Sweet poison: an analysis of adolescents’ consumption of sugarsweetened beverages
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | RECIIS (Online) |
Texto Completo: | https://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/1490 |
Resumo: | In order to understand the influence factors for the reduction of consumption of sugar-sweetened beverages, a qualitative approach was adopted in order to develop social marketing tools to promote consumption reduction among adolescents. Interviews were recorded, with a semi-structured script. Eleven adolescents aged 16 to 18 years were interviewed, varying among high school students from public and private institutions in the state of Paraíba. The results indicated that the main incentives for consumption are the taste, price, practicality and harassment of friends and family that encouraged the consumption of sugary drinks. Using social marketing tools, it was found that awareness of the negative aspects of the intake of these beverages, the insertion of regulatory actions and the exposure of the maladies contribute to a new awareness about the consumption of these beverages and the reduction of consumption. |
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Sweet poison: an analysis of adolescents’ consumption of sugarsweetened beveragesDulce veneno: un análisis del consumo de bebidas azucaradas por adolescentesDoce veneno: uma análise do consumo de bebidas açucaradas por adolescentesSocial marketingSugarsAdolescentsPublic healthAwareness.Marketing socialBebidas azucaradasAdolescentesSalud públicaConsciencia.Marketing socialBebidas açucaradasAdolescentesSaúde públicaConscientização.In order to understand the influence factors for the reduction of consumption of sugar-sweetened beverages, a qualitative approach was adopted in order to develop social marketing tools to promote consumption reduction among adolescents. Interviews were recorded, with a semi-structured script. Eleven adolescents aged 16 to 18 years were interviewed, varying among high school students from public and private institutions in the state of Paraíba. The results indicated that the main incentives for consumption are the taste, price, practicality and harassment of friends and family that encouraged the consumption of sugary drinks. Using social marketing tools, it was found that awareness of the negative aspects of the intake of these beverages, the insertion of regulatory actions and the exposure of the maladies contribute to a new awareness about the consumption of these beverages and the reduction of consumption.Con el objetivo de comprender los factores de influencia para la reducción del consumo de las bebidas azucaradas, se adoptó un abordaje cualitativo, con el fin de desarrollar herramientas de marketing social para la promoción de la reducción del consumo entre adolescentes. Se realizaron entrevistas grabadas por audio, con guión semiestructurado, siendo entrevistados once adolescentes de 16 a 18 años. Los resultados indicaron que los principales incentivos para el consumo son el sabor, precio, practicidad y el acoso de los amigos y familiares que incentivaban el consumo de bebidas azucaradas. Al hacer el uso de herramientas de marketing social, se verificó que la concientización sobre los aspectos negativos de la ingestión de esas bebidas, con la inserción de acciones reguladoras y la exposición de los maleficios contribuyen a una nueva conciencia sobre el consumo de esas bebidas y la reducción del consumo.O presente estudo visa compreender os fatores de influência para a redução do consumo das bebidas açucaradas. Nesse intuito, adotou-se uma abordagem qualitativa, a fim de desenvolver ferramentas de marketing social para a promoção da redução do consumo entre adolescentes. Foram realizadas entrevistas gravadas em áudio, com roteiro semiestruturado, sendo entrevistados onze adolescentes de 16 a 18 anos, variando entre estudantes do ensino médio de instituições públicas e privadas do estado da Paraíba. Os resultados indicaram que os principais incentivos para o consumo são o sabor, preço, praticidade e o assédio dos amigos e familiares que incentivavam o consumo de bebidas açucaradas. Fazendo o uso de ferramentas de marketing social, verificou-se que a conscientização sobre os aspectos negativos da ingestão dessas bebidas, a inserção de ações reguladoras e a exposição dos malefícios contribuem para uma nova consciência sobre o consumo dessas bebidas e a redução do consumo.Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde (Icict/Fiocruz)2019-06-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado pelos paresapplication/pdfhttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/149010.29397/reciis.v13i2.1490Revista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde; Vol. 13 No. 2 (2019): Dossiê 40 anos do movimento LGBT no Brasil: comunicação, saúde e direitos humanosRevista Eletrônica de Comunicação, Informação e Inovação em Saúde; Vol. 13 Núm. 2 (2019): Dossiê 40 anos do movimento LGBT no Brasil: comunicação, saúde e direitos humanosRevue de la Communication, de l'Information et de l'Innovation en santé; Vol. 13 No 2 (2019): Dossiê 40 anos do movimento LGBT no Brasil: comunicação, saúde e direitos humanosRevista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde; v. 13 n. 2 (2019): Dossiê 40 anos do movimento LGBT no Brasil: comunicação, saúde e direitos humanos1981-6278reponame:RECIIS (Online)instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/1490/2278Balbino, Thaína RochaBarboza, Stephanie Ingrid Souzainfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-07-02T17:23:19Zoai:www.reciis.icict.fiocruz.br:article/1490Revistahttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciishttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/oaireciis@icict.fiocruz.br1981-62781981-6278opendoar:2019-07-02T17:23:19RECIIS (Online) - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)false |
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