Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Marina Vieira da
Data de Publicação: 1998
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1011
Resumo: This study evaluates food intake of 244 children between ages 7-13 years using records of ingested foods on three non-consecutive days. The study analyzes energy and nutrient adequacy based on standards for the Brazilian population. Diet was generally found to be energy-deficient: meals consumed at the CIEPs met less than 70% of the requirement. On the other hand, protein was well above recommended levels. Worthy of note was the adequacy of meals in the CIEPs as to vitamin A, thiamin, riboflavin, and niacin, as well as the surprising adequacy of ascorbic acid, resulting from the frequent presence of citrus fruits in school meals. Except for older students, all schoolchildren studied had greater than 90% minimum iron intake. As for calcium, again except for older ones, consumption was 100% or more of minimum required levels. Results showed the need to correct flaws in the nutritional content of school meals, which are central to dietary intake for CIEP students.
id FIOCRUZ-5_a8ea77542e1695200adc02ee92fa45c0
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/1011
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)Alimentação EscolarConsumo de AlimentosNutriçãoSaúde InfantilThis study evaluates food intake of 244 children between ages 7-13 years using records of ingested foods on three non-consecutive days. The study analyzes energy and nutrient adequacy based on standards for the Brazilian population. Diet was generally found to be energy-deficient: meals consumed at the CIEPs met less than 70% of the requirement. On the other hand, protein was well above recommended levels. Worthy of note was the adequacy of meals in the CIEPs as to vitamin A, thiamin, riboflavin, and niacin, as well as the surprising adequacy of ascorbic acid, resulting from the frequent presence of citrus fruits in school meals. Except for older students, all schoolchildren studied had greater than 90% minimum iron intake. As for calcium, again except for older ones, consumption was 100% or more of minimum required levels. Results showed the need to correct flaws in the nutritional content of school meals, which are central to dietary intake for CIEP students.Avalia-se o consumo alimentar de 244 crianças amostradas utilizando-se o registro dos alimentos por elas ingeridos, durante três dias não consecutivos da semana. Analisa-se a adequação de energia e nutrientes de acordo com o padrão definido para a população brasileira. Observa-se que a dieta dos escolares revela-se, em média, deficiente em energia: as refeições consumidas no âmbito dos CIEPs não alcançam 70% de adequação. Verifica-se que, inversamente, o conteúdo protéico das dietas apresenta-se muito acima do preconizado. Ressalta-se a satisfatória adequação das refeições consumidas no âmbito dos CIEPs quanto às vitaminas A, tiamina, riboflavina e niacina. Merece destaque a surpreendente adequação das dietas dos escolares em relação ao ácido ascórbico. Contribui para esse resultado a presença freqüente de frutas cítricas nas refeições da escola. Com relação ao ferro, constata-se que, com exceção dos escolares mais velhos, todos os demais exibem dietas que ultrapassam 90% de adequação. Quanto ao cálcio, nota-se que as dietas da maioria (exceto a dos alunos de maior idade) alcançam 100% de adequação. Resultados do estudo mostram necessidade de corrigir falhas do conteúdo nutricional das refeições distribuídas na escola, pois as mesmas constituem parte fundamental do consumo alimentar dos alunos dos CIEPs.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública1998-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1011Reports in Public Health; Vol. 14 No. 1 (1998): January/MarchCadernos de Saúde Pública; v. 14 n. 1 (1998): Janeiro/Março1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1011/2012https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1011/2013Silva, Marina Vieira dainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:26:12Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/1011Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:01:15.243001Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)
title Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)
spellingShingle Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)
Silva, Marina Vieira da
Alimentação Escolar
Consumo de Alimentos
Nutrição
Saúde Infantil
title_short Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)
title_full Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)
title_fullStr Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)
title_full_unstemmed Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)
title_sort Alimentação na escola como forma de atender às recomendações nutricionais de alunos dos Centros Integrados de Educação Pública (CIEPS)
author Silva, Marina Vieira da
author_facet Silva, Marina Vieira da
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Marina Vieira da
dc.subject.por.fl_str_mv Alimentação Escolar
Consumo de Alimentos
Nutrição
Saúde Infantil
topic Alimentação Escolar
Consumo de Alimentos
Nutrição
Saúde Infantil
description This study evaluates food intake of 244 children between ages 7-13 years using records of ingested foods on three non-consecutive days. The study analyzes energy and nutrient adequacy based on standards for the Brazilian population. Diet was generally found to be energy-deficient: meals consumed at the CIEPs met less than 70% of the requirement. On the other hand, protein was well above recommended levels. Worthy of note was the adequacy of meals in the CIEPs as to vitamin A, thiamin, riboflavin, and niacin, as well as the surprising adequacy of ascorbic acid, resulting from the frequent presence of citrus fruits in school meals. Except for older students, all schoolchildren studied had greater than 90% minimum iron intake. As for calcium, again except for older ones, consumption was 100% or more of minimum required levels. Results showed the need to correct flaws in the nutritional content of school meals, which are central to dietary intake for CIEP students.
publishDate 1998
dc.date.none.fl_str_mv 1998-01-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1011
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1011
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1011/2012
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1011/2013
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 14 No. 1 (1998): January/March
Cadernos de Saúde Pública; v. 14 n. 1 (1998): Janeiro/Março
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943345476632576