Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Emanuella Gomes Maia
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Bruna Vieira de Lima Costa, Francielly de Souza Coelho, Julia Soares Guimarães, Rafaela Garcia Fortaleza, Rafael Moreira Claro
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6431
Resumo: This study aimed to analyze TV food advertising in Brazil based on the recommendations of the Food Guide for the Brazilian Population, 2014. Programming from the four most popular TV channels was recorded on two non-consecutive days in January 2014. The commercials were categorized in (i) foods and beverages, (ii) restaurants, and (iii) non-food services, goods, and products, with those in the first category subdivided according to recommendations in the food guide. The commercials’ categories were described by means of their frequency (and 95% confidence interval), for all the records and according to the day of the week. Of the 2,732 commercials that were identified, food and beverage advertising was the third largest category, with 10.2% of the total. In this category, ultra-processed foods accounted for 60.7% of the commercials, while fresh or minimally processed foods at around 7%. The findings run counter to the guide’s recommendations, reinforcing the importance of measures to regulate food advertising in Brazil.
id FIOCRUZ-5_b0db66c98ab986116970a61ba1ba948b
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/6431
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População BrasileiraPublicidade de AlimentosTelevisãoDoença CrônicaThis study aimed to analyze TV food advertising in Brazil based on the recommendations of the Food Guide for the Brazilian Population, 2014. Programming from the four most popular TV channels was recorded on two non-consecutive days in January 2014. The commercials were categorized in (i) foods and beverages, (ii) restaurants, and (iii) non-food services, goods, and products, with those in the first category subdivided according to recommendations in the food guide. The commercials’ categories were described by means of their frequency (and 95% confidence interval), for all the records and according to the day of the week. Of the 2,732 commercials that were identified, food and beverage advertising was the third largest category, with 10.2% of the total. In this category, ultra-processed foods accounted for 60.7% of the commercials, while fresh or minimally processed foods at around 7%. The findings run counter to the guide’s recommendations, reinforcing the importance of measures to regulate food advertising in Brazil.El objetivo del estudio es analizar la publicidad televisiva de alimentos en Brasil, en base a las recomendaciones de la Guía Alimentaria para la Población Brasileña de 2014. La programación de los cuatro canales más populares de televisión fue grabada en enero de 2014, durante dos días no consecutivos. Los anuncios fueron categorizados en (i) alimentos y bebidas, (ii) restaurantes y (iii) servicios, bienes y productos no alimenticios, siendo aquellos referentes a la alimentación subdivididos conforme las recomendaciones de la guía. Las categorías de anuncios fueron descritas mediante su frecuencia (e intervalo de 95% de confianza), para el conjunto total de los registros y según el día de la semana. De los 2.732 anuncios que se identificaron, la publicidad de alimentos y bebidas representó la tercera mayor categoría anunciada, con un 10,2%. En esa categoría, los alimentos ultraprocesados correspondieron a un 60,7% de los anuncios, y los alimentos in natura o mínimamente procesados a cerca de un 7%. La realidad evidenciada se opone a las recomendaciones de la guía, reforzando la importancia de acciones para la regulación de la publicidad de alimentos en Brasil.O objetivo do estudo é analisar a publicidade televisiva de alimentos no Brasil com base nas recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira de 2014. A programação dos quatro canais mais populares de televisão foi gravada em janeiro de 2014, por dois dias não consecutivos. Os comerciais foram categorizados em (i) alimentos e bebidas, (ii) restaurantes e (iii) serviços, bens e produtos não alimentícios, sendo aqueles referentes à alimentação subdivididos conforme recomendações do guia. As categorias de comerciais foram descritas por meio de sua frequência (e intervalo de 95% de confiança), para o conjunto total dos registros e segundo o dia da semana. Dos 2.732 comerciais que foram identificados, a publicidade de alimentos e bebidas representou a terceira maior categoria anunciada, com 10,2%. Nessa categoria, os alimentos ultraprocessados corresponderam a 60,7% dos anúncios, e os alimentos in natura ou minimamente processados a cerca de 7%. A realidade evidenciada se opõe às recomendações do guia, reforçando a importância de ações para a regulamentação da publicidade de alimentos no Brasil.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2017-05-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6431Reports in Public Health; Vol. 33 No. 4 (2017): AprilCadernos de Saúde Pública; v. 33 n. 4 (2017): Abril1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6431/13732https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6431/13733Emanuella Gomes MaiaBruna Vieira de Lima CostaFrancielly de Souza CoelhoJulia Soares GuimarãesRafaela Garcia FortalezaRafael Moreira Claroinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:29:19Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/6431Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:07:22.039783Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira
title Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira
spellingShingle Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira
Emanuella Gomes Maia
Publicidade de Alimentos
Televisão
Doença Crônica
title_short Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira
title_full Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira
title_fullStr Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira
title_full_unstemmed Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira
title_sort Análise da publicidade televisiva de alimentos no contexto das recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira
author Emanuella Gomes Maia
author_facet Emanuella Gomes Maia
Bruna Vieira de Lima Costa
Francielly de Souza Coelho
Julia Soares Guimarães
Rafaela Garcia Fortaleza
Rafael Moreira Claro
author_role author
author2 Bruna Vieira de Lima Costa
Francielly de Souza Coelho
Julia Soares Guimarães
Rafaela Garcia Fortaleza
Rafael Moreira Claro
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Emanuella Gomes Maia
Bruna Vieira de Lima Costa
Francielly de Souza Coelho
Julia Soares Guimarães
Rafaela Garcia Fortaleza
Rafael Moreira Claro
dc.subject.por.fl_str_mv Publicidade de Alimentos
Televisão
Doença Crônica
topic Publicidade de Alimentos
Televisão
Doença Crônica
description This study aimed to analyze TV food advertising in Brazil based on the recommendations of the Food Guide for the Brazilian Population, 2014. Programming from the four most popular TV channels was recorded on two non-consecutive days in January 2014. The commercials were categorized in (i) foods and beverages, (ii) restaurants, and (iii) non-food services, goods, and products, with those in the first category subdivided according to recommendations in the food guide. The commercials’ categories were described by means of their frequency (and 95% confidence interval), for all the records and according to the day of the week. Of the 2,732 commercials that were identified, food and beverage advertising was the third largest category, with 10.2% of the total. In this category, ultra-processed foods accounted for 60.7% of the commercials, while fresh or minimally processed foods at around 7%. The findings run counter to the guide’s recommendations, reinforcing the importance of measures to regulate food advertising in Brazil.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-05-18
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6431
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6431
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6431/13732
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6431/13733
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 33 No. 4 (2017): April
Cadernos de Saúde Pública; v. 33 n. 4 (2017): Abril
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943384118755328