autorais 2011 Cláudia Fabiana Gohr, Luciano Costa Santos, Rodolfo Maggionihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2018-06-05T04:15:33Zoai:periodicosibepes.org.br:article/918Revistahttp://www.periodicosibepes.org.br/recadmONGhttp://www.periodicosibepes.org.br/recadm/oairecadm.editor@ibepes.org.br1677-73871677-7387opendoar:2018-06-05T04:15:33Revista Eletrônica de Ciência Administrativa - Faculdade Cenecista de Campo Largo (FACECLA)false
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